CELEBRITIES

Αντίνοος Αλμπάνης: Η viral ανάρτηση για τη γυναίκα στο ασανσέρ, οι αντιδράσεις και οι απαντήσεις του

Papadakis Press Κώστας Μοσχόπουλος

Viral έγινε μια ανάρτηση του Αντίνοου Αλμπάνη στο Χ (Twitter), όπου ο ηθοποιός αναφέρθηκε σε ένα αμήχανο περιστατικό που συνέβη ανάμεσα σε εκείνον και μία γυναίκα σε ασανσέρ.

Οπως έγραψε ο Αντίνοος Αλμπάνης στον λογαριασμό του «μια κυρία σήμερα αρνήθηκε να μπει στο ίδιο ασανσέρ με εμένα γιατί όπως μου δήλωσε φοβάται τους άντρες και αυτό εμένα θα μου φάει τουλάχιστον δύο συνεδρίες με τον ψυχίατρο».

Η ανάρτησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολλούς που θεώρησαν ότι ο ηθοποιός κατηγορούσε τη γυναίκα για τη στάση της. Μια δεύτερη ανάγνωση ίσως ήταν ότι ο Αντίνοος Αλμπάνης ήθελε να αναδείξει τον φόβο των γυναικών που ενισχύεται από τα περιστατικά έμφυλης βίας που έρχονται το ένα μετά το άλλο στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις του, μάλλον αυτή ήταν η πρόθεσή του.

«Έχετε σκεφτεί ότι αυτή η γυναίκα μπορεί να έχει ένα τραύμα που σχετίζεται με έμφυλη βία;» είναι ένα από τα σχόλια που δέχτηκε, στο οποίο ο Αντίνοος Αλμπάνης και απάντησε: «Μα δεν την έκρινα και τίποτα να μην έχει ζήσει έχει κάθε λόγο να φοβάται και έχω κάθε λόγο να επηρεάζομαι από τον φόβο που της προκαλώ».

Κάποιος άλλος του έγραψε: «Το “Δεν μπαίνουμε ποτέ στο ασανσέρ με κάποιον άγνωστο” είναι Ασφάλεια 101 και δεν θα ρισκάρουμε τη ζωή μας, για να μην τύχει και πληγωθούν τα συναισθήματα κανενός νοτολμενάκια». Και σε αυτό απάντησε, τονίζοντας: «Είστε δαιμόνια που καταφέρατε και διακρίνατε ότι αυτό που στα αλήθεια απαιτούσα από την ίδια ήταν να ρισκάρει τη ζωή της για να μην πληγωθώ εγώ σας χειροκροτώ όρθιος».

Και τα σχόλια υπεράσπισης ως προς την γυναίκα συνεχίστηκαν: «Το γεγονός ότι δεν αφορούσε καν εσένα και ούτε εσύ συγκεκριμένα της προκάλεσες φόβο απλώς αποτελούσες έναν ακόμη άγνωστο για εκείνη που ενδεχομένως να ήθελε να της κάνει κακό το σκέφτηκες; Ή πρέπει να τα παίρνουμε όλα προσωπικά;».

Ο Αντίνοος Αλμπάνης εξήγησε σχετικά με αυτό: «Το ότι η παρουσία μου και μόνο μπορεί να προκαλεί φόβο σε έναν οποιονδήποτε άνθρωπο μια οποιαδήποτε στιγμή είναι κάτι που με επηρεάζει και που έχω ανάγκη να βρω έναν τρόπο να το διαχειρίζομαι με τον ψυχίατρο μου».

Ωστόσο, ο Αντίνοος Αλμπάνης αργότερα κατέφυγε σε μία νέα ανάρτηση γεμάτη νόημα. «Είμαι υπεύθυνος για αυτά που γράφω όχι για αυτά που καταλαβαίνεις», έγραψε στο X(Twitter).

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η καθεμία/-ένας έχει το δικαίωμα να προστατεύεται και να μην κάνει πράγματα, τα οποία με τον οποιονδήποτε τρόπο τον φέρνουν σε αμηχανία ή του προκαλούν φόβο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έμφυλη βία, η οποία περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Αυτή μπορεί να τελεστεί τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο χώρο (σπίτι, εργασία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ), στρεφόμενη εναντίον της θέλησης του ατόμου.

Καθένας επίσης, όπως ανέφερε και ο Αντίνοος Αλμπάνης, έχει το δικαίωμα να επηρεάζεται όταν συνειδητοποιεί ότι μπορεί άθελά του να προκαλεί φόβο σε έναν συνάνθρωπό του, αλλά και να εκφράζει τα συναισθήματά του στα προσωπικά του social media. Το προφίλ του Αντίνοου Αλμπάνη στη δημόσια σφαίρα άλλωστε, δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος με -αν μη τι άλλο- ενσυναίσθηση.