CELEBRITIES

Dua Lipa: Τα χρόνια στο Κόσοβο, η στήριξη του Bernie Sanders και η σχέση με τον Anwar Hadid

ⓒ 2021 Jordan Strauss/Associated Press

Η συνέντευξη της Dua Lipa στο περιοδικό “Vanity Fair” είναι γεμάτη ευαισθησία, ειλικρίνεια και αυθορμητισμό. Οι αναφορές της στα παιδικά της χρόνια στο Κόσοβο και τον πόλεμο που σχεδόν αγνοούσε ήταν από τα σημεία που ξεχώρισαν.

Η Dua Lipa σε συνέντευξή της στο Vanity Fair μίλησε μεταξύ άλλων για το άγχος που της προκάλεσε η στροφή στην καριέρα της, με το Future Nostalgia, τα παιδικά της χρόνια στο Κόσοβο και το πώς συνδέονται με την ευαισθησία της γύρω από το “Black Lives Matter”, όπως και για την σχέση της με τον Anwar Hadid.

Η Dua Lipa ξαναγεννήθηκε με το Future Nostalgia

Η διεθνούς φήμης τραγουδίστριας της pop μίλησε για το νέο κεφάλαιο που ξεκίνησε στην ζωή της με την δημιουργία του δίσκου της Future Nostalgia. Η Dua Lipa μετέφερε με πολύ ειλικρινή λόγια το άγχος που την κατέκλυσε και την αγωνία για την πορεία του δίσκου ο οποίος δε θύμισε τίποτα από τις παλιές τις επιλογές. «Σκέφτηκα ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε έχει ακούσει ο κόσμος από εμένα». Μάλιστα, η τραγουδίστρια αναφέρθηκε στην υπνοθεραπεία και τον διαλογισμό, πρακτικές οι οποίες την βοήθησαν να τιθασεύσει το υπερβολικό άγχος και την ανησυχία της. «Νομίζω ότι χρειαζόμουν κάτι για να ηρεμήσω τον εγκέφαλό μου και να με βοηθήσει να ξεφορτωθώ κάθε άγχος και να είμαι σχεδόν σε θέση να πω στον εαυτό μου ότι ό,τι έμαθα μπορούσα να το κάνω στον ύπνο μου».

Η καταγωγή από το Κόσοβο και τα παιδικά της χρόνια με την αλβανική κουλτούρα

Η Dua Lipa αναφέρθηκε στα παιδικά της χρόνια στο Λονδίνο όπου και μεγάλωσε, με την αλβανική κουλτούρα να κυριαρχεί στο σπίτι της. «Όλα ήταν αλβανικά στο σπίτι και τα αγγλικά ήταν η σχολική μου ζωή. Είχα τόση οικογένεια στο Κόσοβο, αλλά και λόγω της κατάστασης δεν μπόρεσα να επιστρέψω, ποτέ δεν είχα γνωρίσει την οικογένειά μου». Η Dua Lipa μίλησε για τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και την διαχείριση της οικογένειάς της, η οποία δεν της μίλησε ξεκάθαρα για τα τραγικά συμβάντα τότε. «Υποθέτω ότι οι γονείς μου δεν ήθελαν να με αναστατώσουν σε τόσο μικρή ηλικία. Μετά τον πόλεμο, ο πατέρας του πατέρα μου πέθανε και ο πατέρας μου δεν μπορούσε να είναι εκεί εγκαίρως, γιατί προφανώς όλα τα σύνορα ήταν κλειστά, αλλά ήταν ένα από αυτά τα πράγματα που μου είπαν λίγο αργότερα».

Και φυσικά, αναφέρθηκε και στην στιγμή που η οικογένειά της, δηλαδή οι γονείς της, οι δυο τις αδερφές και η ίδια –σε ηλικία 11 ετών, κατάφεραν να επιστρέψουν στον τόπο από όπου προέρχονταν, και στην οικογένειά τους. «Επέστρεφα σε ένα μέρος όπου σχεδόν ήδη ένιωθα ότι ανήκω. Ήταν πραγματικά συναρπαστικό για μένα να πάω σε ένα μέρος όπου επίσης ένιωθα, ότι κατά κάποιο τρόπο, θα ήμουν πιο φυσιολογική».

