CELEBRITIES

Ελένη Ράντου: Η συγκινητική δημοσίευση για τη μητέρα της. «Δεν θα ευχόμουν άνοια σε κανέναν»

24Media/Πάνος Γιαννακόπουλος

Η μαμά της Ελένης Ράντου πάσχει από άνοια και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ηθοποιός μιλάει για την περιπέτεια υγείας της γυναίκας που την έφερε στον κόμσο, καθώς και τις δυσκολίες της σχέσης τους, την οποία μάλιστα  «μετέφρασε» σε θεατρική δημιουργία γράφοντας την παράσταση Το Πάρτυ της Ζωής μου, που θα παρουσιάζεται και φέτος στο Θέατρο Διάνα, σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά.

Αυτήν τη φορά, λοιπόν, και με αφορμή τον Σεπτέμβριο, τον μήνα ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η Ελένη Ράντου μίλησε για ακόμα μια φορά για την εμπειρία της ως φροντιστής της μητέρας της -που εδώ και 5 χρόνια πάσχει από άνοια.

Ελένη Ράντου: «Όταν αγαπάς κάποιον με άνοια, τον χάνεις όλο και περισσότερο κάθε μέρα»

«Κάποιος είπε κάποτε ότι όταν αγαπάς κάποιον με άνοια τον χάνεις όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Πότε διαγνώσκονται, πότε περνάνε από διαφορετικά στάδια, πότε χρειάζονται θεραπεία και πότε πεθαίνουν. Αυτό λέγεται “απώλεια Ambigua”.

Δεν θα ευχόμουν άνοια σε κανέναν. Καθώς ο εγκέφαλος πεθαίνει αργά, αλλάζει σωματικά και τελικά ξεχνά ποιοι είναι οι αγαπημένοι τους. Μπορεί να καταλήξουν να είναι κατάκοιτοι χωρίς να κινούνται και να μην τρώνε ή να πίνουν», έγραψε στην περιγραφή της φωτογραφίας η Ελένη Ράντου μιλώντας για τη σταδιακή και οδυνηρή κλιμάκωση της άνοιας.

«Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα κάνουν scroll με αυτή την ανάρτηση γιατί η άνοια δεν τους έχει αγγίξει. Μπορεί να μην ξέρουν πώς είναι να έχεις ένα αγαπημένο πρόσωπο που πάλεψε ή πολεμάει την άνοια. Για να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο για αυτή τη σκληρή ασθένεια, θα ήθελα οι φίλοι μου να βάλουν αυτό στη σελίδα τους σήμερα.

Κρατήστε το δάχτυλο στη δημοσίευση για αντιγραφή και επικόλληση στο χρονολόγιό σας.

Ευχαριστώ όλους όσους (είχαν) φίλους ή συγγενείς που ζουν με άνοια.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ σε όλους τους πρόθυμους να το δημοσιεύσουν στο χρονολόγιό τους για την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για το Αλτσχάιμερ», έγραψε στην περιγραφή της δημοσίευσής της η ηθοποιός που απευθύνεται και σε όσους δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι -άμεσα ή έμμεσα- με την άνοια. Η ευαισθητοποίηση αφορά τον καθέναν από εμάς.

Το Πάρτυ της Ζωής μου, ήταν ένα έργο δικής της σύλληψης, το οποίο όπως είχε πει στο LadyLike και τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου σκεφτόταν για πολλά χρόνια.

«Η αίσθησή μου είναι πως αυτό το έργο γραφόταν πολλά χρόνια μέσα μου. Έχει να κάνει με ιστορίες ανθρώπων από το οικογενειακό μου δέντρο που κουβαλάω καιρό τώρα. Που τις έχω ακούσει στα 7, στα 10, στα 15 μου. Οπότε το σωστό είναι να πω ότι μου πήρε 50 χρόνια να το γράψω», είχε πει χαρακτηριστικά η Ελένη Ράντου.

Μεταξύ άλλων είχε στείλει το δικό της μήνυμα σε όσους παλεύουν παράλληλα με τους ανθρώπους τους που πάσχουν από άνοια. «Έχω να πω ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν αυτούς τους ανθρώπους χρειάζονται και οι ίδιοι φροντίδα, γιατί είναι εύκολο να βουλιάξεις χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Μην αφήνετε τον εαυτό σας αφρόντιστο, γιατί αυτή η κατάσταση μάς ξεπερνά όλους. Είναι ένας γολγοθάς για όλους αυτή η ασθένεια. Κάτι που σου ξεριζώνει την έννοια της ύπαρξης», είχε αναφέρει η ηθοποιός μεταξύ άλλων.