MADAME GINGER

Η απόλυτη βασιλόπιτα κέικ αμυγδάλου, χωρίς μίξερ

Φαντάσου αυτό: είναι το πρώτο πρωί -σχεδόν μεσημέρι- της νέας χρονιάς, το κεφάλι σου πονάει από το χθεσινοβραδινό ξενύχτι και θέλεις επειγόντως να μασουλήσεις κάτι με τον καφέ σου. Δε θέλουμε εκπτώσεις. Η πρώτη μπουκιά του νέου έτους πρέπει να είναι μεγαλειώδης. Αυτή η βασιλόπιτα -σαν κέικ- αμυγδάλου θα σταθεί αντάξια αυτής της πρόκλησης.

Αφράτη, ανάλαφρη αλλά και πλούσια, βουτυρένια, φινετσάτη και με μια πρωτότυπη επικάλυψη που θα τσιμπολογάς -όταν δεν κοιτάει κανείς- από την πιατέλα. Ξέχνα τα βαρετά ζαχαρένια γλάσα: αυτή η βασιλόπιτα έχει ένα στρώμα τριφτής ζύμης με καβουρδισμένα αμύγδαλα, που θα σε κάνει να αγνοείς το γεγονός ότι για άλλη μια φορά δεν κέρδισες το φλουρί. Τι να κάνουμε; Χαλάλι. Όποιος χάνει στο φλουρί, κερδίζει μια κομμάτα λαχταριστό γλυκό. Α και για να μην ξεχνιόμαστε, είναι πανεύκολη και δε χρειάζεται μίξερ.

Βασιλόπιτα σε κομμάτια

Βασιλόπιτα κέικ αμυγδάλου, χωρίς μίξερ

Μερίδες: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 20 λεπτά
Σκεύος: στρογγυλή φόρμα για κέικ 24 εκ.

Υλικά για την επικάλυψη

90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. καστανή ζάχαρη
⅛ κ.γ. αλάτι
60 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κομματάκια
70 γρ. κοπανισμένα λευκά αμύγδαλα

Υλικά για τη βασιλόπιτα

100 γρ. λευκά αμύγδαλα
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
190 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
2 αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

Επιπλέον υλικά

ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Γιορτινό τραπέζι με τη βασιλόπιτα

Εκτέλεση

1) Ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι.

2) Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματιστεί τριφτή ζύμη. Προσθέτουμε και τα κοπανισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, όσο ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ.

3) Σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) αλέθουμε τα αμύγδαλα με την ζάχαρη άχνη.

4) Μεταφέρουμε τα αμύγδαλα στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.

5) Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα την ζάχαρη με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

6) Προσθέτουμε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

7) Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμα, να ενσωματωθεί στο μείγμα.

8) Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα-ίσα να αναμειχθεί με το υγρό μείγμα.

9) Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε φόρμα περασμένη με λαδόκολλα.

10) Τρίβουμε το μείγμα της επικάλυψης ομοιόμορφα πάνω στο μείγμα κέικ και πιέζουμε ελαφρώς με τα δάχτυλά μας να κολλήσει.

11) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. (Στο ξεφορμάρισμα θα μας φύγουν κάποια τρίμματα από την επικάλυψη: μην ανησυχείς καθόλου. Απλώς τσιμπολόγησε μερικά και όσα μείνουν, πασπάλισέ τα και πάλι πάνω στη βασιλόπιτα).

12) Σερβίρουμε τη βασιλόπιτα σε θερμοκρασία δωματίου, αν θέλουμε πασπαλίζοντάς την με ζάχαρη άχνη.

Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.