CELEBRITIES

Ελένη Ράντου: Η σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της που πάσχει από άνοια

Πάνος Γιαννακόπουλος/ 24Media

Η Ελένη Ράντου τη φετινή, θεατρική σεζόν έχει δημιουργήσει μία παράσταση που συγκινεί, που θα σε κάνει να γελάσεις, να σκεφτείς πόσα πράγματα από αυτά που περιγράφει είναι παρόμοια με αυτά που έχεις βιώσει εσύ στη σχέση σου με τη δική σου μαμά. Στην sold out παράσταση Το Πάρτυ της Ζωής μου, περιγράφει τη σχέση μίας κόρης με τη μαμά της και την πορεία ενηλικίωσης ενός παιδιού που στην ουσία δεν του επέτρεψαν να υπάρξει και για πολύ ως παιδί.

Η Ελένη Ράντου άντλησε από τη σχέση με τη δική της μητέρα για να γράψει αυτό το έργο που κυλά σαν ποταμός κάθαρσης μέσα σου αν είχες την τύχη να το παρακολουθήσεις. «Η αίσθησή μου όμως είναι πως αυτό το έργο γραφόταν πολλά χρόνια μέσα μου», έλεγε η ίδια στη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου και το LadyLike.

«Έχει να κάνει με ιστορίες ανθρώπων από το οικογενειακό μου δέντρο που κουβαλάω καιρό τώρα. Που τις έχω ακούσει στα 7, στα 10, στα 15 μου. Οπότε το σωστό είναι να πω ότι μου πήρε 50 χρόνια να το γράψω», πρόσθετε. Η Ελένη Ράντου έχει μιλήσει για την ιδιόρρυθμη σχέση που είχε με τη δική της μητέρα, που τα τελευταία χρόνια ζει μαζί της καθώς πάσχει από άνοια, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στη Lifo. Εκεί η ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης είχε αποκαλύψει ότι η μητέρα της, την αναγνωρίζει περισσότερο όταν τη βλέπει στις επαναλήψεις της σειράς Κωνσταντίνου και Ελένης και ότι αυτό τη συγκινεί.

«Κοίτα με τη μητέρα μου είχαμε μια ιδιόρρυθμη σχέση. Ήμουν, ας πούμε ένα “οικονομικό βάρος” διότι η οικονομική τους κατάσταση δεν επέτρεπε δεύτερο παιδί. Εγώ ήμουν το δεύτερο παιδί, οπότε μου έχει περάσει πολύ έντονα η αίσθηση ότι βάραινα, ότι περίσσευα, ότι ήμουν ανεπιθύμητη. Είναι πολύ δύσκολο να νιώθεις ότι περισσεύεις. Αυτό το κουβαλάς και ή το παλεύεις ή σε παίρνει από κάτω και το πας στην άλλη άκρη: να προσπαθείς απελπισμένα να κερδίσεις τη συμπάθεια των άλλων», είχε πει σχετικά στο περιοδικό DownTown.

Όπως είχε τονίσει η ίδια, είχε διαπιστώσει κάποια στιγμή ότι την ίδια αίσθηση απόρριψης είχαν βιώσει στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι γυναίκες συνάδελφοί της.

«Έχω βιώσει έντονα την αίσθηση της απόρριψης από τη δημιουργό μου. Αυτή τη σχέση τώρα την αποκαθιστώ. Χρειάστηκε να γίνει ένας πολύ μεγάλος κύκλος και ίσως χρειάστηκε και η πανδημία. Δούλευα πολύ μέσα μου αυτή την ένωση», είχε πει η Ελένη Ράντου στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται για τη σχέση της με τη μητέρα της. «Υπάρχει συμφιλίωση με πολλά πράγματα. Γι’ αυτό ετοιμάζεσαι, για τη συμφιλίωση», πρόσθετε η ίδια.

Η μητέρα της Ελένης Ράντου είχε πρόσφατα γενέθλια. Κι η ηθοποιός τής ευχήθηκε δημόσια με μία φωτογραφία της μητέρας της από τον χώρο του σπιτιού της όπου ζει μαζί της τα τελευταία χρόνια. Όλα τα συναισθήματα που μπορούν να ορίσουν ακόμα και την πιο ιδιόρρυθμη σχέση μητέρας και κόρης βρίσκονται στις τρεις λέξεις της λεζάντας που έγραψε δημοσιεύοντας τη φωτογραφία της μητέρας της στο Facebook η Ελένη Ράντου. «Χρόνια πολλά μανούλα», ανέφερε το Σάββατο, 25 Μαρτίου.

Η μανούλα, αυτή που την αγκαλιά της αναζητάμε. Αυτή που θέλουμε να μας χωρέσει. Αυτή που ακόμα κι αν νιώθουμε ότι μας απορρίπτει θέλουμε να μπούμε μέσα της και να μείνουμε εκεί μέχρι να νιώσουμε καλά κι οι δύο. Αυτή που λαχταράμε να συμφιλιωθούμε μαζί της. Αυτή που λαχταράμε, σκέτο.

Η Ελένη Ράντου είχε μιλήσει για το γεγονός ότι η μητέρα της πάσχει από άνοια και τη δυσκολία που περνούν όχι μόνο οι άνθρωποι που βιώνουν την ασθένεια, αλλά και οι φροντιστές τους, σε συνέντευξή της στην εκπομπή Πάμε Δανάη και τον Άρη Καβατζίκη.

«Η μητέρα μου έχει άνοια τα τελευταία 5 χρόνια. Απλώς η πανδημία το έκανε ακόμη πιο δύσκολο. Έπρεπε να προσέχουμε περισσότερο για τη δική της κατάσταση παρά για τη δική μας. Ζούμε μαζί. Υπάρχει παρελθοντική μνήμη. Οι μνήμες αρχίζουν να σβήνουν από τις πρόσφατες και πάει προς τα πίσω.

Οι φροντιστές τέτοιων ανθρώπων χρειάζονται σίγουρα ψυχολογική υποστήριξη. Είναι πολύ οδυνηρό για τους φροντιστές. Παλεύω να με φροντίζω. Αν δε φροντίζεις τον εαυτό σου, δεν θα μπορέσει να φροντίσεις και τον άλλον γιατί είναι μακροχρόνιο και πολύ οδυνηρό μονοπάτι», είχε πει χαρακτηριστικά η Ελένη Ράντου.