MADAME GINGER

Συνταγή για μπουγάτσα με αφράτη κρέμα και φύλλο κρούστας

Όχι, αυτή δεν είναι μια “αυθεντική” συνταγή για μπουγάτσα με τραβηχτό φύλλο αέρος, όπως την φτιάχνουν οι γιαγιάδες (και τα καλά μπουγατσοπωλεία) στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι όμως μια πανεύκολη συνταγή με παχουλή, αφράτη κρέμα και ολόχρυσο -από το βούτυρο- φύλλο κρούστας, που τα λεπτά που χρειάζονται για να κρυώσει λίγο και να σταθεί η κρέμα της, θα σου φανούν ανυπόφορα.

Δεν θα την πω “μπουγάτσα της τεμπέλας” γιατί δεν υπάρχει τίποτα τεμπέλικο στο να φτιάχνεις τα δικά σου γλυκά, ειδικά αυτού του street food τύπου. Προτείνω να μην παραλείψεις την μπόλικη κανελο-ζάχαρη άχνη στο τέλος, γιατί η κρέμα από μόνη της δεν είναι πολύ γλυκιά, όπως δηλαδή αρμόζει σε μια σωστή μπουγάτσα.

Εύκολη μπουγάτσα με φύλλο κρούστας

Μερίδες: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 10 λεπτά
Σκεύος: ορθογώνιο ταψί 40Χ25 εκ.

Υλικά για την κρέμα:

1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
170 γρ. ζάχαρη
¼ κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
30 γρ. βούτυρο αγελάδος

Άλλα υλικά:

10 φύλλα κρούστας
140 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
ζάχαρη άχνη
κανέλα

μπουγάτσα από τη Madame Ginger

Εκτέλεση:

1) Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη και το αλάτι να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά.

2) Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα και αφήνουμε να σιγοβράσει η κρέμα, για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να πήξει.

3) Όταν πήξει, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.

4) Βουτυρώνουμε ένα ταψί με πινέλο και στρώνουμε 5 φύλλα εναλλάξ (κατά μήκος και κατά πλάτος), βουτυρώνοντας καλά το καθένα.

5) Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα. Εάν περισσεύουν πολύ, κόβουμε τα φύλλα όπου χρειάζεται. Τα διπλώνουμε στις άκρες σχηματίζοντας το “γείσο” και το βουτυρώνουμε και αυτό.

6) Ψήνουμε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το φύλλο και να χρυσοψηθεί.

7) Την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά, την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζοντάς την με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.