CELEBRITIES

Ο Άλκης Κούρκουλος απάντησε σε όσους ανησυχούν για το μέλλον του θεάτρου και στους «γιατί τώρα;»

Φωτογραφία από την παράσταση "Art" του 2019.

Είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια να καθόμαστε στα σκοτεινά της αίθουσας και να παρακολουθούμε καλλιτεχνικές ιδιοφυΐες και πηγαία ταλέντα να ξεδιπλώνουν ιστορίες πάνω στην σκηνή πριν τους χαρίσουμε την αποδοχή, το χειροκρότημα, την αγάπη μας. Τις τελευταίες ημέρες κάτι έχει αλλάξει έντονα στους κόλπους των κλειστών λόγω πανδημίας θεάτρων. Κάπως σαν να συνειδητοποιήσαμε όλοι μαζί μια φράση που κάποια στιγμή είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του ο Δημήτρης Καταλειφός, πώς δεν αρκεί να είσαι καλός ηθοποιός, αλλά καλός άνθρωπος. Και πιάσαμε όλοι μαζί να «πέφτουμε από τα σύννεφα» επαναλαμβανόμενα, με κρότο. Ο Άλκης Κούρκουλος, δεν ξέρω αν έπεσε από κανένα σύννεφο. Ξέρω όμως ότι δεν θεωρεί ότι το θέατρο κινδυνεύει.

Οι περισσότεροι ηθοποιοί δηλώνουν πώς «όλοι ήξεραν» κι αυτό σίγουρα δεν μας εκπλήσσει. Πολλοί από αυτούς ανησυχούν για το μέλλον και την εικόνα του θεάτρου μετά τις απανωτές καταγγελίες μεταξύ συναδέλφων για κάθε είδους βία, λεκτική, σωματική, ψυχική, σεξουαλική. Τα social media γεμίζουν με ονόματα που τα ΜΜΕ με προληπτικά και μη εξώδικα, απαγορεύεται να αναφέρουν. Κάποιοι όμως από τους ηθοποιούς προτιμούν να μην δίνουν διαστάσεις στον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία εκτυλίσσεται η προσδοκώμενη εξυγίανση στον χώρο τους. Στηρίζουν τα θύματα χωρίς «ναι μεν αλλά». Χωρίς «να κοιτάξουμε το θέατρο». Χωρίς «τα εν οίκω μη εν δήμω». Ανάμεσά τους και ο Άλκης Κούρκουλος, όπως φανερώνει ένα περιεκτικότατο Insta Story που μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, το περασμένο σαββατοκύριακο.

«Μη φοβάστε για το θέατρο. Το θέατρο δεν παθαίνει τίποτα… Η θεατρική πράξη είναι ανώτερη, δεν περίμενε κανέναν για να εμφανιστεί. Δεν θα λείψουν σε κανέναν, κανείς μας δεν θα λείψει. Στη χειρότερη περίπτωση τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια. Μπορεί όμως τώρα να γίνουν και καλύτερα. Τώρα γιατί τώρα μπορούν γιατί τώρα δεν φοβούνται», έγραψε χαρακτηριστικά ο Άλκης Κούρκουλος.

Άλκης Κούρκουλος Instagram.com/alkiskourkoulos

Ο Άλκης Κούρκουλος είναι «γεννημένος» μέσα στο θέατρο, αφού προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του ήταν ο Νίκος Κούρκουλος και μητέρα του η βοηθός σκηνοθέτη Μελίτα Κουτσογιάννη. Ο ίδιος είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ο Άλκης Κούρκουλος έχει ζήσει και μεγαλώσει μέσα στο θέατρο και φροντίζει να εκφράσει το προφανές.

Το θέατρο δεν κινδυνεύει από καμία καταγγελία. Το θέατρο δεν κινδυνεύει όποτε οι κόλποι του αλλάζουν πρόσωπα. Και σίγουρα δεν κινδυνεύει από κάθε αλήθεια περισσότερο από όσο κινδύνευε από τις φήμες που ακολουθούσαν επί χρόνια πρόσωπά του. Το θέατρο επιβιώνει εδώ και χιλιετίες γιατί είναι ανάγκη έκφρασης, η «θεατρική πράξη είναι ανώτερη», όπως είπε και ο Άλκης Κούρκουλος. Κάποια πρόσωπα απλά στέκονται «κατώτερά» της.

Μαζί στέλνει και τη δική του απάντηση σε όσους επιμένουν, παράλογα κι αχρείαστα να ρωτούν «Γιατί τώρα;». Κάποιοι από αυτούς ρωτούν από έλλειψη παιδίας πάνω στο ζήτημα της θυματολογίας. Άλλοι, λιγότερο αθώοι, με σκοπιμότητα να μειώσουν τη φερεγγυότητα των θυμάτων. Η μόνη ταιριαστή απάντηση θα ήταν το «Γιατί έτσι». Ή όπως το λέει ο Άλκης Κούρκουλος «ΤΩΡΑ γιατί τώρα μπορούν, γιατί τώρα δεν φοβούνται».

Η κοινωνία μας άνοιξε επιτέλους τα αυτιά της στα θύματα. Καιρός να τα ανοίξουμε όλοι μας. Χωρίς ερωτήσεις. Ο σεβασμός αρκεί.