MADAME GINGER

Συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες

Να μοσχομυρίσει αυτό το μαγικό άρωμα του φρέσκου βούτυρου που λιώνει. Να λιγουρευτούν οι γείτονες τους κουραμπιέδες σου, μόνο από το άρωμα που ξετρυπώνει από την πόρτα και να τους κάνεις δώρο σε ένα Post-it στο ασανσέρ τη συνταγή σου μαζί με λίγους κουραμπιέδες σε πλαστική πιατέλα. Να δαγκώσεις το αμύγδαλο και να κάνεις μουστάκι με άχνη ζάχαρη. Να σνομπάρεις το μελομακάρονο ξανά και ξανά…Να δώσεις μια υπόσχεση στον εαυτό σου, την οποία δεν θα τηρήσεις ποτέ: να φτιάχνεις κουραμπιέδες όλον τον χρόνο. Αυτό είναι Χριστούγεννα!

Οι περισσότεροι αγαπούν τα μελομακάρονα, λίγο περισσότερο από τους κουραμπιέδες. Η αλλεργία μου στα καρύδια, με κάνει πάντα να αναζητώ τον κουραμπιέ όταν τα σπίτια της γειτονιά αρχίζουν και στολίζονται με τα λαμπάκια τους και τους 80’s Αη Βασίληδες που σκαρφαλώνουν στα μπαλκόνια. Η αγάπη μου για το αγνό, φρέσκο βούτυρο είναι ένας ακόμα λόγος που τους έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία. Φέτος έφτιαξα τους πρώτους, ήδη από τις αρχές του μήνα και όταν το φρέσκο, λιωμένο βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα, όρμησε στα ρουθούνια μου όσο τσιτσίριζε στο κατσαρολάκι, ανυπομονούσα για τη στιγμή που θα τους πασπαλίσω με την άχνη ζάχαρη και θα φαω τον πρώτο. Μετά από 3 ημέρες, χρειάστηκε να ξαναφτιάξω, αυτή τη φορά τριπλή παρτίδα!

κουραμπιέδες σε πιάτο Madame Ginger

Μερίδες: 30-40 μικροί κουραμπιέδες

Χρόνος προετοιμασίας: 30-40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά

Υλικά για τους κουραμπιέδες

150 γρ. αμύγδαλα λευκά
400 γρ. βούτυρο λιωμένο από αιγοπρόβειο γάλα
120 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι μαλακό
1/2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες
30 γρ. κονιάκ ή ρούμι μαύρο
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

κουραμπιέδες Madame Ginger

Εκτέλεση

1) Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175oC. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

2) Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το λιωμένο βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για 15 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.

3) Χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, προσθέτουμε το κονιάκ και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό.

4) Κατεβάζουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα σπασμένα. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστοί τους ρίχνουμε σε ένα μπολ με άχνη ζάχαρη και τους ανακατεύουμε απαλά με το χέρι και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα.

6) Στρώνουμε μία στρώση κουραμπιέδες σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη με ένα σουρωτήρι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν και σερβίρουμε.

Στην σπάνια περίπτωση που θα περισσέψουν κουραμπιέδες, γίνονται φοβερή βάση για cheesecake.

Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.