MADAME GINGER

Τα πιο ωραία μελομακάρονα και οι καλύτεροι κουραμπιέδες εκτός κέντρου

Η Madame Ginger προτείνει τα αγαπημένα της μέρη για μελομακάρονα και κουραμπιέδες 24 MEDIA Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson

Οι γιορτές των Χριστουγέννων φέρνουν διαχρονικά μαζί τους και τη πιο γλυκιά μάχη: Από τη μία βρίσκονται οι ταγμένοι στο μελομακάρονο, από την άλλη οι λάτρεις του κουραμπιέ. Παρότι ανήκω στην πρώτη κατηγορία πιστεύοντας ότι το μελομακάρονο είναι το καλύτερο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό, αν ο κουραμπιές είναι καλός όχι απλά τον παραδέχομαι, μπορώ να φτάσω στην άλλη πλευρά της πόλης για τον αγοράσω. Γιατί όσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες κι αν φτιάξουμε στο studio του Madame Ginger, κάθε μα κάθε χρόνο θα χρειαστεί να προμηθευτώ μερικά κουτιά επιπλέον.

Θέλω να κάνουμε ειρήνη λοιπόν μέρες τις μέρες που έρχονται, άλλωστε στα σπίτια που θα μαζευτούμε για να γιορτάσουμε καλό θα είναι να υπάρχουν και τα δύο γλυκά. Με αυτή τη λίστα gingerάκι δεν θα σε στείλω στους πολύ γνωστούς φούρνους ή στα ζαχαροπλαστεία του κέντρου από τα οποία πιστεύω ότι όλο και κάτι θα έχεις δοκιμάσει. Έχω επιλέξει συνοικιακά μαγαζιά, κάποια από αυτά δεν έχουν μπει σε καμία παρόμοια λίστα μέχρι σήμερα ενώ και για όσα έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα, παρατήρησα ότι δεν τα έχουν πενέψει όσο τους αξίζεις για τα εορταστικές τους λιχουδιές.

Θα ξεκινήσω με τα top 3 μελομακάρονα:

Στον Φούρνο «Σέκκας»

μελομακάρονα 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson

Με παράδοση 42 ετών, ένας μικρός φούρνος στην Αγία Σοφία του Πειραιά φημίζεται για το παραδοσιακό του ψωμί που ψήνεται σε ξυλόφουρνο καθημερινά. Στο φούρνο Σέκκα φτιάχνουν ψωμί με το ίδιο προζύμι που έχουν από το 1977 και από τότε το ανανεώνουν καθημερινά, το παίρνουν μαζί τους ακόμα και στις διακοπές.

Φυσικό κι επόμενο μου φαίνεται για ανθρώπους σαν τον Μιχάλη Σέκκα και τη Διονυσία Χρήστου που κληρονόμησαν τη δουλειά να έχουν το ίδιο μεράκι και για τα υπόλοιπα προϊόντα του μικρού τους φούρνου: το ψάχνουν πολύ με την πρώτη ύλη, χρησιμοποιούν αιγοπρόβειο και αγελαδινό βούτυρο, το μελομακάρονο τους είναι πλατύ και χορταστικό, πολύ τραγανό απ’ έξω και ζουμερό μέσα.

Στον φούρνο του Πειραιά που πρέπει να επισκεφθείς ακόμα κι αν μένεις μακριά του, αφού σιροπιάσουν το μελομακάρονο το μελώνουν κιόλας. Το αποτέλεσμα; Εκπληκτικό.

Φούρνος Σέκκας, Παλαμηδίου 62, Πειραιάς. Τηλ: 2104913347

Στο Αρτοποιείο «Ρεμούνδος»

Άλλο ένα κορυφαίο συνοικιακό αρτοποιείο, ο αγαπημένος μου Ρεμούνδος στην Κυψέλη βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1953 κι είναι ένας από τους παλαιότερους φούρνους της Αθήνας όλης. Περνάει την τέχνη του από γενιά σε γενιά και διατηρεί αναλλοίωτη τη χαρά που έχει να ψωνίζεις στο φούρνο της γειτονιάς σου ενώ όλα τα ωραία του μοσχομυρίζουν μέχρι το studio!

