CELEBRITIES

7 ηθοποιοί που πέθαναν σε γυρίσματα

© 2023 Lacy Atkins/AP Images

Είναι μία φράση που υιοθετούν αρκετοί καλλιτέχνες, αυτή που τους θέλει να επιθυμούν να «πεθάνουν στο σανίδι». Δεν ξέρω βέβαια αν τα πρόσωπα που θα δεις σε αυτή τη λίστα την είχαν ως μότο τους, αλλά ήταν αρκετά άτυχοι ώστε να τους συμβεί. Αυτοί είναι οι ηθοποιοί που πέθαναν στα γυρίσματα ταινίας τους.

Είναι ευτυχώς λιγοστές οι φορές που η βιομηχανία του θεάματος έχει ζήσει τέτοιες τραγωδίες, αλλά τις έζησε γι’ αυτό και έχουν καταγραφεί ηθοποιοί που έχουν πεθάνει σε γυρίσματα ταινίας ή σειράς στην οποία συμμετείχαν. Δούλεψαν μέχρι να αφήσουν την τελευταία πνοή της ζωής τους και τουλάχιστον έφυγαν από τη ζωή στις πιο δημιουργικές τους στιγμές.

Brandon Lee: Η πιο τραγική σκηνή θανάτου στο Hollywood

διάσημοι που πέθαναν στα γυρίσματα © 2023 AP Images

Ίσως η πιο διαβόητη περίπτωση θανάτου ηθοποιού σε set γυρισμάτων μίας ταινίας του Hollywood είναι αυτή του τραγικού τέλους του Brandon Lee, γιου του Bruce Lee και χαρισματικού ηθοποιού που τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 γύριζε την μία κινηματογραφική επιτυχία μετά την άλλη. Ωστόσο το break through του ήρθε όταν έκλεισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία The Crow.

Ο Brandon Lee έπαιζε έναν αναστημένο μουσικό που επιστρέφει στη ζωή για να εκδικηθεί τον θάνατο του ίδιου και της συντρόφου του και να προσέξει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Σε μία τρομακτική στροφή της μοίρας, ο Lee πέθανε σε μία σκηνή πυροβολισμού που θα έπρεπε να θεωρείται σκηνή ρουτίνας. Η σκηνή είναι εκείνη που ο ήρωάς του σκοτώνεται από έναν έμπορο ναρκωτικών. Ο ηθοποιός Machael Masse πυροβόλησε με ένα όπλο που υποτίθεται ότι θα ήταν γεμισμένο με άσφαιρα. Μία σφαίρα είχε μείνει μέσα και χτύπησε τον Lee στο στομάχι. Μετά από 6 ώρες χειρουργείου ο Brandon Lee έφυγε από τη ζωή. Η ταινία συνέχισε τα γυρίσματα έναν μήνα αργότερα με σωσίες και special effect που συμπλήρωσαν την παρουσία του Brandon Lee στο The Crow.

Ken Steadman: Η ζώνη που θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή

Τον Σεπτέμβριο του 1969, ένας ηθοποιός 27 ετών, με όνομα Ken Steadman πήρε έναν ρόλο στην ταινία Sliders. Είχε παίξει ήδη στις σειρές Baywatch και NYPD Blue και τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν πολύ καλά για εκείνον. Ωστόσο αυτή έμελλε να είναι η τελευταία του δουλειά. Ο Ken Steadman έπρεπε να οδηγήσει ένα buggy στην ξεραμένη λίμνη Ελ Μιράζ στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια, καθώς το επεισόδιο στο οποίο έπαιζε διαδραματιζόταν σε έναν ερημικό πλανήτη. Μαζί του στο αυτοκίνητο ήταν ένας ακόμα ηθοποιός. Παρόλο που το αυτοκίνητο είχε ζώνες ασφαλείας κανένας από τους δύο δεν τις χρησιμοποίησε κι όταν ο Steadman έχασε τον έλεγχο οι δυο τους ήρθαν αντιμέτωποι με την τραγωδία.

Ο συνάδελφός του γλίτωσε με μερικές εκδορές, αλλά ο Steadman έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Vic Morrow: Η ανείπωτη τραγωδία στο Hollywood

διάσημοι που πέθαναν στα γυρίσματα © 2023 AP Images

Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ο Vico Morrow ήταν συχνός πρωταγωνιστής των Westerns. Έπαιζε σε ταινίες και σειρές που έκαναν μεγάλη επιτυχία. Μετά από εκείνα τα χρυσά χρόνια επανήλθε στο προσκήνιο το 1983 όταν έκλεισε να πρωταγωνιστήσει σε μία ταινία, βασισμένη σε μία σειρά της δική τους εποχής, The Twilight Zone: The Movie.

Η ταινία ήταν σε σενάριο και σκηνοθεσία του John Landis, ενώ ο Morrow έπαιζε τον Bill, έναν ρατσιστή που μετά από ένα παραλήρημά του σε ένα μπαρ, βγαίνει στη νύχτα και έρχεται αντιμέτωπος με τον τρόμο. Με κάποιον τρόπο μεταφέρεται στη ναζιστική Γερμανία και τον κυνηγούν οι SS, περνώντας τον για Εβραίο, έπειτα μεταφέρεται στην εποχή του Jim Crow στις ΗΠΑ όπου τον κυνηγούν γιατί τον περνούν για μαύρο και τέλος γίνεται ένας Viet Cong που τον κυνηγούν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Σε αυτό το τελευταίο μέρος της ταινίας ήταν που χτύπησε η τραγωδία. Ο Morrow είχε μία σκηνή που έπρεπε να κουβαλήσει δύο παιδιά σε ένα έλος, ενώ τα ελικόπτερα ανατίναζαν με βόμβες το χωριό τους.

