MADAME GINGER

Τέσσερα μέρη για να απολαύσεις ποιοτική και πεντανόστιμη πίτσα στην Αθήνα

Η Madame Ginger σου προτείνει τα αγαπημένα της μέρη για πίτσα στην Αθήνα

Αν οι Ευρωπαίοι δεν ξεπερνούσαν στα τέλη του 17ου αιώνα τον φόβο τους για τις ντομάτες, η πίτσα δεν θα είχε πάρει τη μορφή με την οποία την απολαμβάνουμε σήμερα. Κατά την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου, η ντομάτα θεωρήθηκε δηλητηριώδης και αντιμετωπίστηκε με καχυποψία. Μόλις στα τέλη του 1600 οι Ευρωπαίοι άρχισαν να τη δοκιμάζουν. Φοβερό;

Είναι ένα φαγητό με μεγάλη ιστορία και διάφορα ενδιαφέροντα trivia γύρω της. Για παράδειγμα, η σύγχρονη πίτσα γεννήθηκε το 1889 όταν η βασίλισσα Margherita Teresa Giovanni, επισκέφθηκε τη Νάπολη. Ο ιδιοκτήτης μιας ταβέρνας στην περιοχή, κλήθηκε να προετοιμάσει ένα ειδικό πιάτο προς τιμήν της επίσκεψής της. Είχε, λοιπόν, την ιδέα να δημιουργήσει μια πίτσα με ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό, με συστατικά που τα χρώματά τους παραπέμπουν σε αυτά της ιταλικής σημαίας.

Δύσκολα θα συναντήσεις άνθρωπο που δεν αγαπάει την πίτσα, αν σκεφτείς πως πάνω από 5 δισεκατομμύρια πίτσες πωλούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα ήρθε στα 70s, όχι απευθείας από την Ιταλία αλλά μέσω Αμερικής, μαζί με τα burgers. Την έψηναν σε ταψί με μπόλικο λάδι και σίγουρα έχεις φάει μια «σπέσιαλ» όπως συνηθίζαμε να τη λέμε.

Όμως, όπως όλη η street food σκηνή της Aθήνας έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά και πεντανόστιμα τα τελευταία χρόνια, έτσι και η πίτσα ήταν και παραμένει ένα από τα αγαπημένα γρήγορα φαγητά της πόλης, μόνο που πλέον προσφέρεται στην πιο ποιοτική εκδοχή της.

H Αθήνα επενδύει στην πίτσα, έχει πολύ ωραία σημεία για να την απολαύσεις και παρακάτω θα βρεις τέσσερα από τα οποία έχω φάει και ξαναφάει και ξαναφάει και είμαι βέβαιη ότι θα τα λιγουρευτείς Gingerάκι .

Και μην ξεχνάς, η πίτσα τρώγεται αυστηρά με το χέρι.

Just Pizza

To έχω δηλώσει: η πιο αγαπημένη μου πίτσα, εκείνη που έχω συνδέσει με στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι και καλή παρέα -αλλά είναι φυσικά αντικειμενικά ποιοτική και κολασμένη- είναι η Just Pizza που ανοίγεται προς Ζωγράφου μεριά.

Αν μένεις εκεί γύρω Gingerάκι έχεις τύχη-βουνό, αφού η συγκεκριμένη φτάνει στην πόρτα σου μόνο με delivery. Ο Αλέξης και ο Γιώργος ασχολήθηκαν με το ιταλικό φαγητό πολλά χρόνια πριν, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Αρχικά σαν βοηθοί και αργότερα σαν pizza chefs στο εξωτερικό, γνώρισαν τα μυστικά του μαγικού αυτού φαγητού και το αγάπησαν.

Η άποψή τους για την πίτσα; Πρέπει να έχει λεπτή ζύμη από ιταλικό αλεύρι, σάλτσα ντομάτας από λίγα και εκλεκτά συστατικά και ψήσιμο σε φούρνο με ξύλα. Χρησιμοποιούν μόνο υλικά που μπορούν να κρατήσουν τη γεύση τους στον χρόνο που απαιτείται από την παραγγελία σου μέχρι την παράδοσή της. Και θα σου πω τη δική μου παραγγελία, ίδια είναι πάντα: μια Μαργαρίτα με διπλή μοτσαρέλα και μασκαρπόνε και γλυκιά choco calzone για επιδόρπιο. Είναι μια πίτσα υπέροχη και πολύ οικονομική.

Just Pizza, Μούσκου 21, Ζωγράφου. Τηλ: 2107470909

Nonna Edda

pizza μέρη Αθήνα

Υπέροχη και εξίσου πάμφθηνη, η ιστορία της Nonna Edda άρχισε πριν από 9 χρόνια. Ο πιτσαϊόλο από την Ανκόνα, Αντρέα Σεράνι, άρχισε να ξεφουρνίζει καθημερινά πεντανόστιμες αυθεντικές ιταλικές συνταγές στην Καισαριανή.

