MADAME GINGER

Συνταγή για σιροπιαστή και βουτυράτη μανταρινόπιτα

Τραγανά φύλλα κρούστας ανακατεύονται απαλά με τα αυγά, τη ζάχαρη, το φρέσκο βούτυρο αγελάδος και χυμό από μοσχοβολιστά μανταρίνια. Η κουζίνα μου μυρίζει χειμώνα και κάτι από Χριστούγεννα. Ζουμερή, αρωματική, με όσο σιρόπι χρειάζεται, η μανταρινόπιτα μου σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια και συνοδεύεται με πλήρες γιαούρτι και ξύσμα μανταρινιών. Φτιάχνεται μόνο τους μήνες που βρίσκουμε μανταρίνια στους πάγκους της λαϊκής, η γεύση της όμως δεν ξεχνιέται ποτέ.

Δες πώς θα φτιάξεις την πιο λαχταριστή μανταρινόπιτα, βήμα βήμα.

Μερίδες: 10
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Σκεύος: πυρίμαχο σκεύος 35Χ24εκ.

Υλικά για τη μανταρινόπιτα:

1 συσκευασία φύλλα κρούστας (450-500 γρ.)
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
220 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 4 ακέρωτα μανταρίνια
400 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό

Υλικά για το σιρόπι:

350 ml φρέσκο χυμό μανταρινιού
250 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
φλούδα από 2 μανταρίνια

Υλικά για το σερβίρισμα:

200 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
ξύσμα από 1 ακέρωτο μανταρίνι

Εκτέλεση:

1) Βγάζουμε τα φύλλα από την συσκευασία τους, τα ξεχωρίζουμε, τα κόβουμε σε μικρά και μεγάλα κομμάτια με τα χέρια μας και τα απλώνουμε σε ένα ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Κατα τη διάρκεια ψησίματος τα ανακατεύουμε μία φορά, για να ψηθούν πιο ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

2) Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό των μανταρινιών, το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα μανταρινιών και τα βράζουμε για 6-7 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

3) Παράλληλα λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο αγελάδος σε μπρίκι και το αφήνουμε στην άκρη.

4) Σε μπολ χτυπάµε με σύρμα τα αβγά και τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουµε το μπέικιν πάουντερ, το εκχύλισμα βανίλια το ξύσµα και ανακατεύουμε.

5) Προσθέτουμε 200 γρ. λιωμένο βούτυρο (κρατώντας όσο περισσέψει για το βουτύρωμα του σκεύους) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

6) Προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

7) Βουτυρώνουμε πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της πορτοκαλόπιτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα για 40-45 λεπτά.

8) Βγάζουμε την μανταρινόπιτα από τον φούρνο, την τρυπάμε με πιρούνι και με μια κουτάλα την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε να το απορροφήσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

9) Αν θέλουμε, σερβίρουμε τη μανταρινόπιτα με λίγο γιαούρτι και ξύσμα μανταρινιού.

Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.