Ένα ατύχημα στο set κατά τη διάρκεια της σκηνής έκανε όχι μόνο τον Morrow, αλλά και τα δύο παιδιά ηθοποιούς που έπαιζαν μαζί τους, Renee Chen και Myca Dingh Lee να μπουν σε αυτή τη λίστα με τις περιπτώσεις ηθοποιών που πέθαναν στα γυρίσματα. Ο Landis και τέσσερα ακόμα μέλη του συνεργείου δικάστηκαν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και τελικά απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες.

Roy Kinnear: Η πτώση και το έμφραγμα

διάσημοι που πέθαναν στα γυρίσματα Frank Harrison/Fox Photos/Getty Images/Ideal Image

Ο Βρετανός Roy Kinnear ήταν ένας ηθοποιός που έπαιξε σε περισσότερα από 160 έργα στην καριέρα του, που είχε διάρκεια τουλάχιστον 30 χρόνων. Είναι μάλλον πιο γνωστός για τον ρόλο του ως κος Salt, πατέρας της Veruca Salt στον Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας του 1971 και για τον ρόλο του Planchet στους Τρεις Σωματοφύλακες του 1973. 15 χρόνια αργότερα είχε αποφασίσει να επιστρέψει στον ρόλο αυτό στο sequel της ταινίας The Return of the Three Musketeers. Ωστόσο, αυτή η ταινία αποδείχθηκε μοιραία για τον ηθοποιό.

Κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στο Τολέδο της Ισπανίας το 1988 ο 54χρονος τότε ηθοποιός έπεσε από το άλογό του. Μεταφέρθηκε στην Μαδρίτη και βρισκόταν στο νοσοκομείο με σπασμένο ισχίο, όταν έπαθε ένα θανάσιμο καρδιακό επεισόδιο. Τα γυρίσματα της ταινίας είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί και όταν η ταινία βγήκε στις αίθουσες, ήταν αφιερωμένη στον Kinnear.

Jon – Erik Hexum: Τραγωδία λόγω αδεξιότητας

διάσημοι που πέθαναν στα γυρίσματα © 2023 Wally Fong, File/ AP Images

Ο 26 ετών Jon – Eik Hexum ήταν ο πρωταγωνιστής της σειράς Cover Up, όπου υποδυόταν έναν στρατιωτικό, κατάσκοπο, μοντέλο (ναι και τα τρία μαζί). Στα γυρίσματα της σειράς κάποια μέρα του Οκτωβρίου του 1984 είχε αρχίσει να εκνευρίζεται με κάποιες καθυστερήσεις που σημειώνονταν. Όταν του είπαν πως οι καθυστερήσεις θα συνεχίζονταν πήρε ένα από τα όπλα που χρησιμοποιούνταν στο γύρισμα κι έτοιμος να προσποιηθεί ότι αυτοκτονεί από βαρεμάρα είπε «Μα καλά είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτές οι μ@@@@@@@;» και τράβηξε τη σκανδάλη.

Παρόλο που δεν υπήρχε σφαίρα στη θαλάμη, ο ψεύτικος πυροβολισμός με την αδέξια κίνηση του Hexum, απέσπασε ένα κομμάτι κόκκαλου από το κρανίο του και το έσπρωξε στον εγκέφαλό του προκαλώντας αιμορραγία. Ο ηθοποιός βρέθηκε σύντομα στο Beverly Hills Medical Center όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση 5 ωρών ανεπιτυχώς. Έπεσε σε κώμα και πέθανε 6 ημέρες αργότερα.

Martha Mansfield: Ένα σπίρτο της κόστισε τη ζωή

Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images/Ideal Image

Ήταν μία από τις πρώτες ηθοποιούς του κινηματογράφου κι είναι πολύ πιθανό να μην την ξέρεις καθόλου γιατί δεν έκανε την καριέρα για την οποία προοριζόταν αφού πέθανε τραγικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της τελευταίας της ταινίας, με τίτλο The Warrens of Virginia στα 23 της χρόνια.

Για να γιορτάσει το τέλος των γυρισμάτων, βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο μαζί με φίλους και συναδέλφους. Όταν ένας άναψε ένα σπίρτο τα ρούχα της πήραν φωτιά. Οι φίλοι της κατάφεραν να τη σβήσουν, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά τελικά υπέκυψε στα εγκαύματά της την ημέρα των Ευχαριστιών του 1923.

John Candy: Ο πιο «ήσυχος» θάνατος

διάσημοι που πέθαναν στα γυρίσματα © 2023 AP Images

Ένας από τους πιο αγαπητούς κωμικούς των ’80s και των ’90s, ο John Candy διέγραψε μία λαμπρή καριέρα που κράτησε μόνο 15 χρόνια. Το 1994 βρέθηκε να υποδύεται τον James Harlow, έναν αμαξά στο κωμικό γουέστερν Wagons East. Κατάφερε να την ολοκληρώσει και για να το γιορτάσει, μαγείρεψε δείπνο για τους βοηθούς του, έφαγαν όλοι μαζί, πήρε τηλέφωνο τα παιδιά του που βρίσκονταν στο Λος Άντζελες και τον περίμεναν να επιστρέψει από το set της ταινίας και πήγε για ύπνο. Πέθανε από έμφραγμα στον ύπνο του σε ηλικία 43 ετών.