Όπως ήταν φυσικό, με την επιστροφή της στον πληγέντα αυτόν τόπο, τελικά έμαθε από φίλους και γνωστούς περισσότερες λεπτομέρειες για τις συγκρούσεις και την ζωή στο Κόσσοβο. «Αυτές οι ιστορίες, μένουν μαζί σου για πάντα. Οι άνθρωποι που είχα χάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου, και ο αριθμός των φίλων που είχα, που είχαν χάσει τους πατεράδες τους ή τους θείους ή τους αδελφούς τους, ή πώς οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν βίαια από τα σπίτια τους».

Η στήριξη της Dua Lipa στο Black Lives Matter και η στήριξη του Bernie Sanders στην νεαρή αυτή «ηγέτιδα»

Η Dua Lipa δεν έκρυψε ποτέ την καταγωγή της, παρόλα τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να εκλάμβανε κατά καιρούς. Μάλιστα, όπως δήλωσε, η στήριξή της στο κίνημα που ξέσπασε πέρυσι στην Αμερική λόγω της τραγικής δολοφονίας του George Floyd, “Black Lives Matter”, πηγάζει άμεσα από τα δικά της βιώματα λόγω της αλβανικής καταγωγής της. «Προήλθε κυρίως από τις ρίζες μου στο Κόσοβο, και ήθελα να λάβω θέση για αυτό και να μιλήσω για αυτό και για την κατάσταση των προσφύγων. Και μετά σιγά σιγά άρχιζα να καταλαβαίνω την πολιτική του πολέμου, πώς συμβαίνουν όλα αυτά, γιατί εκτοπίζονται τόσα πολλά παιδιά. Όλα αυτά προέρχονταν από μια προσωπική εμπειρία, ήθελα να μάθω περισσότερα και να προσπαθήσω να γίνω η  φωνή για πολλούς άλλους ανθρώπους».

 

Η παρουσία της, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο ηχηρή που η ίδια θα ήθελε να το αξιοποιήσει πολύ καλύτερα από το να βγάζει «χαριτωμένες φωτογραφίες». «Καθώς το προφίλ μου μεγαλώνει, ειδικά στο διαδίκτυο, αισθάνομαι ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσω για να κάνω κάτι καλύτερο από το να δημοσιεύω χαριτωμένες φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο».

Μάλιστα, ο ίδιος ο Bernie Sanders, για τον οποίο η Dua Lipa είχε κάνει καμπάνια στην προεκλογική του εκστρατεία, εκφράστηκε πολύ υποστηρικτικά για την νεαρή “leader”. «Οι επιθέσεις εναντίον της Dua είναι εξωφρενικές. Απλά και μόνο λέγοντας ότι πρέπει να τηρούμε με συνέπεια τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και όταν είναι πολιτικά δύσκολο, δεν είναι αντισημιτισμός. Ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε μια ομοιόμορφη προσέγγιση στη σύγκρουση, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ έχει το απόλυτο δικαίωμα να ζει με ειρήνη και ασφάλεια, αλλά και οι Παλαιστίνιοι. Είναι καλό που βλέπουμε την άνοδο μιας νέας γενιάς ηγετών, όπως η Dua, που μιλούν υπέρ της οικοδόμησης μιας κοινωνίας βασισμένης στις ανθρώπινες ανάγκες και την πολιτική ισότητα».

Η σχέση με τον Anwar Hadid και οι κοινές τους ευρωπαϊκές ρίζες

Η Dua Lipa μίλησε για την σχέση της με τον μικρότερο αδερφό των Gigi και Bella Hadid, Anwar. «Ο Anwar είναι μισός Ολλανδός, οπότε είναι επίσης αρκετά Ευρωπαίος από κάποιες απόψεις». Ενώ μίλησε και για την κοινή τους παρουσία στα social media μέσω των φωτογραφιών που αναρτούν.

«Πάντα μου αρέσει να ρωτάω αν του αρέσει μια φωτογραφία πριν την δημοσιεύσω. Αλλά νομίζω επίσης ότι μερικές φορές είναι γλυκό που του αρέσουν κάποιες πολύ άσχημες φωτογραφίες μου. Και τον κοιτάζω, και του λέω,« Όντως;» Και μου απαντάει, «Την λατρεύω». Και μετά τον αφήνω να τη δημοσιεύσει, αν και τη μισώ».