CELEBRITIES

Μπέτυ Βακαλίδου: «Πριν κλείσω τα 15 αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σπίτι μου. Δεν ξαναείδα ποτέ την οικογένειά μου»

ANT1

Η Μπέτυ Βακαλίδου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή The 2Night Show και μίλησε με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου για τη ζωή της. Η τρανς Ελληνίδα που φέτος πρωταγωνιστεί στην παράσταση Τα Κόκκινα Φανάρια, μίλησε για την κακοποίηση στην παιδική της ηλικία, την στιγμή που μίλησε ανοιχτά στους γονείς της κι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, την φυλομετάβασή της, την πορνεία και το θέατρο.

Ξεκινώντας από τα Κόκκινα Φανάρια, η Μπέτυ Βακαλίδου παραδέχτηκε ότι πέρασε κάποια βιωματικά στοιχεία στο ρόλο της. Η ίδια τόνισε ότι για την ίδια, η ύπαρξη της παράστασης Τα Κόκκινα Φανάρια και η επιτυχία της, είναι μία δικαίωση.

«Είναι μία δικαίωση, εμείς τότε – και ειδικά εγώ – βάλαμε τον σπόρο και διαπιστώνουμε ότι φύτρωσε και προσφέρει σκιά στους ταλαίπωρους. Προχωράμε σαν άνθρωποι ο κόσμος έχει γίνει λίγο πιο ανοιχτόμυαλος, κάνουν δουλειά και όλοι οι ακτιβιστές για την ορατότητα», τόνισε η Μπέτυ Βακαλίδου.

«Ο Βασίλης Μπισμπίκης χρησιμοποιεί μία μέθοδο όπου ζητά τα βιογραφικά όλων σαν ήρωες του έργου, στο δικό μου σαν Μαντάμ Παρί βγήκαν πολύ προσωπικά στοιχεία», εξήγησε για το πώς τα δικά της στοιχεία μπήκαν στον ρόλο της στην παράσταση. «Μου έχει τύχει ως τρανς να μην μου νοικιάζουν διαμέρισμα. Χρησιμοποίησα το ναυτικό φυλλάδιο από τότε που ήμουν ναυτικός και είπα ότι είναι του άντρα μου και έτσι τους ξεγέλασα και μου το νοίκιασαν», σημείωσε μιλώντας για ένα δικό της παράδειγμα που βρήκε τον χώρο του να υπάρξει μέσα στα λόγια της παράστασης.

Η Μπέτυ Βακαλίδου βίωσε την κακοποίηση στην παιδική της ηλικία, ενώ η οικογένειά της την απέρριψε όταν τους μίλησε ελεύθερα για το ποια είναι πραγματικά. Η Μπέτυ Βακαλίδου είχε γεννηθεί αγόρι, αλλά ήταν γυναίκα.

«Λίγο πριν κλείσω τα 15 αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σπίτι μου και την οικογένειά μου, όταν μίλησα ελεύθερα στους γονείς μου. Δεν τους ξαναείδα από τότε. Έχουν πεθάνει, όπως και κάποια αδέρφια. Δυο τρεις ήταν χειρότεροι από τους γονείς. Έκανα μια τελευταία προσπάθεια το 1998. Μίλησα με τη μητέρα μου, αρνήθηκε επίμονα να με δει και μου είπε ότι ο πατέρας μου έχει πεθάνει. Δεν δέχτηκε να με συναντήσει και κρατούσα το τηλέφωνο αρκετή ώρα μήπως μου πει πάρε ξανά. Δεν το έκανε», παραδέχτηκε η Μπέτυ Βακαλίδου μιλώντας για την οικογένεια που άφησε πίσω της.

«Αυτή η πληγή δεν γιατρεύεται ποτέ αλλά δεν αιμορραγεί κιόλας, όταν έχεις μάθει να χειρίζεται λίγο τα πράγματα. Συμφιλιώθηκα με όσα μου έχουν συμβεί», πρόσθεσε η Μπέτυ Βακαλίδου. Όπως παραδέχτηκε η ίδια: «Όταν κάνω φιλικές σχέσεις, είτε ερωτικές, υποσυνείδητα υπάρχει μία διαρκής αναζήτηση μίας οικογένειας».

Η Μπέτυ Βακαλίδου από τα 12 της χρόνια και μέχρι τα 15 της που έφυγε από το σπίτι της, βίωνε την απόρριψη και την κακοποίηση με τη μορφή ξυλοδαρμών κυρίως από τον πατέρα της κι έναν εκ των αδερφών της. «Η κακοποίηση μου είχε αρχίσει από τα 12 μου. Δεν έχω συγχωρήσει την οικογένειά μου, αρνούμαι να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχει νόημα», είπε χαρακτηριστικά στον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Στη συνέχεια η ζωή της περιλάμβανε το αναμορφωτήριο, αλλά και τα δύο χρόνια που δούλεψε και ταξίδεψε ως ναυτικός.

«Μέχρι τα 19 έμεινα σε αναμορφωτήριο μετά έβαλα ένα ναυτικό φυλλάδιο και ταξίδεψα στα καράβια για 2 χρόνια. Μετά έσκασα στην Αμερική και ξαναγύρισα γιατί έπρεπε να τελειώσω το στρατιωτικό μου», είπε η Μπέτυ Βακαλίδου.

Η Μπέτυ Βακαλίδου εξήγησε ότι ο δρόμος που είχε να διαβεί στη συνέχεια για να βιοποριστεί ήταν ένας για τις τρανς γυναίκες του τότε. «Δοκίμασα άλλες δουλειές, αλλά ήταν εξαιρετικά δύσκολο, εδώ ήταν η χώρα μου και άφηνα και τον εαυτό μου ελεύθερο, φαινόταν η θηλυπρέπειά μου», εξήγησε και τόνισε ότι η πορνεία ήταν μονόδρομος.

«Εκείνα τα χρόνια ήταν μονόδρομος, ακόμα και τώρα είναι μονόδρομος. Μόλις πριν λίγους μήνες το κράτος επιδότησε επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τρανς άτομα. Μόνο μία τρανς βρέθηκε να το κάνει κι αυτή γιατί δεν αντιμετώπισε δυσκολίες στην επιλογή δουλειάς. Είχε φιλίες με μία οικογένεια που έχει κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και την προσέλαβαν κανονικά. Παλιά ήταν μονόδρομος, δεν βρίσκαμε δουλειά κι είναι μονόδρομος ακόμα και τώρα», σημείωσε η Μπέτυ Βακαλίδου και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου αντιμετώπισε με έκπληξη την απάντησή της.

Μιλώντας για την πορνεία η Μπέτυ Βακαλίδου τόνισε: «Η πορνεία αλλοτριώνει, σε κάνει να μην νοιάζεσαι για τίποτα. Ξεχνάς το λεξιλόγιό σου, αποτυπώνεται η δυσκολία της δουλειάς. Η δουλειά έχει μία χυδαιότητα και αποτυπώνεται στα μάτια σου, στο πρόσωπό σου. Το αντίδοτό μου στην πορνεία ήταν το διάβασμα, ο κινηματογράφος και το θέατρο. Ήμουν 27 χρόνια στην πιάτσα. Ένιωσα ότι πρέπει να σταματήσω για να μην χαθώ. Είχα φροντίσει τα οικονομικά μου. Δεν εθίστηκα ποτέ στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά».