CELEBRITIES

6 διάσημοι που πέθαναν απένταροι

H Judy Garland πέθανε αφήνοντας πίσω της χρέη. Herbert Dorfman/Corbis via Getty Images/Ideal Image

Οι διάσημοι άνθρωποι μοιάζουν να τα έχουν όλα, τη φήμη, τα χρήματα και το λαμπερό lifestyle που έχουν συνδυάσει στο νου μας με το κοινωνικό τους status. Ωστόσο, παραμένουν άνθρωποι και δεν έχουν όλοι το ταλέντο της καλής διαχείρισης των χρημάτων τους. Αυτοί οι διάσημοι που πέθαναν απένταροι, το αποδεικνύουν.

Οι διάσημοι που θα δεις σε αυτή τη λίστα, είτε έκαναν λάθη που τους κόστισαν κυριολεκτικά ακριβά, είτε είχαν χρέη, μία ζωή στην οποία υπέκυψαν και οικονομικά στα πάθη τους, ενώ άλλοι υπήρξαν απλά άτυχοι. Το κοινό στοιχείο όλων είναι πώς πέθαναν ενώ είχαν πλέον χρεοκοπήσει.

Marvin Gaye

διάσημοι που πέθαναν απένταροι, διάσημοι που πέθαναν ενώ είχαν χρεοκοπήσει @2023 Nancy Kaye/AP Images

Ο Marvin Gaye υπήρξε έναν θρύλος της R&B και τα τραγούδια του ακούγονται μέχρι σήμερα το ίδιο φρέσκα όπως τότε που τα ηχογράφησε. Ο πολυβραβευμένος όμως τραγουδιστής δεν είχε κανένα ταλέντο σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση.

Στο τέλος της ζωής του είχε 9,2 εκατομμύρια δολάρια χρέη. Πριν από αυτό είχε χρειαστεί να «αποδράσει» στην Ευρώπη για να αποφύγει να πληρώσει 4,5 εκατομμύρια δολάρια στην εφορία. Η βασική πηγή οικονομικών προβλημάτων του υπήρξαν οι υποχρεώσεις που προέκυψαν από τα δύο διαζύγιά του, οι διατροφές που έπρεπε να πληρώσει μετά από αυτά, αλλά και ο αέναος κύκλος κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών στον οποίο είχε μπει. Στο τέλος της ζωής του αποφάσισε να μετακομίσει πίσω στο πατρικό του, μία απόφαση που τελικά αποδείχθηκε μοιραία αφού ένα βράδυ ο πατέρας του, ιερέας στο επάγγελμα, τον σκότωσε πυροβολώντας τον.

Οι δικηγόροι τους κατάφεραν να ξεπληρώσουν τα χρέη που άφησε φεύγοντας από τη ζωή και να μετατρέψουν τα τραγούδια του, την εικόνα του και την ιστορία του σε πηγή εσόδων για τα 3 του παιδιά.

Judy Garland

@2023 AP Images

Η Judy Garland πέρασε στην αιωνιότητα υποδυόμενη τη Dorothy στον κλασικό Μάγο του Όζ. Ήταν μία τρομερή προσωπικότητα γεμάτη ταλέντα, που εξέφραζε τόσο στην υποκριτική όσο και στο τραγούδι. Ήταν πολύ αγαπητή στο κοινό και οι ταινίες της έβγαζαν εκατομμύρια, ωστόσο στο παρασκήνιο της ζωής της, η Judy Garland έπεσε θύμα της κακοδιαχείρισης της περιουσίας της από τους managers της.

Παρά την επιτυχία της, η Judy Garland υπέφερε από οικονομικά προβλήματα και τον εθισμό της σε ναρκωτικές ουσίες. Τον καιρό που πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών ήταν 47 ετών. Είχε μόλις πουλήσει το σπίτι της στο Bell Air για ψίχουλα και χρωστούσε ακόμα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Η κόρη της, Liza Mineli, ήταν εκείνη που κατάφερε να τακτοποιήσει τα χρέη της μητέρας της με τη βοήθεια του οικογενειακού φίλου, Frank Sinatra.

