CELEBRITIES

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Στο εξώφυλλο του GQ για τους Άνδρες της Χρονιάς

© 2021 Hakim Wright Sr/AP IMAGES

Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο ξεκινάει από τα Σεπόλια. Τότε που η οικογένειά του άλλαζε συνεχώς σπίτια, στην προσπάθειά της να ανταπεξέλθει στα φοβερά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Τότε που ο ίδιος με τον αδερφό του, Θανάση, θυσίαζαν προπονήσεις κι ελεύθερο χρόνο για να συνεισφέρουν στους γονείς τους πουλώντας πράγματα σε πάγκο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, έπαιζε μπάσκετ για τον φιλαθλητικό Ζωγράφου, τη στιγμή που, ως παιδί μεταναστών, δυσκολεύτηκε υπερβολικά να αποκτήσει διαβατήριο κι ελληνική ταυτότητα. Γεγονός που αυτόματα τον καθιστούσε παράνομο στους δρόμους της Αθήνας, παρόλο που εκεί γεννήθηκε. Μέσα σ’ όλα, φυσικά, οι στιγμές που ήρθε αντιμέτωπος με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν ήταν λίγες.

«Ήταν δύσκολο και πάντα θα είναι δύσκολο να είσαι μαύρος σε μία χώρα λευκών. Έρχονται στιγμές που αισθάνεσαι ότι δεν είσαι αυτός που πραγματικά είσαι. Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία, πήγα σε ελληνικό σχολείο με τους φίλους μου, η Ελλάδα είναι όσα γνωρίζω. Δεν βγήκα ποτέ από εκείνη μέχρι τα 18 μου», είχε πει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε συνέντευξή του στο Bleacher Report, το οποίο δημιούργησε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

Σε κάθε του κουβέντα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μάς διδάσκει πως ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσεις. Όλα στη ζωή απαιτούν κόπο, θυσίες, υπομονή κι επιμονή. Για τον ίδιο, αυτές οι θυσίες καρποφόρησαν το 2013. Τη χρονιά που όλα άλλαξαν, όταν και επιλέχθηκε στο NBA Draft στη θέση 15 από τους Milwaukee Bucks. Πλέον, ο ίδιος αγωνίζεται στη θέση Forward για την ίδια ομάδα. Το όνομά του βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ακριβοπληρωμένους στην ιστορία του ΝΒΑ και στους 75 καλύτερους μπασκετμπολίστες το θεσμού. Τον Ιούλιο του 2021 κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο του ΝΒΑ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο εξώφυλλο του GQ ως ο «άνδρας της χρονιάς»

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, κι γι’ άλλους τόσους ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δικαίως επιλέχθηκε από το περιοδικό GQ, το οποίο γιορτάζει για 26η συνεχόμενη χρονιά τους άντρες της χρονιάς με ένα επετειακό τεύχος. Σε αυτό πρωταγωνιστούν συνολικά 3 πρόσωπα. Ανάμεσά τους κι ο Έλληνας διεθνής μπασκετμπολίστας.

Βασικός γνώμονας του περιοδικού για την τελική επιλογή των ανδρών που κόσμησαν το επετειακό εξώφυλλο, ήταν η ικανότητά τους να ασκήσουν επιρροή, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Για τη φετινή χρονιά, ωστόσο, το κοινό χαρακτηριστικό που ένωσε τις διαφορετικές ιστορίες των πρωταγωνιστών δεν ήταν μόνη η συνολική επιρροή που έχουν ασκήσει, αλλά και η γενναιότητα που κρύβουν μέσα τους.

«Ο Αντετοκούνμπο δεν θέλει να γίνει το νέο πρόσωπο του NBA, αλλά κάτι τέτοιο μοιάζει αναπόφευκτο»

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θέλει να γίνει το νέο πρόσωπο του NBA, αλλά κάτι τέτοιο μοιάζει αναπόφευκτο. Τόσο λόγω της ιστορίας που κουβαλάει πίσω του και αποτελεί έμπνευση, αλλά και λόγω της αποφασιστικότητας που δείχνει στο γήπεδο, του μεγάλου ταλέντου του και των τρομερών επιδόσεών του στα φετινά playoffs του NBA». Μέσα σε λίγες μόνο σειρές, το περιοδικό GQ εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε να συμπεριλάβει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη λίστα του με τους Άνδρες της Χρονιάς. Ολόκληρη η συνέντευξή του, διαθέσιμα στο περιοδικό που θα κυκλοφορήσει στις 16 Νοεμβρίου.

Στα άλλα δυο εξώφυλλα, πρωταγωνίστησαν ο τραγουδιστής Lil Nas X και ο ηθοποιός Tom Holland.