MADAME GINGER

Healthy eating: Ξέχνα το κοτόπουλο-σαλάτα, πιάσε το buddha bowl και το almond latte

Madame Ginger

Πρέπει να ήμουν εκεί γύρω στα 22 και να κατέβαζα αμάσητο ένα πιτόγυρο, όταν μου είπε μία μεγαλύτερη από εμένα φίλη ότι εκεί γύρω στα 30 αρχίζεις να προσέχεις τη διατροφή σου, όχι απαραίτητα για να χάσεις κιλά, αλλά για να νιώθεις πιο υγιής. Γέλασα, παράγγειλα μια τηγανητές πατάτες και έσβησα την καούρα στο στομάχι μου με ένα αναψυκτικό. Fast forward 15 χρόνια μετά το ψυγείο μου είναι γεμάτο λαχανικά και καθόλου κρέας, τρέχω μέχρι την Κοκκινιά για να αγοράσω ταχίνι και πιάνω τον εαυτό μου να λέει τα ίδια στον 23χρονο συνεργάτη μου Αντρέα ο οποίος με κοιτάει με το ίδιο βλέμμα αποδοκιμασίας που κοιτούσα εγώ την Άννα. Μα τι έγινε ρε παιδιά;

Έγινε αυτό που εγώ ονομάζω “διατροφική ωριμότητα”. Όταν χρειάζεσαι 3 ημέρες για να συνέλθεις από ένα ξέφρενο ξενύχτι, όταν τρως μια πίτσα το βράδυ και νιώθεις ότι έφαγες πέτρες και βλέπεις ότι αυτά τα 1-2 κιλάκια που προσπαθείς να χάσεις σου βγάζουν την πίστη, τότε συνειδητοποιείς ότι η διατροφή σου πρέπει να αλλάξει για να βοηθήσεις το σώμα και το μυαλό σου να ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις.

Και κάπως έτσι κόβεις τις κρέμες γάλακτος, ανακαλύπτεις ότι οι φακές όχι μόνο μαγειρεύονται κι αλλιώς αλλά σου αρέσουν κιόλας (πολύ) και παραγγέλνεις από το healthy bar που άνοιξε δίπλα στη γειτονιά αντί για το σουβλατζίδικο που ήξεραν την παραγγελία σου πριν καν σηκώσουν το τηλέφωνο.

Η μετάβαση είναι δύσκολη δεν θα σου πω ψέματα, μόνο όμως επειδή έχουμε λανθασμένη εικόνα για την healhty διατροφή και πιστεύουμε ότι είμαστε καταδικασμένοι να τρώμε κάθε μέρα ρυζογκοφρέτα με μία φέτα τυρί light για πρωινό, κοτόπουλο-πράσινη βαρετή σαλάτα για μεσημεριανό και γιαουρτάκι με μέλι για βραδινό.

Δυστυχώς το ίδιο πιστεύουν οι περισσότεροι διατροφολόγοι και πολλοί πελάτες τους εξαφανίζονται μετά την 3η συνεδρία αφού έχουν βαρεθεί να βοσκάνε αλλά και τα καταστήματα εστίασης που οι σαλάτες και τα light πιάτα τους είναι πιο βαρετά κι από τον “Γητευτή των Αλόγων” (sorry Robert).

Been there, done that λοιπόν και σου έφτιαξα έναν οδηγό για να μπεις στην healthy διατροφή χωρίς στερήσεις, άνοστα φαγητά και σαλάτες χωρίς ψυχή.

Burger, σουβλάκια & pizza: το αγαπημένο σου junk είναι healhty

Ένα ζουμερό plant based burger της Beyond Meat / Η θρεπτική και χορταστική καροτόσουπα του Mimosa neighborhood bistrot στη Νέα Φιλαδέφεια

Αυτό που με δυσκόλεψε πολύ στην αρχή της διατροφικής μετάβασης μου, ήταν το να δημιουργώ ολοκληρωμένα γεύματα , να περιέχουν δηλαδή όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζομαι (πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο σίδηρο κτλ) χωρίς όμως να λερώνω πεντακόσιες κατσαρόλες ή να πληρώνω 15 ευρώ στο ντελίβερι για ένα μόνο γεύμα.

Σου έχω καλά νέα! Τα σουβλάκια και τα burgers είναι από μόνα τους ένα ολοκληρωμένο και θρεπτικό γεύμα, αρκεί να το παραγγείλεις σωστά. Κόψε τις τηγανητές πατάτες και τις πολλές σάλτσες και προτίμησε το κοτόπουλο, ένα χορτοφαγικό μπιφτέκι ή ένα σουβλάκι με μανιτάρια ή χαλούμι.

Βάλε πολλά λαχανικά, και συνόδευσέ τα με μία σαλάτα. Με πονάει που το λέω αλλά τα λάδια που βουτάνε την πίτα σου είναι ό,τι χειρότερο για τις αρτηρίες σου και η ζάχαρη που έχει το ψωμάκι του burger σου είναι αρκετή για να φτιάξεις κέικ…Οπότε ζήτα την πίτα αλάδωτη και το ψωμάκι ολικής, εκτός αν έχεις περίοδο ή είναι 6 η ώρα το πρωί και έχεις πιει μια δεξαμενή βότκα όπου φυσικά και θα φας ό,τι και όπως το θες χωρίς τύψεις.

