CELEBRITIES

Η Ελένη Ράντου για τη μητέρα της: «Μου έχει περάσει πολύ έντονα η αίσθηση ότι βάραινα, ότι περίσσευα»

24Media/Πάνος Γιαννακόπουλος

Οδυνηρό και ταυτόχρονα λυτρωτικό να βουτάς στα βαθιά της ύπαρξής σου. Να κατανοείς, να συγχωρείς, να δημιουργείς εκ νέου σχέσεις, να κόβεις δεσμούς. Για να προχωρήσεις, για να ανακουφιστείς, για να ζήσεις. Η Ελένη Ράντου γράφει και παίζει φέτος στην παράσταση Το Πάρτυ της Ζωής μου, μιλώντας για τη σχέση μιας κόρης με τη μάνα της και τις ιστορίες όλου του οικογενειακού δέντρου.

Η δική της σχέση με τη μητέρα της αποτέλεσε τον πυρήνα. Η Ελένη Ράντου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο LadyLike και τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου είχε δηλώσει: «η αίσθησή μου όμως είναι πως αυτό το έργο γραφόταν πολλά χρόνια μέσα μου.

Έχει να κάνει με ιστορίες ανθρώπων από το οικογενειακό μου δέντρο που κουβαλάω καιρό τώρα. Που τις έχω ακούσει στα 7, στα 10, στα 15 μου. Οπότε το σωστό είναι να πω ότι μου πήρε 50 χρόνια να το γράψω».

Ελένη Ράντου: «Με τη μητέρα μου είχαμε μια ιδιόρρυθμη σχέση»

Για αυτή τη σχέση είναι πια έτοιμη να μιλήσει ανοιχτά. Στο περιοδικό Down Town εξομολογείται το τραύμα που κουβαλάει από τη σχέση με τη μητέρα της. Οι λέξεις της είναι συγκλονιστικές.

«Κοίτα με τη μητέρα μου είχαμε μια ιδιόρρυθμη σχέση. Ήμουν, ας πούμε ένα ”οικονομικό βάρος” διότι η οικονομική τους κατάσταση δεν επέτρεπε δεύτερο παιδί.

Εγώ ήμουν το δεύτερο παιδί, οπότε μου έχει περάσει πολύ έντονα η αίσθηση ότι βάραινα, ότι περίσσευα, ότι ήμουν ανεπιθύμητη.

Είναι πολύ δύσκολο να νιώθεις ότι περισσεύεις. Αυτό το κουβαλάς και ή το παλεύεις ή σε παίρνει από κάτω και το πας στην άλλη άκρη: να προσπαθείς απελπισμένα να κερδίσεις τη συμπάθεια των άλλων.

Νομίζω ότι το αποτέλεσμα όλης αυτής της δυσκολίας ήταν να κάνω αυτήν τη δουλειά. Συζητώντας με πολλούς συναδέλφους, μου έχει κάνει εντύπωση ότι οι γυναίκες ηθοποιοί κατά ένα 70% έχουν φάει απόρριψη κυρίως από τη μητέρα μας.

Και βρήκαμε διέξοδο σε αυτό το επάγγελμα. Δηλαδή πήγαμε να παλέψουμε στα ίσια και να κάνουμε δημιουργία το θέμα μας», είπε η Ελένη Ράντου.

Νιώθει πια τη δύναμη και μιλά. Η μητέρα της πια έχει άνοια και μένει μαζί της για να τη φροντίζει. Η σχέση τους έκανε τεράστιους κύκλους, μέχρι να φτάσει στο σήμερα.

«Δούλευα πολύ μέσα μου αυτή την ένωση»

Με αφορμή την παράσταση, η Ελένη Ράντου είχε εξηγήσει στο «Καλύτερα δε γίνεται»: «Δεν είναι ακριβώς οι “σελίδες” της δικής μου ζωής, έχει και μυθοπλαστικά πράγματα. Απλώς έχει όλα τα συναισθήματα που έχω νιώσει.

Έχει στιγμές που στηρίζονται στη ζωή σου, αλλά δεν είναι η ζωή σου. Έχει εμπνευστεί από τη δική μου τη ζωή, με αφορμή τη σχέση της ηρωίδας με τη μητέρα της, με τον δημιουργό της. Και την αίσθηση ότι έχει νιώσει πολύ έντονα την απόρριψη. Οπότε, όταν σε απορρίπτει ο ίδιος σου ο δημιουργός γεννιούνται πάρα πολλά θέματα.

Μου ήταν πολύ οικείο το συναίσθημα, οπότε πιάστηκα από αυτό και μετά τα γεγονότα μπορούσα να τα πειράξω. Αλλά ήθελα να κρατήσω το συναίσθημα του να γνωρίζεις τον κόσμο χωρίς να νιώθεις ότι έχεις πάρα πολλή υποστήριξη.

Να μεγαλώνεις και να κουβαλάς αγωνίες. Αγωνίες που φαίνεται ότι είναι πολύ αναγνωρίσιμες, γιατί νιώθω ότι αυτό γίνεται πάρτι όλων των θεατών και κάθε βράδυ η ταύτιση είναι αδιανόητη. Και σε κάνει να νιώθεις ότι εν είναι μια προσωπική αφήγηση, είναι κάτι που το έχουμε νιώσει όλοι».

Όσο για το αν έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη μητέρα της; «Τώρα την αποκαθιστώ. Χρειάστηκε να γίνει ένας πολύ μεγάλος κύκλος και ίσως χρειάστηκε και η πανδημία.

Δούλευα πολύ μέσα μου αυτή την ένωση. Υπάρχει συμφιλίωση με πολλά πράγματα. Γι’ αυτό ετοιμάζεσαι, για τη συμφιλίωση», ανέφερε η Ελένη Ράντου.