CELEBRITIES

Μπέττυ Μαγγίρα: «Ποιος σε σταματάει από το να ντύσεις τον γιο σου με ένα φόρεμα;»

ΑΝΤ1 TV

Η Μπέττυ Μαγγίρα μέσα από την εκπομπή I Love Σου Κου που παρουσιάζει, σχολίασε τη διαδικτυακή εκπομπή της Μαίρη Συνατσάκη, στην οποία έκανε λόγο για διαχωρισμό στα καταστήματα παιχνιδιών και ρούχων, ανάλογα με το φύλο του παιδιού, αν είναι αγόρι ή κορίτσι.

Σε διάλογο που είχε με τους συνεργάτες της, η Μπέττυ Μαγγίρα εξήγησε ότι από τη δική της εμπειρία, ότι είναι στο χέρι του κάθε γονέα για το τι θα επιλέξει να αγοράσει στο παιδί του, ενώ ο διαχωρισμός σε μπλε για τα αγόρια και ροζ χρώμα για τα κορίτσια, δεν είναι κάτι που ισχύει. Η Μπέττυ Μαγγίρα διαφώνησε με την πραγματικότητα που περιγράφει η Μαίρη Συνατσάκη, σε σχέση με τον διαχωρισμό των φύλων και τις κοινωνικές προεκτάσεις τους, με αφορμή τα βρεφικά κορμάκια.

«Από πού να το πιάσουμε; Ποιος σε σταματάει να ντύσεις τον γιο σου με ένα φόρεμα; Πού ψωνίζετε; Παντού υπάρχουν όλα τα χρώματα και στα αγορίστικα και στα κοριτσίστικα. Και κοριτσίστικο έχω δει με δεινοσαυράκι και ανανά. Εγώ αλλού μεγάλωσα τα παιδιά μου; Να το σταματήσουμε αυτό και να ντύνονται με φόρμες ολόσωμες; Με μία στολή;» ανέφερε αρχικά η Μπέττυ Μαγγίρα με τους συνεργάτες της να διαφωνούν και να ταυτίζονται με τη διαπίστωση της Μαίρης Συνατσάκη σχετικά με τον διαχωρισμό των φύλων ήδη από τη βρεφική τους ηλικία σε σχέση με τα χρώματα και τα σχέδια που φέρουν τα ρούχα των μωρών.

«Δεν έχει αποδείξει η ιστορία ότι επώνυμοι άνθρωποι, που τα παιδιά τους ένιωθαν εγκλωβισμένα, τα άφησαν ελεύθερα να ντύνονται όπως θέλουν; Κι εσύ αν δεν θέλεις να το διαχωρίσεις και να μην του δώσεις αυτό του φύλου, μπορείς να το ντύσεις με τουτού. Δεν νομίζω ότι το ροζ ή η τουτού θα κάνει το παιδί μου να μην μπορεί να πει stop. Αυτό εξαρτάται από εμένα σαν γονιό»είπε η παρουσιάστρια του ΑΝΤ1.

Η Μαίρη Συνατσάκη στο ίδιο βίντεο είχε μιλήσει για τον φεμινιστή, Ίαν Στρατή και τον τρόπο που εκείνος και η ίδια δίνουν ουσιαστικό παράδειγμα ισότητας στη μικρή τους κόρη. Η Μπέττυ Μαγγίρα σχολίασε και αυτό το σημείο, τονίζοντας πως σε αυτή τη γενιά, το να κάνει ένας άντρας δουλειές του σπιτιού και να μην λένε οι γονείς στα κορίτσια να βρουν έναν σύντροφο και να παντρευτούν είναι κάτι δεδομένο.

 

Κι αυτό που είπε ότι πλένει τα πιάτα, εννοείται ότι μπορεί να χρειαστεί να τα πλύνει και εννοείται ότι θα βιδώσω και μία ντουλάπα. Στη δική μας γενιά είναι δεδομένη. Δεν μεγαλώνει πια η γυναίκα με το “μην μιλάς” και “κάτσε να φας ένα χαστούκι από τον άντρα”. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γονιός της δική μου γενιάς, που λέει στο παιδί του μεγαλώνοντας να βρεις έναν άντρα να παντρευτείς. Έχω δει και μητέρα που άφηνε το αγοράκι της να παίζει με κούκλες», Είπε έπειτα η Μπέττυ Μαγγίρα. Ωστόσο αν αυτό ήταν η (ιδεατή) αλήθεια, τότε δεν θα υπήρχε μάλλον τέτοια έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας και της έμφυλης βίας εις βάρος των γυναικών.

Εκτός των μικρών μας κοινωνικών «φουσκών» υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην οποία αυτές οι νοοτροπίες συνεχίζουν να επικρατούν. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, συνεχίζει να διαμαρτύρεται κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, συνεχίζει να θεωρεί οτιδήποτε δεν εμπίπτει στη δικιά του, καλά κατασκευασμένη από την πατριαρχία, νόρμα «ανώμαλο» ή «αφύσικο». Εκτός των μικρών μας κοινωνικών φουσκών πολλοί γονείς δεν θα αφήσουν τα αγόρια τους να παίξουν με κούκλες και δεν θέλουν οι κόρες τους να ντύνονται σαν «αγοροκόριτσα». Ναι, εν έτει 2024.

Έπειτα η  Μπέττυ Μαγγίρα θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι, όπως και να ντύνεται ένα παιδί, στην πορεία της ζωής του, αν προτιμήσει κάτι άλλο, δεν θα το σταματήσει το χρώμα που φοράει ή η επιλογή του ρούχου του.

«Άλλα παιδιά γιατί αλλάζουν τότε; Ενώ μπορεί να γεννήθηκε κορίτσι να το ντύνει η μαμά του κορίτσι και 8 χρονών να λέει εγώ θέλω να ντύνομαι σαν αγόρι; Πιστεύεις ότι το καθορίζω εγώ αν το ντύνω με ροζ και τουτού, αν θέλει να αλλάξει και να νιώθει μέσα αγόρι; Αλλιώς θα τα κάνουμε όλα ουδέτερα και τα ρούχα θα είναι ουδέτερα. Εγώ βλέπω, πια, ότι όλα τα παιδικά δωμάτια είναι ουδέτερα. Δεν έχουν γαλάζιο και ροζ», τόνισε.