CELEBRITIES

Η Νίκη Σερέτη “επιτίθεται” σε δημοσιογράφο. “Κρίμα που σε αυτή τη ζωή ήρθα μιγάδα και όχι μαύρη”

NDP Photo Agency

Η Νίκη Σερέτη, γνωστή και ως Δεβόρα του «Εκείνες κι Εγώ», είναι αρκετά δραστήρια επαγγελματικά, αφού δεν έχει σταματήσει να συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις, παρά την απουσία της από την τηλεόραση.

Η ηθοποιός χρησιμοποίησε τα social media για να ξεσπάσει και να εκφράσει την ενόχλησή της απέναντι σε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος ρώτησε έναν συνάδελφό της με αφορμή την παράσταση Οιδίπους Τύραννος σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη το εξής: «στην παράσταση και στο ελληνικό θέατρο γενικότερα συμμετέχουν μαζί σου και έγχρωμοι ηθοποιοί όπως και πέρυσι. Πιστεύεις το κοινό μπορεί να τους αντιμετωπίζει απλά ως ηθοποιούς ή ψάχνει να βρει ακόμα συμβολισμούς, που έχουν σχέση με τη διαφορετικότητά τους;»

Η Νίκη Σερέτη γεννήθηκε στο Βελγικό Κονγκό από πατέρα Μυτιληνιό μετανάστη και μητέρα αυτόχθονα, και είναι μιγάδα. Η ερώτηση του δημοσιογράφου αφορούσε στην ίδια, η οποία υποδύεται την Ιοκάστη, και τον Σαμουήλ Ακινόλα, ο οποίος υποδύεται τον Κρέοντα. Η ίδια έδωσε μια υπέροχη απάντηση στη ρατσιστική(;) ερώτηση του δημοσιογράφου.

«Με τον συγκεκριμένο κύριο που υπογράφει την επιμέλεια της συνέντευξης έτυχε να συνεργαστούμε πέρυσι στον Αίαντα μιας και έκανε την προώθηση της παράστασης. Προφανώς δεν τον έπεισα για την καλλιτεχνική μου οντότητα παρά τις θετικές κριτικές που απέσπασα για την ερμηνεία μου. Αφού είναι μαύρη, θα είπε! Ίσως βέβαια να μην γνωρίζει ότι είμαι ενεργά στο χώρο από το 1996 που τελείωσα την σχολή. Και ότι κατά κάποιο τρόπο έχω δώσει το προσωπικό μου στίγμα στο κοινό αποφεύγοντας τις Σειρήνες και τις εύπεπτες επιλογές. Αλλά και πάλι αφού είναι μαύρη θα έλεγε! Γιατί ως καλός πατριώτης έμαθε μόνο την παροιμία “τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς”. Δεν ξέρω τι επιχειρεί να μας πει ο συγκεκριμένος κύριος όπως και τόσοι άλλοι που μένουν προσκολλημένοι αυτιστικά σε τίτλους που αφορούν μόνο στο χρώμα. Είμαι σίγουρη ότι αν ήσασταν σκηνοθέτης θα μου προτείνατε ευφάνταστους ρόλους όπως μια μαύρη γάτα, την μαύρη μοίρα, τον Χάρο, τον αράπη του Ζαμπέτα κ.α.

Η ερώτηση σας είναι εύκολη και επικίνδυνη αγαπητέ μου. Είναι η συνωμοσία των απαίδευτων. Αυτών με τα τσιμπλιασμένα μάτια που δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους. Είναι ο ίδιος ο φασισμός! Ο ρατσισμός!

Και πόσο κρίμα που σε αυτή τη ζωή ήρθα μιγάδα και όχι μαύρη! Είμαι σίγουρη ότι φοράμε τον ίδιο δείκτη αντηλιακού το καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά πάντα θα είμαι κάπου στο ενδιάμεσο. Μαύρη για τους Λευκούς και Λευκή για τους Μαύρους. Δεν πειράζει, αυτό είναι και το βραβείο μου. Η ελευθερία μου.

Μέσα από μια πορεία γεμάτη από πτώσεις, νίκες και πίστη σε αυτά που αγαπάω κατάφερα να είμαι η πρώτη μαύρη ηθοποιός στην Ελλάδα που όπως έλεγε και ο Χατζιδάκις “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει άρα και ποτέ δε θα αναστηθεί”. Δεν το λες και λίγο αγαπητέ.

Σας χαιρετώ

Νίκη Σερέτη»

 

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency