CELEBRITIES

Γιατί αγκαλιάζω, σημαίνει ΑγκαλιάΖω- από την Τζιλ Δούκα Μaster Certified life coach

Στα σεμινάριά life coaching που έκανα προ covid εποχής, μια από τις πρώτες ασκήσεις που κάναμε είναι οι…. Αγκαλιές! Μα γιατί, γιατί Τζιλ, με βγάζεις τόοοσο, έξω από την ζώνη άνεσής μου; Αυτή την ερώτηση έβλεπα στα μάτια των συμμετεχόντων

Η ψυχοσυναισθηματική αντανάκλαση μιας αγκαλιάς ερευνάται τα τελευταία χρόνια, ως το αντίκρισμα της αποδοχής και της αγάπης που δεχόμαστε από τους γύρω μας. Ως άνθρωποι γεννιόμαστε, σαφώς, με κοινωνικό προσανατολισμό, γι’ αυτό σε μεγάλο βαθμό επιζητούμε την έγκριση και την αποδοχή των άλλων. Ο δρόμος που δείχνει μια αγκαλιά πέρα από την συναισθηματική στήριξη, προσφέρει και αξιόλογες θετικές οργανικές μεταβολές, όπως την αύξηση της αιμογλοβίνης, της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την καλύτερη οξυγόνωση των οργάνων στο σώμα μας. Η άμεση δερματική επαφή συγχρονίζει τους καρδιακούς παλμούς και μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια και σε πολλές περιπτώσεις είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξανακολλήσει η ραγισμένη μας καρδιά.

Η Virginia Satir, η διάσημη ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, αναφέρει, εξάλλου, πως το καλύτερο “φάρμακο” για να ζήσουμε καλύτερα είναι 4 αγκαλιές καθημερινά! Το προηγούμενο διάστημα, όμως, οι περιορισμοί ελέω πανδημίας, μας αποκλείστηκε ουσιαστικά η εναλλακτική από το να προσφέρουμε και να δεχόμαστε αγκαλιές. Έτσι στερηθήκαμε τα αυτονόητα οφέλη της αγκαλιάς και δεν είναι λίγες οι φορές που νιώσαμε μετέωροι, ανασφαλείς, ανήσυχοι και πως δεν ανήκουμε κάπου. Ζήσαμε όσο ποτέ αυτό που ευρηματικά κάποιοι ονομάζουν hugstalgia, δηλαδή την έλλειψη της θεραπευτικής δύναμης μιας αληθινής και ένθερμης αγκαλιάς.

Φυσικά και δεν είναι για όλους τους ανθρώπους εύκολο να εκφράζουν τόσο ανοιχτά τα συναισθήματά τους. Η αγκαλιά προϋποθέτει να έχουμε εξοικειωθεί τόσο με τον δικό μας ψυχισμό όσο και με το δικό μας, μοναδικό σώμα. Ναι, τα χέρια μας, τις μασχάλες μας ακόμα και με την δική μας προσωπική μυρωδιά. Κάθε φορά που νιώθουμε θετικά συναισθήματα, είμαστε ακόμα πιο δοτικοί και έτοιμοι να χαρίσουμε την αγκαλιά μας. Έρευνες δείχνουν ότι αρκετά μεγάλο ποσοστό από εμάς τις γυναίκες το σκέφτεται δύο και τρεις φορές πριν προβεί σε αυτή τη μεγαλειώδη εκδήλωση αγάπης για τον απλό λόγο πως δεν αισθανόμαστε ασφαλής με την εικόνα μας. Εγώ έχω νιώσει πολλές φορές έτσι, εσύ; Δεν είναι λίγες οι φορές που απλά και μόνο η σκέψη της πολύ στενής επαφής μας κάνει να διστάζουμε αναλογιζόμενοι ποια αίσθηση θα αφήσουμε στους άλλους ή αν φανούμε απωθητικοί από τυχόν κακοσμίες του σώματός μας (στόμα, μασχάλες). Πολλοί  από εμάς χρησιμοποιούν κρέμα και αποσμητικό και βέβαια όταν μιλάμε για κρέμα και αποσμητικό μιλάμε για την απόλυτη αίσθηση και το άρωμα του Dove. Το άρωμα μου φέρνει την θύμηση ανάμεσα σε μυρωδιά μωρού και την μυρωδιά της άνοιξης. Και η αίσθηση είναι της απόλυτης απαλότητας. Τι λες; Εσένα ποια αίσθηση σου δίνει το Dove

Είναι βέβαιο πως όσο περισσότερο αγαπάμε και φροντίζουμε το σώμα μας, τόσο πιο εύκολα θέλουμε να μεταδώσουμε αυτή τη φροντίδα και την αισιοδοξία και στους άλλους. Είναι στο χέρι μας, όμως, να αγαπήσουμε το σώμα μας και να το φροντίσουμε όπως του αξίζει, έτσι ώστε με αυτοπεποίθηση να μπορούμε να χαρίσουμε τις αγκαλιές που τόσο έχουμε εμείς και οι άλλοι ανάγκη. Γιατί η αγκαλιά είναι μια υπέροχη, απλή θεραπεία που ωφελεί τόσο τον λήπτη όσο και τον δότη της.

Αγαπημένη μου, σε προτρέπω να φροντίζεις, λοιπόν, το σώμα σου και να χαϊδέψεις την ψυχή σου αγκαλιάζοντας τους αγαπημένους σου. Ακούμπησε το αριστερό σου μάγουλο στο δικό τους αριστερό μάγουλο και γεφύρωσε με αυτόν τον τρόπο τις καρδιές σας σε έναν κοινό χτύπο. Έτσι, θα αγκαλιάσεις όπως λέω και στα σεμινάρια καρδιά με καρδιά.
Αφέσου στο μοναδικό αυτό συναίσθημα και απελευθέρωσε όλες τις τύψεις, τα άγχη και τις φοβίες. Νιώσε την απόλυτη αρμονία να κατακλύζει κάθε σου κύτταρο και ξαναγέμισε την τράπεζα των συναισθημάτων σου με αυτή την τόσο πολύτιμη… κατάθεση αγάπης και υποστήριξης.
Είσαι Μια και Μοναδική, μην το ξεχνάς!

Η Τζιλ Δούκα είναι Women’s Leadership Coach, Master Certified Coach (MCC) και η μόνη Ελληνίδα bestselling συγγραφέας coach στο 4% των coaches παγκοσμίως διαπιστευμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching (ICF). Είναι συγγραφέας των #1 bestsellers ’Αγάπη Τώρα’’, ‘’Ευ Ζην Τώρα’’ και ‘’Ξαφνικά Τώρα’’. Μάθε περισσότερα στο jillandnikolas.com