CELEBRITIES

Διάσημοι που έχουν αρνηθεί να τους απονείμει τιμητικούς τίτλους η βασίλισσα Ελισάβετ

AP Photo

H Patricia Ann McGrath έλαβε πρόσφατα τον τίτλο της Dame κι έγινε η πρώτη make up artist που λαμβάνει έναν τέτοιο τιμητικό τίτλο από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο τίτλος θα της απονεμηθεί για τις υπηρεσίες της στη μόδα και την ομορφιά και την ανάδειξη της διαφορετικότητας μέσω της δουλειάς της. Το όνομά της βρέθηκε στη λίστα ανάμεσα στα ονόματα που θα λάβουν φέτος τιμητικές διακρίσεις από τη βασίλισσα όπως και του Lewis Hamilton που έγινε πρόσφατα ιππότης. Όμως δεν λένε όλοι «ναι» σε αυτούς τους τιμητικούς τίτλους που απονέμονται σε celebrities και μη, είτε την Πρωτοχρονιά είτε ανήμερα των γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μέσα στα χρόνια έχουν βρεθεί και κάποιοι, λίγοι διάσημοι που είπαν «όχι» στην βασίλισσα Ελισάβετ και στους τίτλους της. Ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς είναι μερικοί από αυτούς. Ποιοι διάσημοι είχαν το σθένος να αρνηθούν κάτι στην μακροβιότερη μονάρχη του κόσμου, αλλά και γιατί το έκαναν, θα το μάθεις παρακάτω.

Michael Sheen

διάσημοι τίτλοι Invision/AP / Chris Pizzello

Πριν από λίγες ημέρες, ο Michael Sheen αποκάλυψε ότι είχε επιστρέψει τον τίτλο (και το μετάλλιο) OBE (Officer of the Order of the British Empire) που του είχε απονεμηθεί, όταν το 2017 μπήκε στη διαδικασία να μελετήσει τις σχέσεις μεταξύ της Ουαλίας από την οποία κατάγεται και του κράτους της Αγγλίας. Ο Michael Sheen θα πραγματροποιούσε ομιλία σε εκδήλωση με θέμα «Ποιος μιλά για την Ουαλία».

«Δεν είχα καμία πρόθεση να φανώ ασεβής αλλά συνειδητοποίησα ότι θα ήμουν υποκριτής αν έλεγα όσα ήθελα να πω στην ομιλία μου για τη φύση της σχέσης μεταξύ της Ουαλίας και του Βρετανικού κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

John le Carré

διάσημοι τίτλοι AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Ο διάσημος συγγραφέας, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχε αναφερθει σε μία λίστα των “The Sunday Times” ανάμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν αρνηθεί έναν τιμητικό τίτλο. Δεν είναι ωστόσο γνωστό το γιατί ο συγγραφέας το αληθινό όνομα του οποίου ήταν David Cornwell, είχε αρνηθεί τον συγκεκριμένο τίτλο τιμής. Είναι γνωστό πώς δεν το έκανε μόνο μια φορά στη ζωή του. Δεν δεχόταν ότι έχει κάνει κάποιο τρομερό επίτευγμα με τα βιβλία του, ενώ αρνούνταν συνεχώς τους τίτλους τιμής που του δίνονταν. Επέμενε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ένας “Sir David Cornwell” και το κατάφερε.

Ken Loach

διάσημοι τίτλοι AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Περισσότερη εντύπωση μου κάνει που σκέφτηκαν να δώσουν τιμητικό τίτλο συνδεδεμένο με τη μοναρχία και την αυτοκρατορία της Βρετανίας στον Ken Loach παρά το ότι το αρνήθηκε. Οι ταινίες του και μόνο, χώρια από τις απόψεις που εκφράζει δημόσια και τη στάση ζωής του, δείχνουν ότι αποκλείεται να δεχόταν να ταχθεί «στο ίδιο στρατόπεδο» με τους οπαδούς της μοναρχίας. Ο τίτλος OBE του προτάθηκε το 1977 και ο Ken Loach είχε μιλήσει σχετικά με την άρνησή του.

«Είναι όλα τα πράγματα που θεωρώ απεχθή, το πατρονάρισμα, η αναφορά στη μοναρχία και το όνομα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που νομίζω ότι είναι μνημείο εκμετάλλευσης και κατακτητικής πολιτικής. Το απέρριψα γιατι δεν είναι ένα club στο οποίο θες να μπεις όταν βλέπεις τους villains ιδιοκτήτες του», είπε στους Radio Times ο σκηνοθέτης.

