MAMA KNOWS BEST

Μέρες εγκυμοσύνης, Μέρος Α’

Αυτές τις μέρες βομβαρδίζομαι με νέα για εγκυμοσύνες. Χαίρομαι πολύ που συνήθως είμαι από τους πρώτους ανθρώπους που τους ανακοινώνονται τα χαρμόσυνα νέα στο φιλικό μου περιβάλλον- και όχι μόνο. Πάντα ήξερα πως ήθελα να γίνω μαμά αλλά ποτέ μου δεν περίμενα πως άλλες μαμάδες θα ήθελαν να μοιραστώ μαζί τους τις εμπειρίες μου.

Να το τονίσω αυτό, κάθε πληροφορία που θα πάρετε από μένα σε αυτό το κείμενο και σε άλλα που θα έρθουν σχετικά με την περίοδο της εγκυμοσύνης, της λοχείας και του μεγαλώματος των παιδιών θα προέρχεται καθαρά από τις εμπειρίες μου. Δεν είμαι γιατρός και δεν επιμένω σε τίποτα από τα πράγματα που θα σας πω. Πάντα να τσεκάρετε διπλά και τριπλά όσα μαθαίνετε για σχετικά θέματα, με τον γιατρό σας.
Συγκέντρωσα λοιπόν εδώ μερικά από τα πράγματα που συζητάω συνήθως με τα κορίτσια που μου ανακοινώνουν την εγκυμοσύνη τους και αφορούν αυτές τις πρώτες απορίες- ανησυχίες στο νέο κεφάλαιο της ζωής τους.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική

Δεν υπάρχουν στάνταρ καταστάσεις, δεν έχουν όλες οι εγκυμονούσες λιγούρες για γλυκά ή διάφορα περίεργα που ακούς κατά καιρούς. Δεν έχουν όλα τα κορίτσια νεύρα, καούρες και αναγούλες. Εγώ στην πρώτη μου εγκυμοσύνη δεν είχα τίποτα από όλα αυτά και στη δεύτερη τα είχα όλα.

Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε στο ίντερνετ

Βρείτε ένα καλό και έμπιστο site με μαμαδίστικες πληροφορίες. Πολλά από αυτά έχουν και application που σας συντροφεύει με χρήσιμο υλικό καθημερινά μέχρι τη μέρα που θα γεννήσετε αλλά και μετά. Ακόμα καλύτερα, επισκεφθείτε ένα βιβλιοπωλείο και προμηθευτείτε βιβλία που κυκλοφορούν χρόνια και είναι- εννοείται- ενημερωμένα. Αν έχετε σοβαρές απορίες να μιλάτε κατευθείαν με τον γιατρό σας.

 Κλείστε τα αυτιά σας σε καθετί αρνητικό έχει να πει κάποιος από τον κύκλο σας

Συνήθως υπάρχουν πολλοί ξερόλες που θα σας βομβαρδίσουν με πληροφορίες που μπορεί να σας ανησυχήσουν χωρίς λόγο. Να βρείτε ένα ευγενικό χαμόγελο να φοράτε και μια ευγενική απάντηση να δίνετε, αλλά σας παρακαλώ να μην πολύ ακούτε τι σας λένε. Το ένστικτο της γυναίκας που είναι «σε ενδιαφέρουσα» δεν συγκρίνεται με τίποτα. Η γυναίκα που φέρει μέσα της έναν Θεό (ναι, αυτή είναι η ετυμολογία της λέξης) έχει όλες τις αισθήσεις της σε εγρήγορση και αν μάθει να ακούει το σώμα της, θα ξέρει ανά πάσα τι της συμβαίνει.

μέρες εγκυμοσύνης

Συνεχίστε τη ροή της ζωής σας κανονικά

Εκτός κι αν ο γιατρός σας σας έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται πολύ δυνατή και σωματικά και ψυχικά. Η εγκυμοσύνη, αν κυλάει ομαλά, δεν έχετε κανένα λόγο να αλλάξετε την καθημερινότητά σας. Μπορείτε να γυμνάζεστε (γυμναστική συμβατή με την εγκυμοσύνη όπως π.χ yoga), να δουλεύετε και να είστε κοινωνική όπως πριν.

Επιλέξτε τον γυναικολόγο και τη μαία σας με αυστηρά κριτήρια

Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα γίνουν οι πιο «δικοί» σας για τους επόμενους 9 μήνες και αυτό σημαίνει πως πρέπει να νιώθετε πολύ καλά μαζί τους. Προσωπικά, στο δικό μου ταξίδι ο γιατρός μου και η μαία μου στάθηκαν δίπλα μου σαν οικογένεια και ήταν πάρα πολλές οι στιγμές που με ισορροπούσαν ψυχικά όταν αυτό χρειαζόταν. Σκεφτείτε πως είναι οι δύο άνθρωποι που φροντίζουν και για τη δική σας υγεία αλλά και του μωρού σας και θα είναι αυτοί που θα φέρουν στη ζωή το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής σας από εδώ και πέρα.

Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση

Είναι κατά τη γνώμη μου το A και το Ω. Ρώτα τον γιατρό σου και τη μαία σου όσα θες να μάθεις για τη μεγάλη μέρα. Μην αφήσεις τίποτα στην τύχη του. Αν θέλεις να θηλάσεις, φρόντισε να δεις όσο πιο πολλά βίντεο για το θηλασμό μπορείς και ζήτησε να κάνεις μαθήματα και για τον τοκετό και για τον θηλασμό πριν γεννήσεις. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω πόσο σημαντικό είναι να είσαι προετοιμασμένη και γεμάτη γνώση την ημέρα του τοκετού. Ειδικά στο κομμάτι που έχει να κάνει με την εγκαθίδρυση του θηλασμού, θεωρώ πως η ενημερωμένη νέα μαμά θα βγει πολύ κερδισμένη. Δεσμεύομαι να σας γράψω ένα ξεχωριστό κείμενο αφιερωμένο στον θηλασμό και σε όλα όσα έμαθα μετά από 2 παιδιά και 4 συνολικά χρόνια θηλασμού.

Πρόσεχε τις τροφές που καταναλώνεις

Υπάρχουν τροφές που θα χρειαστεί να αποχαιρετίσεις για πολύ καιρό. Μην το πάρεις βαριά. Ακόμα κι αν αγαπάς ιδιαιτέρως κάποια από αυτές είναι απαραίτητο να την ξεχάσεις για το καλό του εμβρύου. Ζήτησε από το dynamic duo να σου πει ποιες είναι και για ποιους λόγους ΠΡΕΠΕΙ να τις αποφύγεις. Ενδεικτικά αναφέρω τον σολομό και τον τόνο, τη μαγιονέζα, τα τυριά κρέμα και σαλάτες που δεν είναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ καλά και διεξοδικά πλυμένες. Μην τρως junk food, δεν κάνει καλό σε τίποτα. Μπορείς να καθιερώσεις υγιεινά και πεντανόστιμα σνακ όπως ψωμάκι σίκαλης ή γιαούρτι με μέλι και κανέλα ή ακόμα και λιωμένη μαύρη σοκολάτα με φράουλες ή μπανάνα. Θα σου δώσουν ενέργεια και θα σου φτιάξουν το κέφι χωρίς να σε βαρύνουν.

Απόλαυσε την εγκυμοσύνη σου

Έχεις μπροστά σου 9 μήνες που το μωράκι σου θα είναι ασφαλές μέσα σου. Πάρε τον χρόνο σου και μην αγχώνεσαι. Δώσε στο σπλάχνο σου ηρεμία και συνδέσου μαζί του. Δεν ξέρω να σου πω με σιγουριά αν τα έμβρυα μας ακούν, ξέρω όμως ότι η σύνδεση με τη μητέρα τους είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και μετά τη γέννησή τους νομίζουν ότι είναι η φυσική τους συνέχεια. Βρες χρόνο να χαλαρώνεις και να οραματίζεσαι το μωρό σου και την κοινή σας ζωή. Οι σκέψεις γίνονται πραγματικότητα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιστεύω πως οι γυναίκες είναι ικανές να διαμορφώσουν με αυτό τον τρόπο πολλά απ’ τα χαρακτηριστικά του παιδιού τους (πες με τρελή αλλά με μένα λειτούργησε).

Κοιμήσου

Πόσο μου λείπουν αυτές οι απογευματινές σιέστες να ‘ξέρες. Θα σου πω αυτό που μάλλον θα ακούς συνέχεια και όσο εκνευριστικό κι αν σου φαίνεται δυστυχώς είναι μια μεγάλη αλήθεια. Κοιμήσου τώρα που μπορείς!

Μην αγχωθείς για τα πρακτικά θέματα

Ξέρω πως η αγορά σε βομβαρδίσει με χιλιάδες πληροφορίες για πράγματα που χρειάζεσαι για σένα και το μωρό σου. Στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις αγάπη μέσα σου να δώσεις. Το παιδάκι σου χρειάζεται η μαμά του να είναι καλά. Και να του αφιερώνει χρόνο. Όλα τα άλλα είναι πολυτέλειες με τις οποίες μπορείς και να επιβιώσεις χωρίς. Αλήθεια. Οπότε θα σε αφήσω λέγοντάς σου πως είσαι φτιαγμένη γι’ αυτό που βιώνεις. Χαλάρωσε και απόλαυσέ το.

Και αν έχεις απορίες, μην διστάσεις να αφήσεις comment στο σημερινό μου post στο instagram με το hashtag #askmama.

 

Love P