CELEBRITIES

Ελεονώρα Μελέτη: Οι εξευτελισμοί, ο εκφοβισμός και ο «άρρωστος» συνεργάτης

Instagram.com/nonoram

Η νέα τηλεοπτική σεζόν θα βρει την Ελεονώρα Μελέτη να ξεκινά τα πρωινά της στο Mega. Με αυτή την ευχάριστη αφορμή η παρουσιάστρια μίλησε για τις καθόλου ευχάριστες συνεργασίες του παρελθόντος της στο περιοδικό ΟΚ!.

Η Ελεονώρα Μελέτη μίλησε στον Νίκο Γεωργιάδη για την εποχή που βίωσε τον εργασιακό εκφοβισμό στο επαγγελματικό της περιβάλλον, αλλά και τα πρώτα της βήματα στα οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συνεργασίες τις οποίες δεν «θα ενέκρινα σε καμία περίπτωση αν είχα λόγο» όπως είπε.

«Όταν όμως υπήρχαν πρόσωπα που δεν είχα τίποτα να πω μαζί τους – κι αυτό φαινόταν στο γυαλί – ή δεν αντιμετώπιζαν την εκπομπή με σεβασμό αλλά ως σκαλοπάτι για την εκπλήρωση των προσωπικών τους φιλοδοξιών, καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν ήταν εύκολο να λειτουργήσει», σημείωσε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη για ορισμένες συνεργασίες στο ξεκίνημα της καριέρας της. Η ίδια διευκρινίζοντας ότι ο εργασιακός εκφοβισμός είναι κάτι τελείως διαφορετικό, μοιράστηκε την εμπειρία της.

«Το ότι ως άνθρωπος είμαι ντόμπρος και τίμιος δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν θα προβεί σε απαξιωτικές συμπεριφορές. Το θέμα είναι εσύ πως θα το διαχειριστείς. Ειδικά όταν η απαξιωτική συμπεριφορά δεν έχει στόχο μόνο εσένα αλλά όλη την ομάδα. Στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι δεν το άντεξαν, έφευγαν από το γραφείο με κρίσεις πανικού και κλάματα. Κάποιοι παραιτήθηκαν μεσούσης της σεζόν μένοντας άνεργοι, κάποιοι οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Άλλοι έπαιρναν άδειες άνευ αποδοχών για δήθεν λόγους υγείας προκειμένου να γλιτώσουν. Εγώ βάσει συμβολαίου δεν μπορούσα να αποχωρήσω, δεν μπορούσα όμως ούτε να υφίσταμαι τον εξευτελισμό», ανέφερε αρχικά η Ελεονώρα Μελέτη.

Η Ελεονώρα Μελέτη έκανε όποια κίνηση μπορούσε για να αντιμετωπίσει τον εργασιακό εκφοβισμό

Η παρουσιάστρια, προχώρησε στις κατάλληλες κινήσεις για να λυθεί το θέμα της συνεργασίας με το πρόσωπο που ένιωθε ότι ασκούσε εργασιακό εκφοβισμό στην ίδια και τους συνεργάτες της εκπομπής.

«Σαφώς και δεν κάθισα με σταυρωμένα χέρια. Δεν ασχολήθηκα όμως και μαζί του, δεν του απηύθυνα ποτέ τον λόγο, ούτε απάντησα στις χυδαιότητες του. Δέχτηκα τις προσβολές μου και την απαξίωση μου χωρίς να μιλήσω. Όχι από αδυναμία, αλλά γιατί αντιλαμβανόμουν πως είχα απέναντι μου έναν άρρωστο άνθρωπο, που δεν είχε πραγματικό πρόβλημα μαζί μου, είχε πραγματικό πρόβλημα με τον εαυτό του. Είναι ένας ενδεχομένως διαταραγμένος άνθρωπος. Μετά το αρχικό σοκ του εξευτελισμού που υπέστην, είχα τη διαύγεια και την ψυχραιμία να αντιληφθώ ότι το πρόβλημα του δεν ήμουν εγώ αλλά ο ψυχισμός του και ο χαρακτήρας του. Δεν του απάντησα σε τίποτα και απευθύνθηκα στους ανωτέρους μου, σε εκείνους που έβλεπαν αυτή τη συνεργασία από καίριες θέσεις», εξήγησε η Ελεονώρα Μελέτη.

«Έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις, διαπιστώθηκε ότι όντως λέω αλήθεια και εγώ και οι συνάδελφοι μου. Τον ίδιο εξευτελισμό είχαν υποστεί και άλλοι συνεργάτες, όχι μόνο από την εκπομπή μου αλλά και από άλλες εκπομπές, ακόμα και από άλλα κανάλια σε παλαιότερες συνεργασίες. Εγώ το μόνο που ζήτησα είναι να αποχωρήσω από αυτή τη συνεργασία γιατί δεν μπορώ να το διαχειριστώ αυτό, δεν έχω γεννηθεί για να κάνω τον ψυχοθεραπευτή σε κανέναν. Έγινε αυτό που ζήτησα με συνοπτικές διαδικασίες», πρόσθεσε στη συνέχεια η παρουσιάστρια.

Οι δημόσιοι εξευτελισμοί και οι αισχρές κουβέντες

Η Ελεονώρα Μελέτη στη συνέχεια περιέγραψε τις επιθέσεις που δέχτηκε από το συγκεκριμένο άτομο, δημόσια, παρουσία συνεργατών. «Ξεκίνησε με την απαξιωτική του συμπεριφορά σε συνεργάτες μου, γεγονός που με έκανε να νιώθω εξαιρετικά άσχημα, γιατί ο εξευτελισμός γινόταν σε κοινή θέα, ενώ επιθέσεις γίνονταν και σε εμένα είτε εν απουσία μου είτε ευθέως. Άκουσα αισχρές κουβέντες και χυδαίους χαρακτηρισμούς. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου η γυναίκα αγαπιέται και αντιμετωπίζεται με σεβασμό, ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται με σεβασμό, καταλαβαίνεις πως δεν μπορώ να επιτρέψω σε κανέναν μισογύνη και μισάνθρωπο να με μειώσει με τον τρόπο που το έκανε εκείνος. Το μόνο που του είπα ήταν “αυτά είχες να πεις;”. Και όταν μου είπε “ναι”, του απάντησα: “Κανένα πρόβλημα, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για όλα”, αποχώρησα από την αίθουσα και δεν του ξαναμίλησα. Χτύπησα τις πόρτες των ανωτέρων μου», είπε.

«Δεν έχω σημεία επαφής με ανθρώπους που δεν αγαπούν ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν είναι η δουλειά μου να επαναφέρω διαταραγμένες προσωπικότητες. O εργασιακός εκφοβισμός δεν δικαιολογείται, σε όποια φάση της καριέρας σου κι αν είσαι. Θα σου πω και κάτι άλλο που με ενοχλεί. Αυτό που λένε στην τηλεόραση, ότι πάνω στην ένταση του κοντρόλ και στην πίεση της καθημερινότητας μπορούν να ειπωθούν και δυο κουβέντες παραπάνω. Συμβαίνει. Σημασία όμως έχει τι είδους θα είναι αυτές οι κουβέντες, με ποιον τρόπο θα ειπωθούν, για ποιο λόγο και αν θα συνεχιστούν μετά. Σε όλες τις δουλειές θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν έχω σηκώσει ποτέ τη φωνή μου πάνω στη δουλειά και όποιος θέλει ας έρθει να με διαψεύσει. Αυτό το θεωρώ κατάκτηση. Δεν βάζω την αξιοπρέπειά μου κάτω από οτιδήποτε», πρόσθεσε η Ελεονώρα Μελέτη.