CELEBRITIES

Αλέκος Συσσοβίτης: Η απάντησή του μετά τις αντιδράσεις στις δηλώσεις του για το #MeToo

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Ο Αλέκος Συσσοβίτης πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον και μίλησε με τη Μάριον Μιχελιδάκη για πολλά. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν το ελληνικό #MeToo. Στο πλαίσιο της απάντησής του, ο Αλέκος Συσσοβίτης έκανε μία δήλωση τουλάχιστον αμφιλεγόμενη αν όχι εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με όσα έχουμε δει, ακούσει και διαβάσει στην επικαιρότητα τον τελευταίο χρόνο.

«Και η γυναίκα πολλές φορές μπορεί να προκαλεί ακόμα και εν αγνοία της ή συνειδητά επίσης. Αλλά είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα και μπορεί να παρεξηγηθούμε», είχε πει ο Αλέκος Συσσοβίτης και οι αντιδράσεις δεν άργησαν να προκύψουν. Ο ηθοποιός την επόμενη ημέρα κι αφού η δήλωσή του είχε πάρει διαστάσεις και σχολιαστεί σε πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές, επανήλθε στην ίδια εκπομπή του OPEN, για να εκφράσει τη συγγνώμη του.

Ο Αλέκος Συσσοβίτης ξεκίνησε τη συγγνώμη του διαφορετικά από τις άλλες δημόσιες συγγνώμες που έχουμε ακούσει κατά καιρούς. Ξεκίνησε με μία παραδοχή. Ο ηθοποιός εξήγησε ότι καταλαβαίνει γιατί δημιουργήθηκε «παρεξήγηση», όπως υποστήριξε μέσα από τα λεγόμενά του. Επιπλέον εξέφρασε την εκτίμησή του στο γυναικείο φύλο κι αν δεν πήρε πίσω την λέξη «πρόκληση» τουλάχιστον προσπάθησε να την κάνει καθολική, αφού όπως σημείωσε αφορά και τα δύο φύλα.

«Κοιτώντας το κι εγώ σήμερα καταλαβαίνω γιατί δημιουργήθηκε η παρεξήγηση. Να ζητήσω μία συγγνώμη αν η δήλωσή μου ήταν προσβλητική», είπε αρχικά ο ηθοποιός. Κι αν έλειπε αυτό το «αν» από την πρώτη του τοποθέτηση θα μιλούσαμε για μία εντελώς διαφορετική δημόσια συγγνώμη από εκείνες που έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Αλλά η ειλικρίνεια εκτιμάται πάντα κι ένας άνθρωπος που ξαναβλέπει τις δηλώσεις του κι εντοπίζει το πρόβλημα και την πηγή της παρεξήγησης, εξίσου.

«Κουβαλάμε πάντα οι ηθοποιοί την ανάγκη να εκφραστούμε για τους ρόλους μας. Στον ρόλο που υποδύομαι υπάρχει ένα περιεχόμενο που ένα παιδί έρχεται αντιμέτωπο με δύο διαφορετικές, γυναικείες συμπεριφορές. Και φαίνεται παρορμώμενος από αυτό σε αυτή την ερώτηση για το #MeToo, ταυτίστηκε η απάντησή μου και έγινε αυτή η παρεξήγηση», είπε στη συνέχεια ο Αλέκος Συσσοβίτης.

«Γι’ αυτό ζητώ συγγνώμη αν παρερμηνεύτηκε η δική μου πρόθεση και η δική μου δήλωση, δεν είχα καθόλου αυτό κατά νου», απάντησε ο Αλέκος Συσσοβίτης στο σχόλιο της Μάριον Μιχελιδάκη ότι όσα είπε περί «πρόκλησης εν αγνοία», «είναι σαν να λέμε ότι μία γυναίκα εκφράζοντας τη θηλυκότητά της, δικαιολογεί έναν τύπο που μπορεί να εξελιχθεί σε βιαστή στην ακραία του μορφή».

«Τρέφω πολύ μεγάλη εκτίμηση στο γυναικείο φύλο, έχω μεγάλη αδυναμία. Κανένας άνδρας, γυναίκα, παιδί δεν πρέπει να χαίρει μιας προσβλητικής, κακοποιητικής και εγκληματικής συμπεριφοράς. Θεωρώ δεδομένο ότι το θέμα της βίας, είτε είναι ψυχολογική είτε είναι σωματική, από μένα βγαίνει από την κουβέντα», είπε ο Αλέκος Συσσοβίτης στη Μάριον Μιχελιδάκη.

Ο ηθοποιός επεσήμανε ότι όσα μετέφερε είναι «ένα τοπίο ανάγνωσης κάποιων σεμιναρίων και ακούγεται δικαιολογία, αλλά δεν είναι, είναι ουσιαστικό. Όλοι μας προκαλούμε συνειδητά ή ασυνείδητα, και οι άνδρες και οι γυναίκες, αυτή είναι η φύση του ανθρώπου, αλλά δεν ήταν κακή η πρόθεσή μου και η τοποθέτησή μου απέναντι στο γυναικείο φύλο. Αυτό είναι βασικό για μένα», σημείωσε στη συνέχεια ο Αλέκος Συσσοβίτης.

Ο Αλέκος Συσσοβίτης μιλώντας για το #MeToo τόνισε ότι είναι ευτυχές το γεγονός ότι αυτό το παγκόσμιο κίνημα έφτασε και στην Ελλάδα γιατί «πρέπει να σταματήσει αυτός ο κύκλος βίας», όπως είπε. «Ζούσαμε σε μία πατριαρχική κοινωνία, πολλές φορές σε μητριαρχικές οικογένειες. Ώρα είναι να αλλάξει αυτό το καθεστώς και σε εργασιακό και σε οικογενειακό και σε κοινωνικό επίπεδο», σημείωσε επιπλέον.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν σε αυτή την εποχή χρειάζονται ξεκάθαρες τοποθετήσεις, ο Αλέκος Συσσοβίτης σημείωσε σχετικά: «Πάντα χρειάζονται ξεκάθαρες τοποθετήσεις ιστορικά. Δεν χρειάζονται οι “γκρίζες ζώνες”. Πρέπει πραγματικά να σταματήσει ο κύκλος βίας. Να βοηθηθούν ψυχολογικά και οι γυναίκες και οι άνδρες για να συμπεριφέρονται διαφορετικά και να πάμε παραπέρα».

Ευχαριστώντας τη Μάριον Μιχελιδάκη για τη φιλοξενία εκ νέου στην εκπομπή της ο Αλέκος Συσσοβίτης επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν και παρερμηνεύτηκαν. «Δημιουργήθηκε παρεξήγηση καθαρή χθες και ώρα είναι να λυθεί. Προς Θεού, αν είναι δυνατόν, να τίθεμαι εγώ απέναντι στη βία και δη στη γυναίκα. Έχω μεγαλώσει με τέτοια ευαισθησία στο γυναικείο φύλο που δεν μου περνάει καν από τον νου», επεσήμανε ο ηθοποιός.