CELEBRITIES

Άρης Σερβετάλης – Έφη Μπίρμπα: Η σπάνια κοινή τους συνέντευξη σε πείθει ότι το «άλλο μισό» υπάρχει

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Υπάρχει το άλλο σου μισό ή το άλλο σου ολόκληρο εκεί έξω; Ίσως το έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές. Ίσως να ψάχνεις αποδείξεις ότι υπάρχει. Εδώ μπαίνουν στο κάδρο, ο Άρης Σερβετάλης και η Έφη Μπίρμπα. Το ζευγάρι των καλλιτεχνών, έχει παντρευτεί από το 2009 και όσα ξέρουμε για την κοινή ζωή τους είναι λιγοστά κι αυτό γιατί σπάνια δίνουν συνεντεύξεις στις οποίες αναφέρονται σε αυτήν. Η εκπομπή Κυψέλη της ΕΡΤ φιλοξένησε, ωστόσο, μία σπάνια κοινή συνέντευξή τους και κάπου ανάμεσα στις απαντήσεις τους, τη στάση σώματός τους, το κοινό τους ύφος και την κοινή κι απόλυτη πίστη τους, το αρχικό ερώτημα του κειμένου απαντιέται.

Ο Άρης Σερβετάλης και η Έφη Μπίρμπα συνεργάζονται στην παράσταση Το όνειρο ενός γελοίου. Η τελευταία σκηνοθετεί την παράσταση, ενώ μαζί με τον Άρη Σερβετάλη έκαναν την απόδοση του κειμένου και ερμηνεύουν τους ρόλους του επί σκηνής. Ο Άρης Σερβετάλης και η Έφη Μπίρμπα, πρέπει να έχουν την πιο αρμονική συνεργασία του κόσμου, γιατί αυτό που θα δεις να αποτυπώνεται στην κάμερα της ΕΡΤ, είναι ένα ζευγάρι που μοιάζει να είναι το απόλυτο ένα.

«Συναντηθήκαμε και οι δύο ο καθένας σε διαφορετικό χρόνο με κάτι μεγαλύτερο από εμάς, μπήκαμε σε μία ένθεη διαδικασία κι από τότε μετατοπιστήκαμε συθέμελα. Όταν κανείς όπως και ο ήρωας, είναι στο απόλυτο ναδίρ μπαίνοντας στον μονόδρομο της αυτοχειρίας και ένα όνειρο καταφέρνει να τον μετατοπίσει τόσο πολύ που όχι μόνο να αλλάξει την απόφασή του, αλλά να γίνει κι ένα πρόσωπο προδρομικό, φλεγόμενο για να μεταγγίσει στην ανθρωπότητα την αλήθεια αυτή, νιώσαμε και οι δύο ταυτόχρονα ότι μας αφορά 100% γιατί είμαστε μέρος αυτής της συνάντησης. Γίναμε κι εμείς μάρτυρες μίας τέτοιας συνάντησης με τον Θεό», είπε η Έφη Μπίρμπα για τα κοινά στοιχεία που έχει και η ίδια και ο σύζυγός της, Άρης Σερβετάλης, με τον ήρωα της παράστασής τους.

Κι είναι μάλλον το πιο σημαντικό κοινό της δικής τους σχέσης αυτή η «ένθεη διαδικασία» στην οποία μπήκαν. «Όταν συμβαίνει αυτή η αποκάλυψη, αυτή η επαφή με την αλήθεια, αισθάνεσαι ότι είσαι υπεύθυνος για κάτι, πρέπει να μπεις σε μία εγρήγορση, σε μία διαδικασία. Μετά αντιλαμβάνεσαι τον χρόνο με διαφορετικό μάτι. Αισθανόμουν ότι έχανα τον χρόνο μου πριν. Είμαι υπεύθυνος για τα δευτερόλεπτα που κυλάνε, για το πώς τοποθετούμαι σε σχέση με αυτά», είπε ο Άρης Σερβετάλης στη συνέχεια.

Για την Έφη Μπίρμπα το γεγονός που πυροδότησε αυτή την αποκάλυψη, ήταν ο θάνατος του πατέρα της στα 16 της χρόνια, όπως είπε. Μιλώντας γι’ αυτό το γεγονός αναφέρθηκε παράλληλα και στον «σημαντικότερο άνθρωπο στη ζωή» της, που δεν είναι ο Άρης Σερβετάλης. «Είναι ο πνευματικός μου», είπε χαρακτηριστικά. «Επαναπροσδιορίστηκαν τα πάντα», σημείωσε.

«Κάπως αντίστοιχα έγιναν τα πράγματα και για μένα. Από μία καταστροφική εσωστρέφεια πέρασα σε μία καταστροφική εξωστρέφεια», σημείωσε ο Άρης Σερβετάλης. Όπως είπε ο ηθοποιός, συνάντησε την Έφη Μπίρμπα και μέσω εκείνης «Τον πνευματικό μας. Έγινε μία ολική επαναφορά. Νοηματοδοτήθηκε η καθημερινότητα, ποιος είμαι, τι κάνω».

