CELEBRITIES

Γιάννης Βογιατζής: «Σταρ στην Ελλάδα είχαμε την Αλίκη, την Τζένη, τον Χορν»

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Ο Γιάννης Βογιατζής είναι ένα πρόσωπο βαθιά συνδεδεμένο με την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Την εποχή που τα κινηματογραφικά studios της Ελλάδας γέμιζαν τα σινεμά και τη ζωή μας με ασπρόμαυρες εικόνες μίας άλλης εποχής με ταινίες που συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές και γενιές μέχρι σήμερα μέσα από την προβολή τους στην τηλεόραση. Ο 96 ετών Γιάννης Βογιατζής τιμήθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τη Φίνος Φιλμ και με αυτή την αφορμή παραχώρησε μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται και τη δημοσιογράφο Ναταλία Αργυράκη.

Ο Γιάννης Βογιατζής μίλησε για την συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ και τον επικεφαλής της, Φιλοποίμενα Φίνο, τις σημαντικές του στιγμές στην καριέρα του στον κινηματογράφο, τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού σινεμά που συνάντησε σε αυτήν αλλά και τους «σταρ» που δεν υπάρχουν πια.

«Με τη Φίνος Φιλμ οι δεσμοί μου δεν ήταν φιλικοί και επαγγελματικοί – είχαν γίνει συγγενικοί. Ο Φίνος ήταν ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος. Γυρίζαμε τότε νομίζω “Το σπίτι της αμαρτίας”, κάπως έτσι, και χαλάει η μηχανή -ήταν τότε με το φιλμ- και με έστειλαν εμένα να τον φωνάξω. Πήγα τρακαρισμένος. “Δεν έχεις γύρισμα εσύ;” μου λέει. Του είπα τι είχε συμβεί, πήρε το βαλιτσάκι που είχε τα εργαλεία του και σε πέντε λεπτά την έφτιαξε. Τον λέω Φίνο και στενοχωριέμαι. Θέλω να τον πω κύριο Φίνο», σημείωσε συγκινημένος ο Γιάννης Βογιατζής.

Η πρώτη ταινία στην οποία εμφανίστηκε ήταν η Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο. Σε αυτήν συνεργάστηκε με την Τζένη Καρέζη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Όπως δήλωσε στη συνέντευξή του, ο ενθουσιασμός του για τον ρόλο του δεν τον άφησε να κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ.

«Έκανα έναν γιατρό. Η Καρέζη είχε ερωτικές σχέσεις με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Τώρα και οι δύο ήταν φίλοι μου από την δραματική σχολή του Εθνικού. Και μου λέει ο Σακελλάριος “Λοιπόν, θα πεις αυτά”. Όλη τη νύχτα, γιατί μου είχαν δώσει το κείμενο, δεν είχα κοιμηθεί από τη χαρά μου. Ε, λοιπόν, έκανα πέντε φορές στοπ. Εγώ που δεν κάνω ποτέ στοπ», θυμήθηκε ο Γιάννης Βογιατζής.

Ένα πρόσωπο που έχει ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις του είναι ο Γιάννης Δαλιανίδης, κοντά στον οποίο ο Γιάννης Βογιατζής ενσάρκωσε μερικούς από τους πιο αξιομνημόνευτους ρόλους του. Όπως είπε και ο ίδιος πολλά από τα λόγια των ρόλων αυτών ήταν και δικά του. «Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν από τους συγγραφείς που ήξερε ποιος είσαι, τις δυνατότητές σου, και έγραφε επάνω στις δυνατότητες σου. Δεν πρόσεχε, όμως, τον εαυτό του και μας έφυγε τόσο μικρός στην ηλικία», εξήγησε ο Γιάννης Βογιατζής.

Η κουβέντα ήρθε έπειτα στους «σταρ» του τότε και του σήμερα με αφορμή την ερώτηση της δημοσιογράφου, Ναταλίας Αργυράκη για το αν ο 96χρονος ηθοποιός ένιωσε ποτέ ότι του ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός.

 

«Σταρ μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Σταρ στην Ελλάδα είχαμε την Αλίκη, τη Τζένη, τον Χορν. Ορισμένοι κάνουν πολλά πράγματα για να τους γνωρίσει ο κόσμος και να τους πει “-Γεια σας, τι κάνετε; -Ένα αυτόγραφο. – Αμέσως”. Αυτό δεν έχει σχέση με τη δουλειά μας. Έχει τη διαφορά που έχει ο θεατρίνος και ο θεατρινισμός», είπε σχετικά ο Γιάννης Βογιατζής.

Ο ηθοποιός εξήγησε ότι ο ίδιος δεν βίωσε ποτέ συγκρούσεις στη δουλειά του γιατί δεν τις βίωσε γενικώς στη ζωή του. «Δεν έχω τσακωθεί ποτέ στη ζωή μου. Μου έλεγαν όταν ήμουν μικρός πως θα με δέρνουν στη ζωή μου και τους απαντούσα ότι θα τους δέρνω όχι με τα χέρια μου εγώ, αλλά με το μυαλό μου», τόνισε.

Ο Γιάννης Βογιατζής είναι σήμερα παππούς και μίλησε για τον εγγονό του και για όσα θέλει εκείνος να πάρει ως παράδειγμα από τη δική του πορεία ζωής. «Να λέει αλήθεια κι ας στενοχωριέται. Κάποια στιγμή ο ίδιος αν έχει αξία θα υπάρξει. Αν δεν έχεις αξία, δεν θα υπάρξεις», κατέληξε ο μεγάλος ηθοποιός.