Οι δύο γιοι της οικογένειας, ο Γρηγόρης και ο Γιώργος σπούδασαν αρτοποιία και ζαχαροπλαστική στο Λονδίνο κι έτσι ο Ρεμούνδος ισορροπεί ιδανική μεταξύ της παράδοσης και του σήμερα. Εκεί gingerάκι θα πάρεις μελομακάρονο – μπουκίτσα το οποίο κάθε χρόνο αρχίζει να εμφανίζεται στο αρτοποιείο από τον Νοέμβριο. Αυτό το μελομακάρονο έχει θυμαρίσιο μέλι κι ένα κιλό καλά κοπανισμένο καρύδι, πρέπει να το δοκιμάσεις.

Αρτοποιείο Ρεμούνδος, Κυψέλης 37, Κυψέλη. Τηλ: 2108215808

Στο Ζαχαροπλαστείο «Μέλισσα»

μελομακάρονα Η Madame Ginger δοκιμάζει τα μελομακάρονα του φούρνου "Ρεμούνδου". / 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson

 

Αυτό το κορυφαίο ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στα Δυτικά Προάστια και ξεκίνησε ως γαλακτοπωλείο το 1925. Από τότε, η Μέλισσα έχει καταφέρει να διαδώσει τη φήμη της σ’ όλη την Αθήνα, επενδύοντας στις γαλλικές τεχνικές, προσεγγίζοντας τη ζαχαροπλαστική με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο before it was cool. Τα γλυκά της Μέλισσας φτιάχνονται από τις καλύτερες πρώτες ύλες, με βιολογικό γάλα, αλεύρι και αυστηρά μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Στο ζαχαροπλαστείο του Περιστερίου έχουν πειραματιστεί ξανά και ξανά με παραδοσιακές συνταγές που κλείνουν μέσα τους τη σοφία των απόλυτα ταιριασμένων υλικών για να τις εξελίξουν ανακαλύπτοντας νέες γευστικές ισορροπίες. Μία από αυτές τις συνταγές είναι και τα μελομακάρονα της Μέλισσας με την τριφτή ζύμη. Φτιάχνονται με το καλύτερο βούτυρο γάλακτος, με βιολογικό αλεύρι και μέλι.

Κι αν αναρωτιέσαι «αξίζει να οδηγήσω μέχρι εκεί για να πάρω μελομακάρονα;», θα σου πω ότι έχει κι άλλα φανταστικά και χριστουγεννιάτικα, φτιάχνει περισσότερους από 10 κορμούς με κορυφαίο εκείνον με τη μους κάστανο και τη σοκολάτα varlona.
Ζαχαροπλαστείο Μέλισσα, Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι. Τηλ: 2105711055

Θα συνεχίσω με τους τρεις καλύτερους και καλά κρυμμένους κουραμπιέδες της Αθήνας:

Στο Rita’s Cookies

Αυτό το λιλιπούτειο και λιτό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής άνοιξε το 1989 στην Κοκκινιά στον Πειραιά, είναι ένα από τα καλά κρυμμένα διαμάντια που ανακάλυψα σε ένα #EatLikeALocal επεισόδιο και δεν μπορώ να βγάλω τις μυρωδιές του από το μυαλό μου.

Η Ρίτα Αμιραλιάν είναι λιβανέζικης καταγωγής κι ό,τι προσφέρει το φτιάχνει με τον δικό της απόλυτα σπιτικό τρόπο. Είναι αφοσιωμένη στα κουλουράκια, έχει μεγάλη ποικιλία από αυτά και τους πιο αναπάντεχους γευστικούς συνδυασμούς, ενώ φημίζεται για το αφράτο και μαλακό τσουρέκι της ζυμωμένο με καλό γαλλικό βούτυρο.

Αλλά και οι κουραμπιέδες της δεν πάνε πίσω, διαφέρουν γιατί είναι σκέτοι και χωρίς άχνη ζάχαρη, είναι μικρά, στρογγυλά, βουτυρένια μπισκοτάκια με μπόλικο αμύγδαλο τα οποία δεν φτιάχνει μόνο τα Χριστούγεννα αλλά όλο τον χρόνο. Αυτή την περίοδο όμως γίνονται ανάρπαστοι.

