ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΡΕΙΡΑ

Δεμένη και λαβωμένη η Φουρέιρα στο εξώφυλλο του “Antivirus”

Το περιοδικό για την LGBT κοινότητα, Antivirus, σβήνει αυτό τον Αύγουστο κεράκια. Γίνεται 15 χρόνων και βιώνει με πολύ έντονο τρόπο την εκδοτική του εφηβεία. Και ποιο πρόσωπο από το χώρο της διασκέδασης θα ταίριαζε καλύτερα για να ποζάρει για το εξώφυλλό του, από την Ελένη Φουρέιρα. Η τραγουδίστρια που είχε από νωρίς μια πολύ στενή σχέση με την κοινότητα, έχει μετεξελιχθεί μετά και την εμφάνισή της στο διαγωνισμό της Eurovision σε Gay Icon, ενώ όλο το καλοκαίρι βρίσκεται σε περιοδεία ανά την Ευρώπη, ξεσηκώνοντας το ολοένα αυξανόμενο fan base της στα Pride των ευρωπαϊκών πόλεων. Οι υπεύθυνοι του λοιπόν ζήτησαν από την Ελένη να μιλήσει για ποπ κουλτούρα, ρατσισμό, εθνικές ταυτότητες, gay είδωλα και να ποζάρει ως μια γυναίκα που τιμωρείται λόγω των κοινωνικών προκαταλήψεων, κλείνοντας ειρωνικά το μάτι στους επικριτές της.

 

Σε ένα εξώφυλλο, όπου η Ελένη Φουρέιρα είναι δεμένη σαν σύγχρονη μάγισσα σε ένα δοκάρι, ενώ βέλη έχουν λαβώσει το σώμα της. Μια εικόνα που έρχεται να συμβολίσει τόσο την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που βίωσε η ίδια στο παρελθόν (ακόμη και πολύ πρόσφατα, με αφορμή την Eurovision) για την αλβανική της καταγωγή και φυσικά να δέσει με όσα πρέπει να πολεμήσει ένας ομοφυλόφιλος σήμερα στην καθημερινή του ζωή.

«Δυστυχώς, το μοτίβο είναι πάντα το ίδιο. Άνθρωποι που ό,τι δεν γνωρίζουν, δεν αποδέχονται ή δεν καταλαβαίνουν προσπαθούν να το πολεμήσουν» σχολιάζει σε σημείο της συνέντευξής της η τραγουδίστρια που ωστόσο δεν επιστρέφει μοιρολατρικά στην ίδια συζήτηση γύρω από την δική της ιστορία. «Στη ζωή μου πια δεν έχω να φοβηθώ κανέναν. Θα κάνω αυτό που πιστεύω και αυτό που αγαπώ» λέει. 

Αυτή είναι η κουλτούρα μου. Δεν είμαι εθνικίστρια, δεν είμαι ομοφοβική, είναι ανοιχτόμυαλη, αγαπώ τους ανθρώπους χωρίς να δίνω σημασία ποιο είναι το φύλο τους ή η σεξουαλικότητά τους

Η ίδια, έχει απδοεχτεί για τον εαυτό της τον ρόλο μιας πρέσβειρας, ενός ανθρώπου αναγνωρίσιμου που ενδεχομένως θα μπορούσε πιο άμεσα να προωθήσει ζητήματα που αφορούν περισσότερους ανθρώπους γύρω της. «Μέσα στην καθημερινότητά μου έχω αποφασίσει να παλεύω για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Ως Ελένη, ως άνθρωπος. Για τα δικαιώματα των γυναικών, των μεταναστών, των gay, των τρανς. Όλοι είμαστε ίσοι, τέλος!»

Η απάντηση σε όσους την αντιμετώπισαν άδικα και φοβικά είναι ο «αλαλαγμός» των θαυμαστών της, που πλέον δεν ομιλεί μόνο ελληνικά ή αλβανικά, αλλά εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εντάξει, ίσως να είναι κεκτημένη ταχύτητα στον πυρετό της Eurovision, ίσως να περάσει και τελικά να καθίσει ο κουρνιαχτός. Η Ελένη Φουρέιρα όμως, όπου κι αν βρέθηκε κρατούσε την ελληνική σημαία. Κι όχι, δεν το έκανε ως εθνικίστρια, αλλά υποθέτουμε από ευγνωμοσύνη.

Cyprus I’m coming 10/8 Ayia Napa 11/8 Paphos … #fuegotour

A post shared by Eleni Foureira (@foureira) on

 

Thank you Amsterdam #amsterdampride #fuego #fuegotour

A post shared by Eleni Foureira (@foureira) on

Thank you Tirana … you were amazing.. #tirana #albania @erionveliaj

A post shared by Eleni Foureira (@foureira) on