Mickey Rooney

διάσημοι που πέθαναν απένταροι, διάσημοι που πέθαναν ενώ είχαν χρεοκοπήσει @2023 File/AP Images

Παρόλο που θεωρείται ένας από τους πιο εμπορικούς ηθοποιούς του Hollywood όλων των εποχών, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Breakfast at Tiffany’s, δεν μπορούσε με τίποτα να κρατήσει τα χρήματα του χωρίς να τα ξοδεύει. Ο Rooney πάλευε με τον αλκοολισμό και τον εθισμό του στα αναλγητικά, ενώ χρειάστηκε να δώσει αποζημιώσεις σε 8 πρώην συζύγους του για τη λύση των ισάριθμων γάμων του.

Όταν πέθανε από φυσικά αίτια το 2014, ρεπορτάζ ήθελαν τα μέλη της οικογένειάς του να έχουν αποσπάσει μεγάλα κομμάτια της περιουσίας του, ενώ εκείνος άφησε πίσω του μόνο ιατρικούς λογαριασμούς που έπρεπε να πληρωθούν και φόρους που χρωστούσε. Όταν τακτοποιήθηκαν τα χρέη του αυτά που περίσσεψαν από την περιουσία του δεν έφταναν καν για τα έξοδα της κηδείας του για την οποία η οικογένειά του ζήτησε δημόσια οικονομική βοήθεια.

Billie Holiday

διάσημοι που πέθαναν απένταροι, διάσημοι που πέθαναν ενώ είχαν χρεοκοπήσει Michael Ochs Archives/Getty Images/Ideal Image

Μία από τις πιο επιδραστικές τραγουδίστριες της jazz, ήταν η Billie Holiday. Παρά τη φήμη της η ζωή της ήταν γεμάτη προβλήματα από την αρχή. Η Holiday μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια, ενώ ως παιδί, έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης. Αργότερα στη νεότητά της κατέφυγε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ για να απαλύνει τον πόνο των ψυχικών τραυμάτων της. Γνώρισε μία τεράστια επιτυχία ως τραγουδίστρια, ωστόσο πέθανε από επιπλοκές της χρήσης ναρκωτικών. Όταν πέθανε είχε μόνο 750 δολάρια στο όνομά της.

Bela Lugosi

@2023 AP Images

Όλοι έχουν ταυτίσει τον Bela Lugosi με το όνομα του ρόλου που τον έκανε διάσημο, αυτόν του κόμη Δράκουλα. Ο ρόλος τον έκανε διάσημο αλλά τελικά αποδείχτηκε «κατάρα» για τον ίδιο.

Η επιτυχία του Δράκουλα έκανε δύσκολο για τον Bela Lugosi να βρει άλλους κινηματογραφικούς ρόλους και μετά από 4 διαζύγια η περιουσία του μειωνόταν αισθητά. Επιπλέον ο Lugosi συνέχιζε να ζει μία ζωή λαμπερή γεμάτη μεγάλα πάρτι και ναρκωτικά που έγιναν ο εθισμός του.

Το υψηλό κόστος του να είσαι celebrity και να ζεις μία ανάλογη ζωή τον οδήγησε να πρωταγωνιστήσει σε β’ και γ’ διαλογής ταινίες που απλά του εξασφάλιζαν τη διαβίωσή του. Όταν πέθανε είχε μόνο 1900 δολάρια στην τράπεζα και 1000 δολάρια σε ακίνητη περιουσία.

Nicola Tesla

Μακριά από τον κόσμο της showbiz, σε αυτόν της επιστήμης θα μπούμε για την τελευταία περίπτωση ανθρώπου που παρά τη διασημότητά του έφυγε από τη ζωή με χρέη. Ο Nicola Tesla είναι το μυαλό πίσω από κάποιες ανακαλύψεις που άλλαξαν τη ζωή μας, όπως το εναλλασόμενο ρεύμα, η ασύρματη τεχνολογία, οι ακτίνες Χ και οι λάμπες νέον. Παρ’ όλα αυτά, πέθανε απένταρος.

Τα προβλήματα του Nicola Tesla προήλθαν από τις επιχειρηματικές του αποτυχίες και την κακοδιαχείριση των χρημάτων του. Ένα από τα πιο γνωστά του σφάλματα ήταν όταν δεν πήρε ένα μπόνους 50 χιλιάδων δολαρίων που του πρόσφερε για τη δουλειά του στο πλευρό του ο Thomas Edison.

Τα τελευταία του χρόνια ο Nicola Tesla άλλαζε ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης το ένα μετά το άλλο αφήνοντας πίσω του απλήρωτους λογαριασμούς, που κλήθηκαν να πληρώσουν οι κληρονόμοι του αφού πέθανε το 1943.