ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πανεύκολο και δροσιστικό σορμπέ πεπόνι με 3 υλικά, χωρίς παγωτομηχανή

Ανδρέας Χατζηπαρίσης

Υπήρχε μια εποχή που έβρισκα το σορμπέ κάπως, πως να το πω, ξενέρωτο. Ήταν το ήσυχο ξαδερφάκι του party animal παγωτού, που διάλεγαν -συνήθως ενοχικά- οι μεγάλοι, μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Μέχρι που έγινα κι εγώ μεγάλη. Και κατάλαβα ότι σε αυτή τη ζωή υπάρχει χώρος για γρανίτες και σορμπέ. Τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού, αυτά τα φρουτένια επιδόρπια είναι γλυκά και δροσιστικά, χωρίς να σε λιγώνουν ή να σε βαραίνουν.

Αγαπώ όλα τα καλοκαιρινά φρούτα και το πεπόνι βρίσκει πάντα θέση στο ψυγείο μου, καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχής. Ήταν φυσικό επόμενο να το δοκιμάσω σε μορφή σορμπέ ή γρανίτας (πες το όπως θες κι ας μην είναι το ίδιο) και τώρα πια οι απογευματινές μου λιγούρες δεν θέλουν κάτι σοκολατένιο αλλά κάτι δροσιστικό, αρωματικό και πεπονάτο. Διάλεξε ένα ώριμο, ζουμερό, πολλά υποσχόμενο πεπόνι, μετάτρεψέ το σε αυτό το πανεύκολο σορμπέ χωρίς ζάχαρη (αλλά με μέλι ή maple αν το θες vegan) και αντιμετώπισε τον καύσωνα με τσαχπινιά.

Σορμπέ πεπόνι με 3 υλικά, χωρίς παγωτομηχανή

Μερίδες: 8

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 8 ώρες

Σκεύος: αντικολλητική μακρόστενη φόρμα κέικ

Υλικά:

1 μικρό πεπόνι (800 γρ. χωρίς τη φλούδα)

140-160 γρ. μέλι ή maple syrup

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

σορμπέ πεπόνι Ανδρέας Χατζηπαρίσης

Εκτέλεση:

1) Κόβουμε τη σάρκα του πεπονιού σε μέτρια κομμάτια και τα βάζουμε σε blender ή σε επεξεργαστή τροφίμων (αν είναι μικρό το μούλτι μας, σε δόσεις). Πολτοποιούμε πολύ καλά και μεταφέρουμε το πολτοποιημένο πεπόνι σε μπολ.

2) Προσθέτουμε το μέλι (ή το maple syrup) και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δοκιμάζουμε τη γλυκύτητα και προσαρμόζουμε το μέλι αναλόγως.

3) Μεταφέρουμε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα για κέικ (ή μεταλλικό δοχείο), καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στο μείγμα και συνεχίζουμε με άλλο ένα στρώμα μεμβράνης και αλουμινόχαρτο.

4) Βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες. Εάν έχει παγώσει («πετρώσει») πολύ, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-12 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Extra tips:

Φυλάμε το σορμπέ κατά προτίμηση με μεμβράνη και αλουμινόχαρτο στην κατάψυξη, για περίπου 10 μέρες.

Όσο πιο γλυκό και “καλοδιαλεγμένο” είναι το φρούτο μας, τόσο πιο αρωματικό και νόστιμο θα είναι το σορμπέ. Σίγουρα η γλύκα του μελιού (ή του σιροπιού) θα ενισχύσει τη γεύση του, όμως αν η πρώτη ύλη είναι υπέροχη, το σορμπέ θα γίνει ανάρπαστο.