Rita’s Cookies, Δομοκού 40Α, Πειραιάς. Τηλ: 2104912323

Στο Choc O’ Rock

κουραμπιέδες 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson

Να και μια πιο πρόσφατη (σε σχέση με τις υπόλοιπα ονόματα της λίστας) άφιξη για ωραία γλυκά στην Αθήνα. Η Ρένα Οροκλού είναι μια έμπειρη production manager που έχει εργαστεί για τις μεγαλύτερες συναυλίες στην Ελλάδα και από το 2013 καταπιάστηκε με τη ζαχαροπλαστική.

Να και μια πιο πρόσφατη (σε σχέση με τις υπόλοιπα ονόματα της λίστας) άφιξη για ωραία γλυκά στην Αθήνα. Η Ρένα Οροκλού είναι μια έμπειρη production manager που έχει εργαστεί για τις μεγαλύτερες συναυλίες στην Ελλάδα και από το 2013 καταπιάστηκε με τη ζαχαροπλαστική.

Η Ρένα δεν έχει σπουδάσει ζαχαροπλαστική αλλά την αγαπάει πολύ από παιδί. Οι αγαπημένες της συνταγές είναι γλυκά κλασικά -lemon pie, carrot cake, μπανόφι cheesecake σε παραλλαγές. Δεν μπλέκεται με πολύπλοκες τεχνικές, δεν θέλει να κάνει τίποτα παραπάνω από το να προφέρει νόστιμα, καλοφτιαγμένα γλυκά σε μικρές ποσότητες, με φρέσκα υλικά και τα καλούδια της κάθε εποχής.

Αν βρεθείς έξω από το εργαστήρι της αυτές τις μέρες, θα μυρίσεις το φρέσκο βούτυρο (το προμηθεύεται από μικρούς παραγωγούς από τα Τρίκαλα και τη Λάρισα) που χρησιμοποιεί στους αφράτους κουραμπιέδες οι οποίοι είναι και σήμα κατατεθέν της. Ο κίτρινος κουραμπιές με τον κουρκουμά έχει φανατικούς θαυμαστές ενώ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα μαγαζί που λέγεται Choc O Rock και ο κουραμπιές βουτηγμένος σε σοκολάτα.

Choc O Rock, Βουτσινά 105, Χολαργός. Τηλ: 2110122512

Στο Ζαχαροπλαστείο «Σκαφίδας»

Πάνω στην πλατεία Αγίου Γεωργίου βρίσκεται ακόμα ένα από τους ζαχαροπλαστεία της Κυψέλης που αγαπώ. Ο Σκαφίδας είναι παραδοσιακός με τα όλα του, έτσι που με τα old school γλυκά, τον cult χώρο του και τα καλάθια δώρου που στολίζει όλο κορδέλες και αγιοβασιλάκια λόγω εορτών αποτελεί μια χρονομηχανή, μια εικόνα από της παλιάς Αθήνας που πέρασε αναλλοίωτη στο σήμερα.

Το γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι που προσφέρει είναι η ναυρχίδα του, φημισμένη όμως είναι και η «σαν σύννεφο σοκολάτας» πάστα σεράνο. Ο Σκαφίδας όμως ξέρει και από κουραμπιέ. Τον πλάθει μεγάλο και σε σχήμα μισοφέγγαρου, τον κάνει τραγανό με μπόλικα μπαχαρικά, αγνό μέλι και καλής ποιότητας καρύδι. Να θυμάσαι gingerάκι ότι τον προσφέρει όλο τον χρόνο, οπότε αν δοκιμάσεις αυτά τα Χριστούγεννα και τον αγαπήσεις δεν θα χρειαστεί να περιμένεις μέχρι τα επόμενα.

Επίσης, σημείωσε ότι το μαγαζί δεν έχει ταμπέλα, αφού τόσες φορές που του την έσπασαν με τη μπάλα τα παιδιά που ακόμα παίζουν στην πλατεία αποφάσισε κι αυτός να μην ξαναβάλει. Και δεν χάλασε ο κόσμος, τι ανάγκη την έχει την ταμπέλα, όλη η Αθήνα τον επισκέπτεται, οπότε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον βρεις.

Ζαχαροπλαστείο Σκαφίδας, Πλατεία Αγίου Γεωργίου 8, Κυψέλη. Τηλ: 2108812743