New age τροφές: σύμμαχοι στη γεύση και την υγεία

Βuddha bowl από Hippie Bowl στο Μαρούσι, approved by Μπιφτέκι / Αvovado toast από το Βαζάκι Juice Bar στο Χαλάνδρι

Σπόροι chia, διατροφική μαγιά, αλεύρι σησαμιού, acai bowl, ρόφημα αμυγδάλου, πρωτεΐνη αρακά και αυτά τα plant based burgers που μοιάζουν με medium rare κρέας στην όψη αλλά και στη γεύση, είναι οι σύμμαχοι σου για μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι εταιρείες τροφίμων διαβάζοντας τη τάση για όλο και πιο υγιεινή διατροφή επενδύουν σε νέες τροφές -πολλές από τις οποίες μάλιστα είναι παλιές τροφές που σνομπάραμε και τώρα ξαναγίνονται “μόδα” όπως το χαρούπι ή το ταχίνι- και σε νέες τεχνολογίες που φέρνουν στο πιάτο μας υγιεινά υποκατάστατα και τρόφιμα με καλά λιπαρά και λιγότερη ζάχαρη.

TIPS

  • Αντικατάστησε τον latte σου 2 φορές την εβδομάδα με ένα almond latte για λιγότερα λιπαρά και περισσότερη πρωτεΐνη και Ω3.
  • Βάλε στη σαλάτα σου μία κουταλιά λιναρόσπορο, chia seeds ή ξηρούς καρπούς αντί για κρουτόνς.
  • Φτιάξε μπιφτέκια με κόκκινα φασόλια και μείωσε το τυρί στα μακαρόνια σου αντικαθιστώντας το με μία κουταλιά διατροφική μαγιά.
  • Πιες έναν χυμό το πρωί για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και μία Κυριακή το μήνα φάε ένα acai bowl ή ένα avocado toast με ποσέ αυγό αντί για Eggs Benedict, στο trendy brunchάδικο της γειτονιάς σου.

Σνακ περιπτέρου: από εμένα είναι ναι!

Όχι αγάπη μου, φυσικά και δεν θα κόψω τα πατατάκια και τις ΙΟΝ αμυγδάλου τις Παρασκευές το βράδυ! Αυτό που κάνω όμως είναι είτε να παίρνω μικρότερες συσκευασίες είτε να παίρνω τις πιο υγιεινές επιλογές τους όπως τσιπς ψημένα στο φούρνο, σοκολάτες υγείας και τραγανά παστέλια. Στο τσακίρ κέφι θα φτιάξω το δικό μου ποπ κορν με ελαχιστο βούτυρο και λάδι καρύδας και θα βουτήξω χουρμάδες σε λιωμένη σοκολάτα για τη λιγούρα.

Η σαλάτα σου δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζεις

Εκτός από τρομερά βαρετές οι σαλάτες που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι πολλές φορές γεμάτες λιπαρά, ζάχαρη και περιττές θερμίδες από τις μαγιονέζες, τα κακής ποιότητας λάδια και τα γλυκαντικά που μπαίνουν στο dressing τους.

Προτίμησε να φτιάχνεις το δικό σου dressing ανακατεύοντας σε ένα ποτήρι ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι, μπαχαρικά ώστε να μειώσεις το αλάτι και μουστάρδα. Μπορείς μάλιστα να φτιάξεις ένα μεγάλο βάζο και να το διατηρείς στο ψυγείο του γραφείου ή του σπιτιού για 5-7 μέρες.

Όταν φτιάχνεις σαλάτες στο σπίτι προτίμησε το γιαούρτι αντί της μαγιονέζας αν θες μία κρεμώδη σάλτσα για τη ceasar’s σου και αντικατέστησε το bacon με λεπτοκομμένο & ξεροψημένο μανιτάρι με καπνιστή πάπρικα. Διάβασε την ετικέτα του βαλσάμικου ξυδιού και προτίμησε ένα που δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, ενώ μπορείς να αντικαταστήσεις τα κρουτόν με χαρουποπαξίμαδα ή ξηρούς καρπούς.

Μήπως το έχεις παρακάνει με το κρέας;

Ζαμπόν στο τοστ το πρωί, κοτόπουλο στη σαλάτα το μεσημέρι, steak στο εστιατόριο το βράδυ ή μοσχαράκι κοκκινιστό στο τάπερ που θα σου στείλει η μαμά σου “γιατί δουλεύεις πολύ πουλάκι μου και τρως όλο αηδίες”. Αλήθεια, γιατί τόσο κρέας;

Καταλαβαίνω ότι σου λείπει comfort food της μαμάς σου και καλά κάνεις να το απολαμβάνεις, αλλά αυτό το τετράγωνο, αγνώστου προελεύσεως πράγμα που βάζεις στο τοστ σου ή το φελιζόλ-κοτόπουλο που χοντροκόβει στη σαλάτα σου το ντελιβεράδικο, όχι απλά δεν σου δίνουν κανένα θρεπτικό συστατικό, αντιθέτως γεμίζουν το σώμα σου λίπος, αντιβιώσεις και ορμόνες.

Ομολογώ ότι προσωπικά από τότε που έκοψα το κρέας είδα μεγάλη διαφορά στο σώμα μου, έλαμψε το δέρμα μου και κοιμάμαι ανάλαφρη σαν πουλάκι. Δεν θα σου πω όμως να το κόψεις κι εσύ -ποτέ δεν μου άρεσαν οι υπερόπτες χορτοφάγοι που μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί “εκείνοι ξέρουν” και έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα σώσουν τον κόσμο-, αλλά αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι μειώνοντας ή ελαττώνοντας το κρέας είναι η αρχή για μία πιο υγιεινή ζωή.

 

Διευθύνσεις

Hippie Bowl, Αγίου Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι

Βαζάκι Juice Bar, Αριστοτέλους 33, Χαλάνδρι

Mimosa neighborhood bistrot, Εφέσου 26 και Μουδανιών, Νέα Φιλαδέλφεια