BLOGS

5 κονσέρβες που έχω πάντα στο ντουλάπι μου και σώζουν κάθε μου μαγείρεμα

Unsplash

Σήμερα θα φτιάξω ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά ντουλαπιού: ρύζι, μία μικρή κονσέρβα καλαμπόκι, 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα, 1/4 της κουταλιάς βούτυρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζω πρώτα στο πιάτο τη μαγιονέζα με το βούτυρο και μόλις βράσει το ρύζι, κρεμάω το σακουλάκι στη βρύση και το αφήνω να στραγγίξει καλά για 1-2 λεπτά. Παράλληλα στραγγίζω το καλαμπόκι. Ρίχνω το καυτό ρύζι στο πιάτο και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το καλαμπόκι και το πιπέρι, ανακατεύω και το τρώω τόσο γρήγορα που ακόμα και τα τελευταία ρυζάκια που μαζεύω είναι καυτά. Τόσο πολύ μου αρέσει.

Οι κονσέρβες έχουν μία ξεχωριστή θέση στο ντουλάπι μου με μερικές πολύ αγαπημένες μου να βρίσκονται σε κάθε λίστα μου για ψώνια.

Τοματοπελτές

Θα δεις σε πάρα πολλές συνταγές μου τη φράση «ρίχνεις τον τοματοπελτέ και τον σοτάρεις καλά μέχρι να πιάσει στην κατσαρόλα και να καεί ελαφρώς. Ξύσε καλά τον πάτο της κατσρόλας με μια ξύλινη κουτάλα εκεί είναι όλη η γεύση και σβήσε με το κρασί / ρίξε τη σάλτσα ντομάτας» κτλ. Ο τοματοπελτές είναι τόσο απαραίτητος στην κουζίνα μου, όσο το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τον παίρνω πάντα στη μεγάλη κονσέρβα αφού σε κάθε μαγείρεμα που θα τον χρησιμοποιήσω θα βάλω το λιγότερο 2 κουταλιές της σούπας, απογειώνει τα λαδερά μου, ενισχύει τα κοκκινιστά μου και δίνει στα φαγητά μου μία βαθιά γεύση umami που λατρεύω.

Καλαμπόκι (από τις κλασικές κονσέρβες)

Τραγανό και γλυκό, το καλαμπόκι υπάρχει πάντα -μα πάντα- στο ντουλάπι μου όχι μόνο για το αγαπημένο μου φαγητό ντουλαπιού που σου ανέφερα παραπάνω αλλά και για τις σαλάτες, τις μακαρονάδες, τις tex mex βραδιές αλλά και τα γλυκά μου, καθώς όπως μου έχει μάθει η Άννα, το καλαμπόκι γίνεται υπέροχη σιμιγδαλένια κρέμα και όχι μόνο.

Γάλα / κρέμα καρύδας

Άκρως απαραίτητο pantry staple το γάλα και η κρέμα καρύδας, ειδικά για εσένα που σου αρέσει να πειραματίζεσαι με ασιατικές γεύσεις και λατρεύεις τα κρεμώδη curry και για εσένα τον vegan που θες να φτιάξεις λαχταριστά γλυκά. Κι επειδή την καρύδα είτε την λατρεύεις είτε την μισείς, να σου πω ότι το γάλα καρύδας δεν έχει τόσο έντονη γεύση και αν ενισχύσεις το φαγητό σου με μπαχαρικά και το γλυκό σου με αρωματικά δεν θα «ακούγεται» καθόλου. Τότε γιατί να την χρησιμοποιήσεις; Για την τέλεια κρεμώδη υφή που δίνει στα φαγητά και επειδή είναι πολυ πιο ελαφριά και με λιγότερα λιπαρά από το ζωϊκό γάλα και την κρέμα γάλακτος.

Ρεβίθια: χούμους σε 3 λεπτά

Θυμάμαι μέχρι πριν δύο χρόνια, κάθε φορά που σκεφτόμουν «πω πω θέλω να φτιάξω ένα αέρινο χούμους και να το φάω για μεσημεριανό», ξενέρωνα με την αμέσως επόμενη σκέψη μου ότι πρέπει να μουλιάσω τα ρεβίθια. Φυσικά δεν το έφτιαχνα ποτέ. Πριν δύο χρόνια όμως, ανακάλυψα ότι αφενός μπορώ να καταψύξω τα μουλιασμένα ρεβίθια και να μου μείνει μόνο το βράσιμο (δες εδώ πως) ή ακόμα καλύτερα να πεταχτώ μέχρι το υπέροχο μπαγκλαντεσιανό στη γωνία, να πάρω δυο κονσέρβες ρεβίθια και να τα βάλω στο μπλέντερ με 3 κ.σ. ταχίνι, ελαιόλαδο, κύμινο, αλάτι και πιπέρι και να τρώω σε τρία λεπτά ένα εκπληκτικό χούμους.

Πού το βρίσκεις: 
Σε αραβικά, αφρικάνικα & ασιατικά, βιολογικά & vegan καταστήματα & παντοπωλεία

Jackfruit: ο νέος μου «τόνος»

Κάποτε υπήρχαν στο ντουλάπι μου τουλάχιστον 3 διαφορετικές κονσέρβες τόνου, ανάλογα πώς θα ήθελα να τον φάω. Ενάμιση χρόνο όμως αφού έκοψα το κρέας, αποφάσισα να κόψω και το ψάρι αφήνοντας έτσι ένα τεράστιο κενό στο ντουλάπι μου αλλά και στα γρήγορα και ελαφριά πιάτα που είχα συνηθίσει να φτιάχνω με αυτές.

Ψάχνοντας λοιπόν εναλλακτικές, μπήκε στο ζωή μου το jackfruit σε κονσέρβα. Το jackfruit είναι ένα εξωτικό φρούτο το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι 45 κιλά σε βάρος και είναι ένα απ’τα πιο αγαπημένα υποκατάστατα κρέατος και ψαριού των vegans,  αφού όταν μαγειρευτεί κατάλληλα και με τα κατάλλη μπαχαρικά θυμίζει πολύ είτε χοιρινό, είτε ψάρι.

Πού το βρίσκεις;
Σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα και σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ. Προσοχή να βρεις baby jackfruit για να είναι τρυφερό, σε νερό αν το θες για αλμυρές συνταγές ή σε σιρόπι αν το θες για γλυκές.