CELEBRITIES

Μπέτυ Αρβανίτη: «Είναι λίγο υπερτιμημένος ο παλιός, ελληνικός κινηματογράφος»

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Εδώ και σχεδόν 36 χρόνια, η Μπέτυ Αρβανίτη και το θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της τέχνης στη χώρα μας. Με αφορμή την παράσταση Το μεγάλο ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα, που παρουσιάζεται στο δικό της θέατρο με την ίδια σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Δημήτρη Καραντζά στη σκηνοθεσία, η Μπέτυ Αρβανίτη παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται και τη δημοσιογράφο Ναταλία Αργυράκη. Μεταξύ άλλων, η ηθοποιός μίλησε για την απόφαση να ιδρύσει το θέατρο Οδού Κεφαλληνίας και τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου.

«Είχα λίγο μπουχτίσει από το να μπαίνω στα όνειρα των άλλων, κι επειδή πιστεύω ότι μόνο αν εκτεθείς προσωπικά μπορείς να μιλήσεις γι΄αυτό που νομίζεις ότι είναι θέατρο, τέχνη, την ήθελα αυτή την έκθεση», είπε η Μπέτυ Αρβανίτη για τον λόγο που αποφάσισε πριν από 36 χρόνια να δημιουργήσει τη δική της σκηνή.

Η τελική αφορμή δόθηκε με ένα έργο που της πρότεινε ο Νίκος Μαστοράκης, Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ, και συνέπεσε με την εποχή που είχε γνωρίσει τον σύζυγό της, Βασίλη Πουλαντζά. «Διαβάσαμε το έργο, μας άρεσε πάρα πολύ και η ιδέα ήταν του Βασίλη, να ψάξουμε να βρούμε έναν χώρο για να το υλοποιήσαμε. Έτσι φτάσαμε εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα όνειρα των άλλων για το θέατρο δεν ήταν αυτά που έκανε η Μπέτυ Αρβανίτη κι ερωτήθηκε αν γι’ αυτό έφταιγε ίσως το κινηματογραφικό της παρελθόν. «Οι άνθρωποι μένουν πολλές φορές στην εικόνα, σε αυτά τα πράγματα και δεν έχω και την αξίωση να παρακολουθεί όλος ο κόσμος τι έκανα πριν. Το θέατρο είναι θνησιγενές και οι ταινίες μένουν και άρα πολύς κόσμος μπορεί να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο», σχολίασε η Μπέτυ Αρβανίτη.

Μιλώντας για τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου, στον οποίο η Μπέτυ Αρβανίτη πρωταγωνίστησε μέσα από ταινίες όπως Νύχτα γάμου ή Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας, η ηθοποιός τόνισε: «Εγώ πέρασα πολύ ωραία. Είχε κάτι “χειροποίητο”, υπήρχε αυτή η αγάπη γι’ αυτό που κάναμε, χωρίς να το υπερτιμούμε. Δεν φανταστήκαμε ποτέ ότι κάνουμε υψηλή τέχνη. Είναι λίγο υπερτιμημένος ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος. Πιστεύω ότι ο ελληνικός κινηματογράφος έχει βγάλει μόνο σπουδαίους κωμικούς ηθοποιούς άνδρες και γυναίκες ίσως».

Μιλώντας για την παράστασή στην οποία πρωταγωνιστεί η Μπέτυ Αρβανίτη αναφέρθηκε στις οικογενειακές σχέσεις που είναι «η ρίζα όλων των τραυμάτων» και στις δικές της οικογένειακές σχέσεις, δύσκολες ή μη.

«Είχα δύο γονείς που ήταν αρκετά προοδευτικοί και με απάλλαξαν γρήγορα από κάποια πράγματα. Με τον πρώτο σύζυγό μου χώρισαν πάρα πολύ γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι αν εξακολουθούσα, θα είχα πολύ δύσκολες σχέσεις. Ως μητέρα είχα πάρα πολλές ενοχές γιατί ήμουν πάρα πολύ μικρή. Μεγάλωσα με τον γιο μου», ανέφερε. Απέκτησε τον συγγραφέα γιο της, Αλέξη Σταμάτη από τον πρώτο γάμο της με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη. Ακολούθησε ένας ακόμα γάμος με τον Φαίδωνα Γεωργίτση κι έπειτά ήρθε στη ζωή της ο πολιτικός μηχανικός και θεατρικός παραγωγός Βασίλης Πουλαντζάς.

Με τον Αλέξη Σταμάτη, έχει μικρή διαφορά ηλικίας. «Χάσαμε και οι δυο από αυτό, αλλά κερδίσαμε μετά. Αν έδινα μία συμβουλή θα ήταν “Μην το κάνετε πολύ μικροί”», σημείωσε η Μπέτυ Αρβανίτη.

Με τον γιο της στο σήμερα απολαμβάνει ένα νέο, διαφορετικό ρόλο, αυτόν της γιαγιάς. «Δεν παρακολουθώ τηλεόραση, ούτε και πολύ social media, δεν έχω ούτε Facebook ούτε τίποτα. Δεν έχω καιρό για όλα αυτά γιατί έχω άλλα ενδιαφέροντα. Και τώρα προστέθηκε σε αυτά η ιδιότητά μου ως γιαγιά που μου καλύπτει πολύ από τον χρόνο μου και από το ενδιαφέρον μου. Είναι συγκλονιστικό συναίσθημα είναι καταπληκτικό. Το μόνο για το οποίο στενοχωριέμαι πάρα πολύ είναι που δεν θα μάθω τι θα γίνει όταν θα μεγαλώσει», είπε για τον εγγονό της στο τέλος της συζήτησής της με τη δημοσιογράφο.