MADAME GINGER

Καθαρά Δευτέρα 2021: Η εναλλακτική της ταραμοσαλάτας ακούει στο όνομα ρεγγοσαλάτα και είναι λαχταριστή

Madame Ginger

Νομίζω δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον να λέει ότι δεν του αρέσει η ταραμοσαλάτα και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι προτιμούν τον λευκό ταραμά από τον ψεύτικο κόκκινο (που ουσιαστικά είναι ο λευκός, αλλά βαμμένος). Αν λοιπόν ανήκετε στην τεράστια αυτή κατηγορία ανθρώπων, τότε σίγουρα θα λατρέψετε την ρεγγοσαλάτα της μαμάς μου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Την Καθαρά Δευτέρα που μας πέρασε, είχε η μαμά μου την φαϊνή ιδέα να πάρει ρέγγες καπνιστές  (αφού πρώτα τσέκαρε ότι βρίσκονται σε εγκυμονύση), να αφαιρέσει τα αυγά τους και να φτιάξει σαλάτα (αλοιφή στην Βόρεια Ελλάδα), όπως ακριβώς θα έφτιαχνε την ταραμοσαλάτα.  Δεν μπορώ να σας πω τι έγινε.

Ρεγγοσαλάτα: Πώς προέκυψε η ιδέα

Την Καθαρά Δευτέρα που μας πέρασε, είχε η μαμά μου την φαϊνή ιδέα να πάρει ρέγγες καπνιστές (αφού πρώτα τσέκαρε ότι βρίσκονται σε εγκυμοσύνη), να αφαιρέσει τα αυγά τους και να φτιάξει σαλάτα (αλοιφή στην Βόρεια Ελλάδα), όπως ακριβώς θα έφτιαχνε την ταραμοσαλάτα. Δεν μπορώ να σας πω τι έγινε με την ρεγγοσαλάτα.

Εγώ προσπαθούσα να την πείσω να μην βγάλει την ρεγγοσαλάτα στο τραπέζι με τους καλεσμένους (ξαφνικά οι φίλοι μας, μεταμορφώθηκαν στα μάτια μου ως οι εχθροί που θα μου φάνε την ρεγγοσαλάτα), παράλληλα όλη η οικογένεια έκανε επιθέσεις στο μπολάκι για 2 μέρες με παξιμάδια και κομματάρες ψωμί (τις οποίες τις μπουκώναμε γρήγορα-γρήγορα για να μην μας πιάσει στα πράσα η μαμά και μας έπιανε λόξυγγας). Στο τέλος έμεινε ένα τόσο δα μπολάκι με ρεγγοσαλάτα, που δεν πρόλαβαν να δουν οι άνθρωποι που καλέσαμε, αφού τους πασάραμε ύπουλα την ταραμοσαλάτα.

Αυτή είναι η συνταγή της και ετοιμαστείτε να γίνετε ειδικοί στις γκαστρωμένες ρέγγες, γιατί θα την φτιάχνετε συχνά!

Μερίδες: 10

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Υλικά

Αυγά απο μια ρέγγα καπνιστή γκαστρωμένη (~45 γρ.)

1 σκελίδα σκόρδο

Μισό κρεμμύδι (μικρό)

1 κ.σ. ξίδι

1,5 κ.σ. χυμό λεμονιού

150 γρ. ψίχα χωριάτικου ψωμιού (~ 1/2 φλιτζάνι)

60 ml ελαιολαδο

2 κ.σ. σόδα (το αναψυκτικό)

Εκτέλεση

1) Βάζουμε το ψωμί σε μπολ και το καλύπτουμε με νερό. Μόλις μουλιάσει καλά, το στραγγίζουμε με τα χέρια και το βάζουμε σε πετσέτα κουζίνας. Στρίβουμε την πετσέτα πολύ καλά, μέχρι να στραγγίξει τελείως το νερό.

2) Βάζουμε στο πολυμίξερ το ψωμί, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξίδι, το λεμόνι και και τον ταραμά και χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

3) Αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι, όσο το μίξερ είναι σε λειτουργία. Μόλις τελειώσει όλο το λάδι, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά.

4) Προσθέτουμε την σόδα, χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε τη ρεγγοσαλάτα.