CELEBRITIES

5 διάσημοι που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα υγείας τους

Αγγελική Καλαμαρά/24 Media

Παρατηρώντας καθημερινά τους αστέρες του εξωτερικού ή της εγχώριας showbiz, αυτό που βλέπουμε είναι λαμπερές εμφανίσεις, μία «τέλεια» ζωή, γεμέτη πολυτέλεια, με αποτέλεσμα να εντυπωσιαζόμαστε τόσο από αυτά που «φαίνονται», ξεχνώντας ότι είναι και αυτοί άνθρωποι.

Και όταν μιλάμε για άνθρωπους, είναι επόμενο να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ζωή τους που μοιάζουν με αυτές που βιώνουν οι άνθρωποι, που είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Για αυτές έχουν μιλήσει μάλιστα αρκετοί διάσημοι ανοιχτά, προκειμένου να μοιραστούν την εμπειρία τους και να δώσουν δύναμη, σε οποιονδήποτε βιώνει μία παρόμοια κατάσταση. Μία τέτοια κατάσταση είναι ένα πρόβλημα υγείας, που όπως θα δεις παρακάτω, έχουν μοιραστεί με λεπτομέρειες 5 διάσημοι.

Johnny Depp

5 διάσημοι με σοβαρά θέματα υγείας @2022 Michael Reynolds/Pool Photo via AP Images

Και όμως η επιλογή γυαλιών με χρωματιστούς φακούς δεν είναι απλά θέμα στυλ. Ο ηθοποιός πέρα από το γεγονός ότι έχει σοβαρή μυωπία, παράλληλα υποφέρει και από το σύνδρομο σκοτοψίας ή αλλιώς Meares-Irlen. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ορισμένα άτομα έχουν υπερευαίσθητους φωτοϋποδοχείς και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί κάποια μήκη κύματος της φυσικής ακτινοβολίας.

Έτσι ορισμένες πληροφορίες δεν φθάνουν στον εγκέφαλο σωστά, ενώ παρουσιάζουν πολλά, συχνά παραπλανητικά συμπτώματα (πχ τα άτομα αυτά μπορεί να διαβάζουν λάθος κάποιες λέξεις). Σε συνέντευξη του περιοδικό Rolling Stone είχε δηλώσει (με χαρακτηριστική άνεση): «Είμαι σχεδόν θεόστραβος. Όλα είναι πολύ θολά. Ποτέ δεν είχα καλή όραση. Το δεξί μου μάτι έχει μυωπία, ενώ από το αριστερό δε βλέπω σχεδόν καθόλου».

Michael J. Fox

Παγκόσμια Ημέρα Ατομών με αναπηρία Invision/AP / Brent N. Clarke

Ήταν από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά για σοβαρά θέματα υγείας. Το 1998 ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με νόσο του Parkinson. Η νόσος του Parkinson είναι μια χρόνια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος, που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Συνήθως η νόσος αρχίζει με ένα τρέμουλο στο ένα χέρι. Αργότερα εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα, όπως η βραδύτητα και η δυσκαμψία στις κινήσεις. Μετά τη διάγνωση, ίδρυσε το Michael J. Fox Foundation, για να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της έρευνας, για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Κατερίνα Παπουτσάκη

5 διάσημοι με σοβαρά θέματα υγείας Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Η γνωστή ηθοποιός αποκάλυψε ότι πάσχει από τη νόσο του Crohn, η οποία ταλαιπώρησε την υγεία της ιδιαίτερα την περίοδο που υποδυόταν την Αλίκη Βουγιουκλάκη στη σειρά Έχω ένα μυστικό. «Γενικά πηγαίνει κι έρχεται αυτό, έχει να κάνει κυρίως με την ψυχολογία. Αυτό προέκυψε τότε με την “Αλίκη” και το ζόρισμα αυτό που είχα υποστεί και ήταν μια τραυματική περίοδος της ζωής μου. Και όταν τελείωσε όλη αυτή η άσχημη περίοδος, σταδιακά άρχισε να φτιάχνει αυτό το πράγμα, οπότε ήταν ξεκάθαρα ψυχοσωματικό. Όταν βρεθώ σε καταστάσεις δύσκολες και στρεσογόνες, τότε ξαφνικά ξαναβγαίνει αυτό και όταν περάσει αυτή η περίοδος, μειώνεται…», ανάφερε παλαιότερα η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Η νόσος του Crohn είναι χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα, που μπορεί να επηρεάζει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Η νόσος επηρεάζει με φλεγμονή και έλκη, τα τοιχώματα του εντέρου προκαλώντας πόνο στην κοιλιά και διάρροια στον ασθενή.

Έλλη Κοκκίνου

5 διάσημοι με σοβαρά θέματα υγείας PAPADAKIS PRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Η Έλλη Κοκκίνου πριν λίγα χρόνια ανακάλυψε πως πάσχει από κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, αδυναμία ανάπτυξης (σε παιδιά), και κόπωση, αλλά αυτά μπορεί να απουσιάζουν κιόλας. Η τραγουδίστρια δεν μπορεί να φάει οποιοδήποτε φαγητό περιέχει γλουτένη.

Ορθούλα Παπαδάκου

5 διάσημοι με σοβαρά θέματα υγείας PAPADAKIS PRESS/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΕΚΗΣ

Τα τελευταία χρόνια δίνει τη δική της μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. «Το πιο άσχημο σχόλιο που έχω ακούσει είναι ότι πήρα κιλά όταν νόσησα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Κατάλαβα ότι έχω σκλήρυνση κατά πλάκας όταν άρχισα να έχω τρέμουλο, είμαι αθλήτρια και το κατάλαβα» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη στο Πάμε Δανάη.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νευρολογική νόσος, που προσβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων – τη μυελίνη – ως δικό του ιστό και την καταστρέφει.