Danny Boyle

διάσημοι τίτλοι Invision/AP / Vianney Le Caer

Ο σκηνοθέτης Danny Boyle απέρριψε την πρόταση να γίνει ιππότης, σημειώνοντας ότι δεν ήταν κάτι του χαρακτήρα του. Ο Danny Boyle σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012 και επρόκειτο να τιμηθεί για τη δουλειά του με τον τίτλο του ιππότη αλλά απέρριψε την πρόσκληση της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Κάνεις αυτές τις ομιλίες σχετικά με το πώς είναι μια ομαδική δουλειά κι εγώ το εννοούσα και είναι αλήθεια και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο. Με την προσπάθεια όλων των ανθρώπων. Δεν ξέρω αν θα με καλέσουν ξανά στο παλάτι», έχει πει ο σκηνοθέτης που δεν θέλησε να πάρει τη δόξα από όλους όσους εργάστηκαν για την τελετή έναρξης, στους Radio Times.

John Lennon

διάσημοι τίτλοι AP Photo, file

O John Lennon επέστρεψε τον τίτλο MBE (Member of the Order of the British Empire) που του είχε απονεμηθεί όπως και στα υπόλοιπα σκαθάρια το 1965, λίγα χρόνια αργότερα, διαμαρτυρόμενος για την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας.

«Ξεκίνησα να ντρέπομαι που είμαι Βρετανός. Θα το έστελνα πίσω όπως και να έχει. Θα το έκανα ιδιωτικά, αλλά ο Τύπος θα το ανακάλυπτε έτσι κι αλλιώς. Θα στεκόσασταν εδώ απλά μία εβδομάδα αργότερα, άρα θα είχε μικρότερο αντίκτυπο», είχε πει σε συνέντευξη Τύπου το 1969 ανακοινώνοντας την πρόθεση του να επιστρέψει τον τίτλο του. Ο λόγος που διαμαρτυρόταν απέναντι στη Βρετανία, ήταν ο πόλεμος της Biafra στον οποίο η Βρετανία είχε αναμειχθεί. Ο John Lennon ήταν πάντα ένας υπέροχος ιδεολόγος.

Benjamin Zephaniah

διάσημοι τίτλοι Getty Images

O ποιητής Benjamin Zephaniah αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί πρόσκληση από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να βρεθεί στο γραφείο του για να λάβει τον τίτλο του OBE, αλλά την απέρριψε. «Είμαι θεμελιωδώς αντι- αυτοκρατορικός. Εγώ; Ένα OBE; Στον ΄κ@@@ σας, σκέφτηκα. Θυμώνω όταν ακούω τη λέξη αυτοκρατορία. Μου θυμίζει σκλαβιά, μου θυμίζει χιλιάδες χρόνια βιαιότητας, μου θυμίζει πώς οι προγονοί μου βιάστηκαν και χτυπήθηκαν», είχε γράψει ως απάντηση στην πρόσκληση το 2003.

David Bowie

διάσημοι τίτλοι AP Photo/ File / Stephen Chernin

O David Bowie κατά τη διάρκεια της ζωής του απέρριψε τον τιμητικό τίτλο του CBE (Commander of the British Empire) και τον ακόμα ανώτερο τίτλο του ιππότη που του προτάθηκε το 2003.

«Ποτέ δεν θα είχα καμία πρόθεση να δεχθώ κάτι τέτοιο. Ειλικρινά δεν ξέρω σε τι χρησιμεύει. Δεν είναι αυτό για το οποίο ξόδεψα τη ζωή μου να δουλεύω», είχε πει σχετικά ο μουσικός.

JG Ballard

διάσημοι τίτλοι Corbis via Getty Images / Martyn Goddard

Ο συγγραφέας JG Ballard απέρριψε τον τίτλο του CBE, τονίζοντας ότι ο το βραβείο «συνοδεύει όλο το σύστημα του κληρονομικού προνομίου και των τάξεων που πρέπει να εξαλειφθεί». Όπως σημείωνε μιλώντας στον Guardian το 2003 ως δημοκράτης δεν θα μπορούσε να δεχτεί ένα βραβείο που απονέμει ένας μονάρχης.

Yasmin Alibhai-Brown

διάσημοι τίτλοι Getty Images / Roberto Ricciuti

Η επιστολή του ποιητή Zephaniah έκανε τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Yasmin Alibhai-Brown να επιστρέψει τον τίτλο MBE που είχε λάβει. Όπως έγραψε ένιωσε ντροπή που επέτρεψε στον εαυτό της να παραλάβει τον τίτλο, εν μέρει για να ευχαριστήσει τη μητέρα της, «που πάντα φοβόταν ότι το μεγάλο στόμα μας θα μας οδηγήσει στην απέλαση πίσω στην Uganda».

«Το σύστημα τιμών είναι απαίσιο και θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από την αρχή, να καθορίσουμε ένα δίκαιο και ανεξάρτητο τρόπο να τιμούμε συμπολίτες μας κάθε χρόνο για τη συμβολή τους στο έθνος, που να μην έχουν καμία σχέση με τα πολιτικά κόμματα ή τους ημιανίκανους, δυσλειτουργικούς Windsors», έγραψε εκείνη. Ελισάβετ, τα έχεις ακούσει αυτά;