Αν και στην αρχή ήταν ένα συνοικιακό μυστικό, γρήγορα η φήμη της διαδόθηκε, από στόμα σε στόμα και πλέον πολλοί είναι εκείνοι που διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να γευτούν ένα κομμάτι πίτσας που κρύβει την αυθεντική (και λιτή) νοστιμιά της Νότιας Ιταλίας. Στο μαγαζί και στα λίγα τραπέζια του μπορεί να πετύχεις μάζωξη Ιταλών, αφού το μέρος έχει γίνει στέκι όσων μένουν στην Αθήνα.

Ο Ιταλός που ευτυχώς για εμάς αγάπησε την Αθήνα, φέρνει όλα του τα υλικά από διάφορα μέρη της πατρίδας του, από το αλεύρι, τη μοτσαρέλα και τα αλλαντικά μέχρι και τις καρδιές αγκινάρας. Μόνο τα φρέσκα λαχανικά προμηθεύεται από εδώ. Επίσης, δεν κατανοεί ποιος τρώει πίτσα με γκούντα και γιατί το κάνουμε αυτό. Λεπτές, τραγανές, ελαφριές και μυρωδάτες, οι πίτσες του Αντρέα χωρίζονται σε λευκές και κόκκινες συνταγές. Ό,τι και να δοκιμάσεις θα είναι τέλειο. Σου προτείνω την κλασική μαργαρίτα, την Pomodoro, τη Stracchino και τη Vegeteriana.

Νonna Edda, Λεωφ. Εθ.Αντιστάσεως 62, Καισαριανή. Τηλ: 2107240024

ΤΖΑΪΑΝΤ

Gingerάκι, έχεις δει Λάμψη; Και να μην έχεις δει, σίγουρα έχεις πέσει πάνω σε κάποιο meme με τους πλέον cult διαλόγους του Γιάγκου και της Βίρνας από τη φωσκολική και μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Όλα αυτά στα λέω γιατί από εκεί έχει πάρει το όνομά της η hip πίτσα του Κουκακίου, που εκτός από το ότι παραπέμπει στην εταιρεία που εργαζόταν η οικογένεια Γιάγκου, είναι και πραγματικά τεράστια σε νοστιμιά.

Η ΤΖΑΪΑΝΤ έχει έναν πολύ δικό της χαρακτήρα, αφού στα αλήθεια φτιάχνει πίτσες περισσότερο ελληνικές, παρά ιταλικές. Είναι περιποιημένη, ωριμάζει για 48 ώρες το ζυμάρι της που είναι λεπτό και ελαφρώς αφράτο την ίδια στιγμή, ενώ κάποιες από τις λαχταριστές συνταγές της είναι εμπνευσμένες από παραδοσιακά φαγητά.

Προσωπικά απολαμβάνω το γεγονός ότι έχει φαντασία και πολλές veggie εναλλακτικές, όπως την πατάτα -κολοκύθι- ξινομυζήθρα που είναι βασισμένη στο κρητικό μπουρέκι ή την πιο «γκουρμέ» με τέσσερα τυριά και σύκο.

ΤΖΑΪΑΝΤ, Γεωρ. Ολυμπίου 21, Κουκάκι.

Granello

Ο Κυριάκος Λιοδάκης δημιούργησε στα 25 του χρόνια μία από τις πιο ωραίες πίτσες της Αθήνας, στην καρδιά του κέντρου της μάλιστα. Η πίτσα του Granello ψήνεται σε έναν custom ξυλόφουρνο από τη Νάπολη, φτιάχνεται με εκλεκτό (ένα από τα καλύτερα του κόσμου παρακαλώ) αλεύρι από τη Νότια Ιταλία και έχει ζύμη λεπτή.

Έχοντας εξερευνήσει την κουζίνα της Ιταλίας και τη διαφορετική αντιμετώπιση που έχει κάθε πόλη της απέναντι στο τι σημαίνει πίτσα, ο Κυριάκος επέλεξε το ναπολιτάνικο στιλ, έφτιαξε τη δική του φυσική και αγνή προζύμη και με αυτή δουλεύει εδώ και χρόνια ανανεώνοντάς τη καθημερινά και αφήνοντας το ζυμάρι του να ωριμάσει για 48 ώρες. Κάθε υλικό που μπαίνει στις πίτσες του Granello έρχεται από την Ιταλία ή από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας.

Δοκίμασε τη Marinara των ναυτικών και την Bianca.

Granello, Περικλέους 18, Σύνταγμα. Τηλ: 2103226542

#LoveOnly,
Madame Ginger