CELEBRITIES

Έλενα Ακρίτα: Η ανάμνηση-τρικ για το στόλισμα του δέντρου από τα παιδικά Χριστούγεννα του γιου της

Σύνθεση 24MEDIA/ Papadakis Press

Για την αδιαφορία και τη συμμετοχή μίλησε αυτή την εβδομάδα στο Podcast της για το NEWS24/7 η Έλενα Ακρίτα. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας σχολίασε την επικαιρότητα, που περιλάμβανε τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, την εισβολή της Σάσας Σταμάτη στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου, αλλά και τα Χριστούγεννα των «πέτρινων χρόνων» της Ελλάδας που ωραιοποιούμε. Περιείχε και μία πιο προσωπική αναφορά, για τα Χριστούγεννα των παιδικών χρόνων του γιου της Παύλου.

Η Έλενα Ακρίτα γύρισε τον χρόνο πίσω, τότε που ο γιος της ήταν ένα μικρό παιδί που όπως κάθε παιδί λάτρευε τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Εκείνη που δεν άντεχε τη διαδικασία ήταν η δημοσιογράφος και συγγραφέας μητέρα του. «Βαριόμουν πάντα να στολίσω χριστουγεννιάτικο δέντρο. Από μικρό παιδί μέχρι και τώρα βαριέμαι το στολισμό σαν τις αμαρτίες μου», παραδέχτηκε η Έλενα Ακρίτα.

«Αυτό το έκρυβα και δεν το έλεγα γιατί δεν ήταν πολιτικώς ορθό να πω ότι “παιδιά δεν έχω χειρότερο από το να με βάλεις να βγάλω το δέντρο“», είπε στη συνέχεια περιγράφοντας την ομολογουμένως κοπιαστική διαδικασία του στολισμού που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ακολούθως, η Έλενα Ακρίτα αποκάλυψε το τέχνασμα που είχε σκεφτεί για να γλιτώνει την προσωπική ενασχόληση με τον στολισμό του σπιτιού της.

«Πάντα το βαριόμουν, δεν μου άρεσε ποτέ. Όμως έβλεπα όλες τις άλλες μανούλες, όταν είχα τον γιο μου μικρό και έκανα υπερπροσπάθεια γιατί δεν ήθελα να του περάσω τη δική μου μουρτζουφλίαση με το δέντρο. Μέχρι που βρήκα ένα τρικ. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά θα το πω για τις πιο νέες μαμάδες γιατί είναι και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα σωστή με αυτό», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα.

Με τον γιο της Παύλο τη δεκαετία του 1990.

Το τέχνασμα που σκέφτηκε η Έλενα Ακρίτα για να μη στολίζει η ίδια το χριστουγεννιάτικο δέντρο

«Έκανα ένα πάρτι με παιδάκια. Καλούσα παιδιά από τη γειτονιά μας, φίλους του Παύλου, τους έβγαζα διάφορα καλούδια και τους έλεγα ελάτε να στολίσουμε το δέντρο. Κι έρχονταν τα κακόμοιρα και ο γιος μου ο Παύλος πρώτος και καλύτερος και πανευτυχής και μου έκαναν το δέντρο κούκλα. Το έκαναν με ενδιαφέρον. Εγώ είχα τη σκάλα, τα σήκωνα, τα κράταγα για να βάλουμε και στολίδια στα πιο ψηλά κλαδιά. Εντωμεταξύ, μου έλεγε η μητέρα μου ότι πιο μπελάς είναι να κανονίζω ολόκληρο πάρτι παρά να στολίζω το δέντρο», σημείωσε με χιούμορ.

Όπως είπε το κόλπο της αυτό ο γιος της το αντιμετώπιζε με μεγάλο ενθουσιασμό πράγμα που την οδηγούσε να το επαναλαμβάνει. «Έλεγε το “πάρτι για το δέντρο”, οπότε κι εγώ αυτό έκανα και πήγαινα μετά κι αν κάποιο στολίδι μου ξίνιζε το άλλαζα και το έβαζα στο παραπάνω κλαρί. Ντροπή μεγάλη, αλλά και τα παιδιά περνούσαν καλά κι εγώ γλίτωνα το δέντρο. Αυτό που δεν γλίτωνα με τίποτα, ήταν το ξεστόλισμα», κατέληξε η Έλενα Ακρίτα.

Μπορεί ο γιος της, Παύλος, να μεγάλωσε όμως το σπίτι της έχει ήδη στολιστεί για τα Χριστούγεννα και φέτος όπως θα δεις στις πιο κάτω φωτογραφίες.

 

Οι «νύφες» του Αφγανιστάν

Το πιο βασικό απ’ όλα ήταν αυτό που είπε η Έλενα Ακρίτα. «Τα παιδιά περνούσαν καλά». Έτσι πρέπει να περνούν τα παιδιά σε κάθε γωνιά του κόσμου. Κάποια δυστυχώς δεν είναι τόσο προνομιούχα όσο εμείς που γεννηθήκαμε στη δυτική πλευρά της γης.

Η Έλενα Ακρίτα έκανε ένα πέρασμα κι από μία άλλη πλευρά του κόσμου εκεί όπου οι γονείς βρίσκονται σε μία αληθινή, τρομακτική απελπισία. Εκεί όπου τα κορίτσια πωλούνται ως «νύφες» για να μπορέσουν οι οικογένειές τους να επιβιώσουν. Στο Αφγανιστάν και τις «νύφες» του. Μιλώντας για τη συμμετοχή και πώς αυτή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της 9χρονης Παρουάνα Μάλικ, που οι γονείς της είχαν άλλα 8 παιδιά.

«Αφού εξάντλησαν τα πάντα, αναγκάστηκαν να πουλήσουν την 9χρονη Παρουάνα για να μπορέσουν να ταΐσουν τα υπόλοιπα παιδιά», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα κι αναφέρθηκε στη σπαρακτική φράση του πατέρα της καθώς την παρέδιδε. «Σε παρακαλώ μη τη δέρνεις πάρα πολύ», είπε στον «αγοραστή – γαμπρό» ο πατέρας της.

Η αξία της συμμετοχής που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

«Το αισιόδοξο του γεγονότος και σε συνάφεια με τη συμμετοχή που είπαμε πριν, είναι πως ο “γάμος” έγινε, αλλά επειδή το γεγονός μέσα από το διαδίκτυο, έκανε το γύρο του κόσμου κι αυτή η αγοραπωλησία ματαιώθηκε. Κι όχι μόνο η δική της, αλλά ξεκινά και μία πολύ σοβαρή καμπάνια για όλα τα κοριτσάκια του Αφγανιστάν κι όχι μόνο, που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια μοίρα με την Παρουάνα», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα. Η συμμετοχή, κόντρα στην απάθεια. Το μόνο που μπορεί να σώσει τα κορίτσια όλου του κόσμου, τους ανθρώπους όλου του κόσμου.

Επανερχόμενη στα δικά μας, ζήτησε λοιπόν, από τους «σκ@@@@@@@@» που έχουν άποψη για τα πάντα, να μπουν «στη θέση των γονέων στο Αφγανιστάν που αναγκάζονται να δώσουν τα παιδιά τους σε γέρους παρακαλώντας να μην τα δείρουν». Απόγνωση, η μόνη λέξη.