Ο Άρης Σερβετάλης και η Έφη Μπίρμπα μιλούν για τη γνωριμία τους

Ο Άρης Σερβετάλης και η Έφη Μπίρμπα παραδέχτηκαν όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται όταν τους βλέπεις τόσο συντονισμένους, να το πιστέψεις, ότι υπάρχουν και στιγμές εντάσεων μεταξύ τους. «Όλη η καθημερινότητα είναι ένας αγώνας, περνάς δύσκολες στιγμές, περνάς και όμορφες στιγμές. Ένα αγώνισμα είναι και σε ένα αγώνισμα δεν είναι όλα όμορφα, έχει την επίπονη διαδικασία της προπόνησης, υπάρχει η ήττα, αλλά έρχονται και τα στεφάνια», είπε ο Άρης Σερβετάλης.

Ο Άρης Σερβετάλης και η Έφη Μπίρμπα μίλησαν ακόμα για το πώς γνωρίστηκαν. «Σε ένα καφέ, δούλευε εκεί. Και έπαθα αυτό που λέμε ζαβλαμάς, αυτό που λες ότι κάτι συνέβη, κάτι μετακινήθηκε», είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός. «Αυτό συνέβη τότε και για τους δύο», εξήγησε έπειτα η Έφη Μπίρμπα.

Πέρα από εκείνη την πρώτη μετακίνηση, αυτό που κάνει το ζευγάρι να μοιάζει ένα, είναι ο κοινός τους δρόμος σε αυτή τη ζωή που κατά πολύ ορίζεται από την πίστη τους. Όπως είπαν άλλωστε ο Άρης Σερβετάλης και η Έφη Μπίρμπα, η πίστη είναι το κοινό τους καταφύγιο. Κι αυτό μάλλον είναι που τους κάνει να μοιάζουν ο ένας γεννημένος για τον άλλο.

Το κοινό τους καταφύγιο και η αναφορά τους σε όσα έγιναν με την παράσταση Ρινόκερος

«Η πίστη» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Άρης Σερβετάλης στην ερώτηση «Ποια είναι τα καταφύγιά σας;». «Η Κυριακή της Θείας Ευχαριστίας είναι το επιστέγασμα της ζωής μας. Η ολονυχτία στον Άγιο Δημήτριο. Γιατί δεν έχουμε να διαφύγουμε από κάτι άλλο πέρα από εμάς, οπότε ο μόνος τρόπος να συγκροτήσουμε έναν αγωνιζόμενο εαυτό, είναι η μυστηριακή ζωή», πρόσθεσε η Έφη Μπίρμπα.

Ο Άρης Σερβετάλης την προηγούμενη θεατρική σεζόν έγινε το πρόσωπο της επικαιρότητας όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την παράσταση Ρινόκερος, αρνούμενος να παίζει μόνο για εμβολιασμένους θεατές. Ο ίδιος είχε συζητήσει την πρόθεσή του με την Έφη Μπίρμπα, πριν ανακοινώσει αυτή την απόφασή του.

 

«Το συζητήσαμε πριν και είχαμε πάρει μία κοινή πορεία σε αυτό. Είναι πολύ μεγάλο δώρο τουλάχιστον για μένα όλη αυτή η στάση της Έφης», είπε ο Άρης Σερβετάλης. «Η απόφαση δεν ήταν για να δημιουργηθεί ντόρος, δεν ήθελα εγώ κάτι τέτοιο. Όλοι γνώριζαν τις απόψεις μου, απλά εκείνη τη στιγμή όταν έγιναν τα πράγματα, θεωρώ ότι κάπως αλλοιώθηκαν, δεν τοποθετήθηκαν σωστά», συμπλήρωσε ο Άρης Σερβετάλης.

«Αυτό που συνέβη σαν γεγονός, κάπως επιβεβαίωσε και ισχυροποίησε αυτό που γνώριζα για τον Άρη. Είναι σαν να κοιτάς τον άνθρωπό σου απέξω και κάπως τον θαυμάζεις έξω κι από την προσωπική σου σχέση», σχολίασε η Έφη Μπίρμπα.

Σύμπνοια, αυτή είναι η λέξη που περιγράφει τη σχέση τους. Αυτή τη σχέση που σε πείθει ότι καλά κάνεις και πιστεύεις στα άλλα μισά ή στα άλλα ολόκληρα που περιμένουν να σε συναντήσουν και να κάνετε μία κοινή πορεία στη ζωή. Όποιο κι αν είναι το κοινό αυτής της πορείας, θα είναι δική σας και θα έχει σύμπνοια.