CELEBRITIES

5 διάσημοι που χάρισαν το όνομά τους σε (παράξενα) είδη ζώων

@2023 Jordan Strauss/Invision/AP, File/AP Images

Ήξερες εσύ ότι υπάρχει σαρανταποδαρούσα το όνομα της οποία έχει εμπνευστεί από την Taylor Swift; Ή ότι υπάρχει σαύρα με το όνομα του Jackie Chan; Ήρθε η ώρα να το μάθεις. Αυτοί είναι 5 διάσημοι που έχουν χαρίσει το όνομά τους σε είδη ζώων.

Είτε επειδή κάποιοι θέλησαν να τους τιμήσουν για την περιβαλλοντική τους δράση, είτε επειδή οι κινήσεις των ζώων θύμησαν στους επιστήμονες που τα ανακάλυψαν τις κινήσεις διασήμων, για όποιο λόγο κι αν προέκυψε η απόφαση για την ονοματοδοσία, οι παρακάτω διάσημοι δεν είναι οι μόνοι σε αυτό τον πλανήτη που φέρουν το αναγνωρίσιμο όνομά τους. Αυτοί οι 5 διάσημοι έχουν χαρίσει το όνομά τους σε μικρούς ή μεγάλους συγκάτοικούς τους στη Γη.

Harrison Ford

διάσημοι που χάρισαν το όνομά τους σε είδη ζώων @2023 Jordan Strauss/Invision/AP Images

Ένα νέο είδος φιδιού ανακαλύφθηκε στο Peru και εκείνοι που το ανακάλυψαν αποφάσισαν να το ονομάσουν Tachymenoides harrisonfordi προς τιμή του ηθοποιού και του ακτιβισμού του για το περιβάλλον. Αυτό δεν είναι το μόνο ζώο που έχει ονομαστεί με έμπνευση από τον κινηματογραφικό Indiana Jones. Υπάρχουν επίσης το μηρμύγκι Pheidole harrisonfordi και η αράχνη Calponia harrisonfordi που τον τιμούν με το όνομά τους.

Jackie Chan

Ένα είδος σάυρας πήρε το όνομά της από τον Jackie Chan το 2021. Το πλήρες όνομά της είναι Cnemaspis jackieii, και ονομάστηκε έτσι γιατί είχε πολύ γρήγορη κίνηση και κρυβόταν σε μικρές οπές στα βράχια, πράγμα που θύμισε στους ερευνητές που την ανακάλυψαν τον ηθοποιό. Το ερπετό μπορεί να το συναντήσει κανείς στη νότια Ινδία.

«Όποτε προσπαθούσαμε να την πιάσουμε, θα πηδούσε από τον έναν βράχο στον άλλο και θα σερνόταν στις μικρότερες οπές στην πέτρα για να γλιτώσει», είχε πει το μέλος της Bombay Natural History Society του Mumbar, Saunak Pal, σχετικά.

Νωρίτερα, το 2020 είχε ονομαστεί και μία σφήκα προς τιμή του, με το όνομα Acrotaphus jackiechani.

Jane Goodall

@2023 Tommy Martino/Associated Press/ AP Images

Ένα μικρό bibly που γεννήθηκε το 2017 ονομάστηκε Jane. Πρόκειται για ένα ζώο με εξαιρετικά μεγάλα αυτιά που ζει στην Αυστραλία και θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση. Το μικρό bibly γεννήθηκε υπό την προστασία του Save the Bibly Fund, που το ονόμασε Jane για να τιμήσει την Jane Goodall.

«Η Δρ. Jane Goodall είναι ζωντανός θρύλος», είχε πει ο συνιδρυτής του Fund, Frank Manthley που είχε ως πρότυπο τη ζωολόγο που έχει αφιερώσει τη ζωή της στα πρωτεύοντα ζώα. Επιπλέον έχει χαρίσει το όνομά της και σε ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι, το Gibberula goodallae.

Taylor Swift

Το όνομα της τραγουδίστριας ενέπνευσε ένα νέο είδος σαρανταποδαρούσας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Το αρθρόποδο ανακαλύφθηκε στα Απαλλάχια Όρη στη Βόρειο Αμερική μαζί με 16 άλλα νέα είδη.

Ο ερευνητής που ήταν επικεφαλής της ομάδας είναι fan της Taylor Swift κι έτσι ονόμασε τη σαρανταποδαρούσα Nannaria swiftae.

David Bowie

διάσημοι που χάρισαν το όνομά τους σε είδη ζώων FILE - David Bowie arrives at the Fourth Annual Black Ball Concert for "Keep A Child Alive" on Oct. 25, 2007, in New York. Warner Chappell Music has purchased the global music publishing rights to David Bowie’s song catalog. The deal includes hundreds of songs such as “Space Oddity,” “Ziggy Stardust,” “Fame,” “Modern Love” and “Let’s Dance.” (AP Photo/) / @2023 Stephen Chernin, File/AP Images
FILE – David Bowie arrives at the Fourth Annual Black Ball Concert for “Keep A Child Alive” on Oct. 25, 2007, in New York. Warner Chappell Music has purchased the global music publishing rights to David Bowie’s song catalog. The deal includes hundreds of songs such as “Space Oddity,” “Ziggy Stardust,” “Fame,” “Modern Love” and “Let’s Dance.” (AP Photo/)

Η Heteropoda davidbowie έχει ονομαστεί από τον αξέχαστο καλλιτέχνη και είναι μία αράχνη που ζει στη Μαλαισια, τη Σιγκαπούρη και τη νότια Ταϊλάνδη.

Ο Peter Jager, o Γερμανός ειδικός που ανακάλυψε την αράχνη αυτή, είπε ότι το να ονομάζει αράχνες με ονόματα διασήμων βοηθά στη διάδοση της ύπαρξης αυτών των ειδών και τη διατήρησή τους. Η ανακοίνωση για το όνομα της αράχνης έγινε στις 8 Ιανουαρίου 2022 την ημέρα που είχε γεννηθεί ο David Bowie.