MADAME GINGER

Συνταγή για χειμωνιάτικο μπριάμ με φέτα

Ακούω την λέξη μπριάμ κι αμέσως ο νους μου τρέχει σε ένα πιάτο κοκκινιστές μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πατάτες που απολαμβάνω τα νωχελικά μεσημέρια του καλοκαιριού, με το καυτό δάπεδο της βεράντας να μου ζεσταίνει τις πατούσες. Όμως και τα λαχανικά του χειμώνα κρύβουν τις χάρες τους, που αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο με το που τα βάλεις να μελώσουν μέσα στον φούρνο. Χόρτασα από πλούσια τραπέζια.

Θέλω κάτι γήινο και χορταστικό. Βάζω ό,τι λαχανικά και ρίζες έχω εύκαιρα μέσα σε ένα ταψί, τα λούζω με μπόλικο ελαιόλαδο, τα αρωματίζω με θυμάρι και λεμόνι και τα ψήνω μέχρι να μαλακώσουν. Κι επειδή μπριάμ δίχως φέτα, δεν γίνεται, προς το τέλος τα πασπαλίζω με μπόλικη φέτα.

Γεμίζω το πιάτο μου με μια γενναία μερίδα, προσθέτω μερικές κουταλιές γιαούρτι και απολαμβάνω την πρώτη, την πιο μαγική μπουκιά. Ποτέ δεν περίμενα ότι ένα τόσο υγιεινό φαγητό, έκρυβε τόση θαλπωρή. Δεν πειράζει που δεν είναι καλοκαίρι. Ευτυχώς που υπάρχει το κουνουπίδι, το μπρόκολο, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και τα παντζάρια. Χαλάλι.

Χειμωνιάτικο μπριάμ με φέτα, σε 1 ταψί

Μερίδες: 4-6
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 20 λεπτά
Σκεύος: στρογγυλό & βαθύ ταψί διαμέτρου 35εκ.

Υλικά για το μπριάμ:

½ κουνουπίδι (τα μπουκετάκια)
½ μπρόκολο (τα μπουκετάκια)
500 γρ. πατάτες baby, κομμένες στη μέση
2 καρότα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, χονδροκομμένο
1 μεγάλη γλυκοπατάτα, σε κύβους
2 παντζάρια, σε κύβους
½ κεφάλι σκόρδο (κομμένο στη μέση)
1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μουστάρδα
5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα:

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

1) Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, το αλατίζουμε καλά και το βάζουμε να βράσει. Ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι και το μπρόκολο και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε αμέσως και τα τινάζουμε καλά από τα νερά.

2) Ρίχνουμε σε μεγάλο ταψί φούρνου το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις γλυκοπατάτες και τα παντζάρια. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

3) Σε μπολάκι ανακατεύουμε περίπου 100 ml ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού και την μουστάρδα και περιχύνουμε με το μείγμα τα λαχανικά. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.

4) Τοποθετούμε το μισό κεφάλι σκόρδου και τις 2 λεμονόκουπες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, αλείφουμε τις επιφάνειές τους με το υγρό μείγμα από το ταψί και πασπαλίζουμε όλο το περιεχόμενο με τα φυλλαράκια από το θυμάρι.

5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα τα λαχανικά. Κατά την διάρκεια ψησίματος ανακατεύουμε 2-3 φορές τα λαχανικά για να μην στεγνώσουν τα πάνω-πάνω.

6) Βγάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με τη φέτα και ξαναβάζουμε στον φούρνο, στην ίδια θερμοκρασία και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ακόμα.

6) Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό μαζί με 1-2 κουταλιές γιαούρτι.

Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.