CELEBRITIES

Αύγουστος Κορτώ: Βιώνει κατάθλιψη για 5η φορά και μιλά ανοιχτά γι’ αυτό

Facebook.com/Αύγουστος Κορτώ/

Ο Αύγουστος Κορτώ είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει συμβάλει στην εξάλειψη του στίγματος που συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες. Το κάνει μιλώντας ανοιχτά για το δικό του ταξίδι ψυχικής υγείας είτε μέσω των social media, είτε σε συνεντεύξεις του. Ο Αύγουστος Κορτώ μοιράζεται τις δικές του προσωπικές μάχες και το κάνει όχι μόνο γιατί το μοίρασμα ελαφραίνει εκείνους που βιώνουν τις δυσκολίες, αλλά και γιατί μπορεί να είναι ένα φωτάκι στο τούνελ της μοναξιάς που διέρχεται κάποιος άλλος που αντιμετωπίζει ζητήματα ψυχικής υγείας.

Ο Αύγουστος Κορτώ μοιράστηκε τη νέα του μάχη με την κατάθλιψη μέσα από μία ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook. Χωρίς να χάνει το χιούμορ του (όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό σε περίοδο κατάθλιψης) ο συγγραφέας δήλωσε ότι «πάλι θα επιβιώσω» και εξήγησε ότι αυτή τη φορά η κατάθλιψη που βιώνει είναι «οργανικής αιτιολογίας».

«Πριν λίγο, ενώ διάβαζα ένα ντεμέκ θρίλερ, άρχισα να γελάω – όχι με το βιβλίο (κι ας ήταν για γέλια), αλλά με το πείσμα της ζωής, που πασχίζει χρόνια τώρα να μου αποδείξει ότι η φυσική μου θέση είναι τα πατώματα», έγραψε αρχικά ο Αύγουστος Κορτώ και έπειτα εξήγησε την αιτία πίσω από το γέλιο του. Μία αιτία που μπορεί να μην προκαλεί γέλια σε εσένα που θα τη διαβάσεις αλλά για εκείνον είναι μία γνώριμη πραγματικότητα από την οποία μάχεται και ξεφεύγει ξανά και ξανά.

«Γιατί ο φρέσκος μήνας με βρίσκει με φρέσκια κατάθλιψη (5η κατά σειρά, πάμε για ρεκόρ – πρέπει κάποια στιγμή να πάρω ένα βραβείο, μια πλακέτα, εκπτωτικά κουπόνια, κάτι)», σημείωσε ο Αύγουστος Κορτώ.

«Αυτή τη φορά, για ποικιλία, κατάθλιψη οργανικής αιτιολογίας: υπερκόπωση. (Ναι, μπορεί να συμβεί και σε συγγραφείς/μεταφραστές). Δείχνει μια ιδέα πιο φιλεύσπλαχνη απ’ τις προηγούμενες (κομμάτια αντί για κομματάκια), αλλά φυσικά έχει βγάλει το μπουρί και προσπαθεί να ρουφήξει κάθε ίχνος χαράς απ’ τις μέρες μου (κι είναι και μεγάλες, Ιούνιο μήνα!)», σημείωσε ο συγγραφέας.

Ο Αύγουστος Κορτώ δηλώνει «γενναίος ιππότης (ή κατσαρίδα)» και γνωρίζει ότι θα επιβιώσει. «Απλά, μες στη μαυρίλα, μου φάνηκε αστεία η επιμονή της αρρώστιας, λες και μ’ έχει γκόμενο: Πάλι εδώ, πανάθεμα τη φύτρα σου;», αναρωτήθηκε. Και γνωρίζοντας εκ των προτέρων όχι μόνο τον κύκλο που θα κάνει πριν αποχωρήσει από τη ζωή του (ξανά) η κατάθλιψη, αλλά και το ενδιαφέρον και την αγάπη που θα δεχόταν από τους διαδικτυακούς του φίλους, ο συγγραφέας τους ζήτησε να κάνουν κάτι διαφορετικό από το να του ευχηθούν να έχει δύναμη για να ξεπεράσει και πάλι την κατάθλιψη.

«Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη στοργή και τις ευχές σας, αν κι αντί για μηνύματα, πάρτε τηλέφωνο, ή κάντε μια αγκαλιά, ή πιείτε έναν καφέ με κάποιον που ταλαιπωριέται σαν εμένα, ή που πιστεύει πως δεν του αξίζει η αγάπη κι η παρέα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αύγουστος Κορτώ που έχει δηλώσει «Ο διπολικός, αλκοολικός γιος μίας διπολικής, αλκοολικής μάνας», μιλά ανοιχτά για την ψυχική υγεία και το κάνει για έναν πολύ σημαντικό λόγο. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε μιλήσει σε συνέντευξή του στο OW και τον Πάνο Κορμαρή.

«Ένα μέρος της κοινοποίησης της ψυχικής νόσου μου έχει να κάνει με την κάθαρση: η ομολογία του προβλήματος το αλαφραίνει. Αλλά ακόμα περισσότερο βαραίνει μέσα μου το χρέος να καταπολεμήσω, στον βαθμό που μπορώ, το στίγμα που ακόμα περιβάλλει τα ψυχικά νοσήματα στην Ελλάδα. Άνθρωποι υποφέρουν αβοήθητοι επειδή οι προκαταλήψεις και η άγνοια δαιμονοποιούν ακόμα την ψυχιατρική επιστήμη και την ψυχοφαρμακολογία. Αν η δική μου φωνή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, παρηγοριά ή δύναμη έστω και σ’ έναν πάσχοντα, οφείλω να φωνάζω. Και μακάρι να είχαμε περισσότερες φωνές, ώστε η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι κρίσεις άγχους και πανικού να ήταν απαλλαγμένες απ’ τη βαριά, άδικη και καταστροφική σκιά που τις πλακώνει», εξηγούσε ο συγγραφέας.

Το status του έφτανε στο τέλος του και μετά από αυτό είναι βέβαιο ότι συνέχισε τη δική του μάχη. Έκλεισε όμως με μία ευχή. Μία ευχή βάλσαμο για όσους έχει χρειαστεί να δουν τον κόσμο μέσα από τα φίλτρα της κατάθλιψης που μετατρέπουν σε σκιά το κάθετι.

«Καλό καλοκαίρι μανάρια, κι όλες οι σκιές να’ ναι του ήλιου, στην παραλία», είπε ο συγγραφέας.