CELEBRITIES

H Madonna κάνει τις ερωτήσεις όλων μας μετά το μακελειό στο Τέξας

© 2023 Matt Sayles/AP IMAGES

Σε πολλά μπορεί να διαφωνείς με τη Madonna αλλά με το video το οποίο ανάρτησε την Πέμπτη, 26 Μαΐου, μία ημέρα αφού ο 18χρονος, Salvador Ramos, άνοιξε πυρ στο δημοτικό σχολίο Robb στην πόλη Uvalde του Τέξας, όχι απλά δεν θα διαφωνήσεις, αλλά θα συγκινηθείς και θα ταυτιστείς με τα ερωτήματα που περιλαμβάνει η μακροσκελής λεζάντα του. Το μακελειό στο Τέξας δημιουργεί στη Madonna τις ίδιες απορίες που δημιουργεί σε όλους μας.

Ο 18χρονος Salvador Ramos, κατάφερε, πριν δεχτεί τα πηρά των αστυνομικών δυνάμεων και πέσει νεκρός, να σκοτώσει 19 παιδιά και να τραυματίσει 17 ακόμα αλλά και να στερήσει τη ζωή από 2 δασκάλους. Αυτή είναι η τρίτη πιο θανατηφόρα επίθεση σε σχολείο στις ΗΠΑ, μετά το μακελειό στο Virginia Tech το 2007 και αυτό στο Sandy Hook Elementary το 2012. Η Madonna έγινε η τελευταία από τους πολλούς διάσημους που μίλησαν με αφορμή το μακελειό στο Τέξας, ενάντια στην οπλοκατοχή ζητώντας νομοθεσία που να εξασφαλίζει την ασφάλεια όλων.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον πόνο καρδιάς και τη συντριβή που θα νιώθουν οι γονείς αυτών των 19 παιδιών», έγραψε αρχικά η Madonna, που μοιράστηκε στο Instagram τις σκέψεις της μαζί ένα απόσπασμα από το video clip του τραγουδιού της God Control, από το album Madame X του 2019, στο οποίο η τραγουδίστρια της pop δακρύζει.

«Έχω παιδιά που πάνε δημοτικό σχολείο κι αν δεν επέστρεφαν μία μέρα στο σπίτι από το σχολείο δεν νομίζω ότι θα επιβίωνα», πρόσθεσε η Madonna, που είναι μητέρα 6 συνολικά παιδιών. Από τα 6 παιδιά της τα 4, που απέκτησε μέσω υιοθεσίας, είναι ακόμα μαθητές. Πρόκειτια για τα 16χρονα παιδιά της Mercy και David και τα ακόμα μικρότερα, δίδυμα κορίτσια Stella και Estere που είναι μόλις 9 ετών. Η μεγαλύτερη κόρη της, Lourdes είναι 25 ετών (την απέκτησε με τον πρώην σύντροφό της, Carlos Leon) ενώ έχει αποκτήσει και τον 21χρονο Rocco από τον γάμο της με τον Guy Ritchie.

Μιλώντας για το μακελειό στο Τέξας, η Madonna αναρωτήθηκε αυτά που όλοι μας έχουν αναρωτηθεί: «Πώς ένα 18χρονο αγόρι μπορεί να αγοράσει 2 αυτόματα τουφέκια για τα γενέθλιά του, χωρίς έλεγχο του περλθόντος του, χωρίς εκπαίδευση περί ασφάλειας, χωρίς να ρωτήσει κανείς τίποτα;».

«Ο εκτελεστής είχε αναρτήσει αναρρίθμητα σημάδια στο Instagram και το Facebook κι είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του να πυροβολήσει. Τη γιαγιά του και μαθητές σε ένα σχολείο. Κανείς δεν το πρόσεξε. Κανείς δεν τον σταμάτησε. Πώς είναι δυνατόν αυτό;», απόρησε έπειτα η Madonna αναφερόμενη σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον δράστη που προκάλεσε το μακελειό στο Τέξας.

Madonna Στο Τέξας μετά το μακελειό συγγενεις θρηνούν θύματα. / @2022 Jae C. Hong/AP Images
Στο Τέξας μετά το μακελειό συγγενεις θρηνούν θύματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην National Riffle Association (Η Εθνική Ένωση Τουφεκιών συνεχίζει να προγραμματίζει το ετήσιο συνέδριό της με κεντρικό ομιλητή τον Donald Trump παρά τα τελευταία τραγικά γεγονότα.) Η Madonna μίλησε για το πως η NRA αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία που θα επιβάλει περιορισμούς στην οπλοκατοχή και θα κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιό της στις ΗΠΑ.

«Αρνείται να αλλάξει τη στάση της», επεσήμανε για την NRA η Madonna «παρόλο που είναι γεγονός ότι έχουν σημειωθεί περισσότεροι θάνατοι από όπλα στην Αμερική απ’ όσες είναι οι μέρες ενός χρόνου. Πώς είναι δυνατόν αυτό;», πρόσθεσε συνεχίζοντας να απορεί για τα αυτονόητα.

«Χρειάζεται να προστατεύσουμε τα παιδιά μας. Πρέπει να μειώσουμε την πρόσβαση σε όπλα για τους ανθρώπους που αποτελούν απειλή για τον εαυτό τους ή για τους άλλους. Πρέπει να επιμείνουμε να υπάρχει υποχρεωτική εκπαίδευση για τους κατόχους όπλων, με τον ίδιο τρόπο που απαιτούμε από τους ανθρώπους να μελετούν και να περνούν από εξέταση πριν πάρουν το δίπλωμα οδήγησης. Ένα αυτοκίνητο είναι εν δυνάμει όπλο αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Το ίδιο είναι κι ένα όπλο. Κανείς δεν έχει σκεφτεί αυτή την αναλογία;», έγραψε στη συνέχεια η Madonna που όχι απλά έχει ταραχτεί από το μακελειό στο Τέξας, αλλά ενώνει τη δυνατή φωνή της με όσους ζητούν μία ουσιαστική αλλαγή.

«Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σύνταγμα πρέπει να παρακαλέσουμε τους νομοθέτες για μία τροποποίηση του νόμου για τα όπλα. Πόσο τραγικό είναι που πρέπει να παρακαλούμε για να κρατάμε όλα τα παιδιά, όλους τους ανθρώπους, ασφαλείς από τη βία των όπλων;», σημείωσε η Madonna καταλήγοντας ότι δεν χρειάζονται πλέον άλλα λόγια αλλά δράση. Κι έκλεισε με το μονο hashtag που μπορούσε να συνοψίσει τις σκέψεις της: #guncontrolnow.

H Madonna δεν ήταν η μόνη στην οποία δημιουργήθηκαν απορίες μετά το μακελειό στο Τέξας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αναρωτήθηκε «Πότε για τ’ όνομα του Θεού θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;». Και μείναμε να σκεφτόμαστε, πώς αν δεν έχει ούτε εκείνος την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τότε δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να του τη δώσει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε «αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», ενώ τόνισε ότι τώρα «Είναι καιρός να δράσουμε».