MADAME GINGER

Μην πλένεις ποτέ τα μαχαίρια κουζίνας στο πλυντήριο. Δες γιατί

Α, το πλυντήριο πιάτων. Από τη στιγμή που μπήκε στην κουζίνα σου, αυτή η σπουδαία εφεύρεση έκανε τη ζωή σου πιο εύκολη, έτσι; Κι όμως, δυστυχώς για εσένα (και για εμένα), δεν μπορείς να πλύνεις τα πάντα στο πλυντήριο πιάτων. Και κυρίως τα μαχαίρια που χρησιμοποιείς στη μαγειρική. Ναι, αυτό το καλό μαχαίρι chef που πλήρωσες λίγο παραπάνω και που έχει γίνει προέκταση του χεριού σου, κάθε φορά που περνά από το πλυντήριο φθείρεται όλο και πιο πολύ. Γιατί;

Γράφει η Άννα Χαλικιά, από το madameginger.com

plintirio piatwn

Πρώτα απ’ όλα μέσα οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία του πλυντηρίου μπορούν να καταστρέψουν τόσο τη λάμα όσο και τη λαβή του μαχαιριού. Ειδικά αν η λάμα είναι από ανθρακούχο ατσάλι (σκουριάζει πιο εύκολα) και η λαβή ξύλινη.

Έπειτα είναι και το τράνταγμα μέσα στο πλυντήριο. Όταν είναι σε λειτουργία, εκτοξεύονται πίδακες νερού που μπορεί να μετακινήσουν ένα μη καλά στερεωμένο μαχαίρι, εκείνο να χτυπήσει πάνω σε κάποιο άλλο σκεύος και να φθαρεί η λάμα του. Ειδικά αν το μαχαίρι έχει κεραμική -αντί για ατσαλένια- λάμα, ένας κύκλος πλυντηρίου αρκεί για να αρχίσει να καταστρέφεται αργά αλλά σταθερά.

Μην ξεχνάς και τα απορρυπαντικά πλυντηρίου. Μπορούν σταδιακά να αποχρωματίσουν τα μαχαίρια σου και να κάνουν τις λάμες τους λιγότερο κοφτερές (κι ας συμβαίνει αυτό έτσι κι αλλιώς με την καθημερινή χρήση).

Extra info

Πέρα απ’ τα ίδια τα μαχαίρια, είναι και όλα τα υπόλοιπα σκεύη μέσα στο πλυντήριο. Τα ποτήρια, οι κούπες και τα πιάτα μπορούν πολύ εύκολα να χαραχθούν ή να φθαρούν από λάμες που χτυπούν πάνω τους. Αν τα βάλεις στη πλαστική θήκη για τα μαχαιροπίρουνα με τη λάμα προς τα κάτω, μπορεί να την χαλάσεις. Aν τα βάλεις με τη λάμα προς τα πάνω, κινδυνεύεις να τραυματιστείς την ώρα που θα το αδειάσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, κάνε ένα κόπο παραπάνω και πλένε τα καλά μαχαίρια κουζίνας στον νεροχύτη με ζεστό νερό και σαπούνι. Κι αν βαριέσαι το “χειρονακτικό” πλύσιμο στην κουζίνα, δες πως θα το κάνεις πιο ανώδυνο.

Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.