CELEBRITIES

Η Olivia Colman μεγαλώνει φεμινιστές γιους και “τρέμει” τη φήμη που της φέρνει η δουλειά της

Photo by Chris Pizzello/Invision/AP

Η Olivia Colman σίγουρα ζει τη χρονιά της. Έχει ήδη λάβει Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Η Ευνοούμενη», ενώ σύντομα θα διεκδικήσει το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ίδια ερμηνεία.  Με αυτή την αφορμή παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπου μίλησε για τον φεμινισμό, τον ρόλο της αλλά και τις ανεπιθύμητες φωτογραφίες που την βγάζουν στον δρόμο.

H 45χρονη ηθοποιός τόνισε ότι δεν θυμάται να μαθαίνει στο σχολείο για τη βασίλισσα Άννα που ενσαρκώνει στην ταινία, ακόμα και αν η ιστορία της ζωής της ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Η βασίλισσα Άννα «Έχασε 17 παιδιά, σε αποβολές ή σε πρόωρες γέννες και μετά την ένωση Αγγλίας και Σκωτίας σε ένα μοναδικό κυρίαρχο κράτος, το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας έγινε η πρώτη ηγεμόνας του. Την αντιμετώπισαν σαν παιδί σε όλη της τη ζωή, της αφαιρούσαν κάθε ευθύνη» διευκρίνισε για τον χαρακτήρα που υποδύεται. «Οι διάλογοι είναι μοντέρνοι κι αν κοιτάξει κάποιος στο τι συνέβαινε στο παλάτι, την κυβέρνηση, όσον αφορά την εξουσία, τη χειραγώγηση αυτό που διαπιστώνει είναι ότι δεν έχουμε μάθει πολλά από τότε μέχρι σήμερα», τόνισε η Olivia Colman.

Η ίδια αναφέρθηκε στο ζήτημα της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων σημειώνοντας ότι: «Είναι σωστό και σημαντικό να συζητάμε τα ζητήματα, αυτά ξανά και ξανά. Αυτό θα σταματήσει μόνο, αν επιτύχουμε πραγματική ισότητα. Χρειαζόμαστε ισότητα 50/50 σε όλους τους τομείς όχι μόνο μπροστά στην κάμερα». Η ίδια συμπλήρωσε έπειτα:

«Οποιοσδήποτε λαμβάνει αποφάσεις στην κινηματογραφική βιομηχανία πρέπει να αναρωτιέται για τον κάθε χαρακτήρα στο σενάριο. Πρέπει να είναι άντρας; Πρέπει να είναι λευκός;. Αν η απάντηση είναι “όχι” τότε πρέπει να διασφαλίσει την ύπαρξη διαφορετικών χαρακτήρων»

Η Olivia Colman δεν έχει καμία επιφύλαξη για τον χαρακτηρισμό «φεμινίστρια» τον οποίο αποδέχεται πλήρως όχι μόνο για τον εαυτό της όσο και για τα μέλη της οικογένειάς της που ανήκουν και στα δύο φύλα. «Ο πατέρας και η μητέρα μου είναι φεμινιστές και οι δύο με ανέθρεψαν ώστε να μην βλέπω διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο σύζυγός μου κι εγώ κάναμε το ίδιο με τους δύο γιους μας και την κόρη μας. Πάντα με ενοχλεί όταν οι άνθρωποι θεωρούν ότι οι άνδρες δεν μπορεί να είναι φεμινιστές. Ή όταν μικρά κορίτσια δεν θέλουν να αποκαλούνται έτσι, επειδή συνδέουν τη λέξη με τον θυμό και την έλλειψη θηλυκότητας. Δεν είναι εύκολο, όποιος θέλει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι φεμινιστής. Θέλω να κάνω το καλύτερο για να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Αν και πιστεύω ότι υπάρχουν καλύτεροι σύμμαχοι για τόσο σημαντικά ζητήματα. Εμείς οι ηθοποιοί δεν είμαστε και πιο σοφοί σε θέματα φεμινισμού», εξήγησε και κάπου εκεί της βγάλαμε το καπέλο. Και εξακολουθήσαμε να το κρατάμε στο χέρι μας όταν αναφέρθηκε στην πολιτική διάσταση των ανθρώπων, και στο πως όλοι ηθοποιοί και μη, πρέπει να εκφράζουν την αποψή τους όχι μόνο για τα πολιτικά ζητήματα αλλά για τα πάντα.«Στις μέρες μας δίνουμε πολύ λίγη σημασία σε δηλώσεις διάσημων. Δεν τους ακούμε, επειδή τους βλέπουμε συνέχεια στην τηλεόραση. Ή στο Instagram. Το βρίσκω καταθλιπτικό, οι νέοι άνθρωποι να είναι κολλημένοι στις μικρές οθόνες», σημείωσε η ηθοποιός.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην φήμη που της φέρνουν οι ολοένα και μεγαλύτεροι ρόλοι που αναλαμβάνει τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση (θα υποδυθεί την βασίλισσα Ελισσάβετ στη σειρά «Το Στέμμα»). Όπως εξληγησε αν και στο Λονδίνο συνήθως δεν την αντιμετωπίζουν ως διασημότητα, στην επαρχία συχνά τη φωτογραφίζουν σε ανύποπτες στιγμές. «Δεν είμαι περιστέρι» είπε χαρακτηριστικά εξφράζοντας την άποψη ότι τα smartphones έχουν απευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους και ξεχνούν ότι φωτογραφίζουν ένα πρόσωπο στην καθημερινή του ζωή.

Σε άλλη, πρόσφατη συνέντευξή της άλλωστε, είχε πει ότι νιώθει απειλή από την απώλεια της ανωνυμίας της και ότι πλέον ζει σαν ερημίτισσα επισκεπτόμενη μόνο φίλους στα σπίτια τους και δεχόμενη άλλους στο δικό της. Η φήμη ήταν «κατί που βλακωδώς δεν περίμενα να μου συμβεί, ήθελα απλά να δουλεύω», όπως είπε. «Όσο ξέρω ότι μπορώ να κρατάω χαμηλό προφίλ, και να μένω σπίτι δεν είναι τόσο χάλια» τόνισε η ίδια αν και παραδέχτηκε ότι η προσέγγιση των ανθρώπων απέναντί της είναι γλυκειά και ευγενική. Κάτι σαν την ίδια δηλαδή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Chris Pizzello/Invision/AP