FORTY LOVE

Euphoria Retreat: Η ολιστική φροντίδα στο πρώτο ελληνικό wellness retreat, που φέτος χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ

Δίπλα στον Μυστρά και γεμάτο από τη μοναδική του ενέργεια, το Euphoria Retreat είναι ένα μέρος με μόνο στόχο να σε φροντίσει ολιστικά, να αδειάσει και να κάνει reset στο μυαλό σου, να ξεκουράσει το σώμα σου και να σε ξαναφέρει σε επαφή με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Ξέρεις, αυτή που το 2020 έχει ως τώρα καταχωνιάσει σε κάποιο υπόγειο. Έχει spa; Ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Αλλά είναι άδικο να το θεωρήσεις ξενοδοχείο/ spa. Γιατί είναι το πρώτο τέτοιου τύπου holistic wellness retreat που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω αν οι έννοιες της μεταμόρφωσης, της ίασης, της αναγέννησης, της ισορροπίας, σου ακούγονται υπερβολικά new age για τα γούστα σου, αλλά αυτά θα νιώσεις τις μέρες που θα βρεθείς στο Euphoria Retreat. Θα κάνεις το δικό σου ταξίδι μεταμόρφωσης. Από την αρχιτεκτονική που μοιάζει με τεράστια αγκαλιά μέχρι τις μοναδικές θεραπείες του spa με ρίζες στην αρχαία ελληνική και κινεζική ιατρική, κι από τις πολύ προσεκτικά επιλεγμένες και συνδυασμένες τροφές που θα καταναλώσεις (συνεργασία top διατροφολόγου με εκπληκτικό σεφ) μέχρι τη φροντίδα του σώματος και του πνεύματος με γιόγκα, γυμναστική, περπάτημα στο -ιδιωτικό- δάσος και διαλογισμό, όλα είναι στημένα γύρω από το να φύγεις από εκεί πιο ανάλαφρη.

Εγώ τουλάχιστον έτσι το έζησα, ακριβώς δυο τρεις μέρες πριν την καραντίνα. Και αυτή η εμπειρία, αυτές οι λίγες μέρες αυτογνωσίας, pampering και ενδοσκόπησης ήταν η βασική πηγή δύναμής μου στο lock down. Αν υπήρχε ένα δύσκολο τεστ να περάσει το Euphoria στο κατά πόσο υλοποιεί την υπόσχεσή του ως προς το ολιστικό ευ ζην, αυτό ήταν μια πρωτόγνωρη συνθήκη και κατάσταση ζωής, όπως ο κορονοϊός. Και το τεστ το πέρασε με άριστα.

euphoria retreat Γ. Σφακιανάκης

Η Αρχιτεκτονική

Καμάρες, τρούλοι, απαλό φως και πλούσια χρωματική παλέτα που παραπέμπει σε Βυζαντινές εικόνες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενος μέρους. Το retreat είναι στην ουσία σκαλισμένο στη βάση ενός βουνού μεταξύ της Βυζαντινής καστροπολιτείας του Μυστρά και ενός δάσους. Ακόμα και το spa είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που να αποπνέει γαλήνη αλλά και ροή κίνησης. Αυτό το έχουν πετύχει με μια σχεδόν χορογραφία μετακίνησης από τον ένα χώρο στον άλλο, όπου η εναλλαγή φωτός, ήχων, θερμοκρασίας, υγρασίας, υφών, υλικών και αρωμάτων δημιουργούν μια συναρπαστική εμπειρία στις αισθήσεις.

euphoria retreat lobby To lobby του Euphoria Retreat / Γ. Σφακιανάκης
To lobby του Euphoria Retreat

Τα 45 δωμάτια και σουίτες έχουν state of the art ανέσεις και πολυτέλεια μη κραυγαλέα, σε πλήρη αρμονία με το συνολικό ζεν. Επικρατούν φυσικά υλικά, ενώ τα υφάσματα είναι ειδικά φτιαγμένα με μοτίβα και χρώματα (κόκκινα, μπλε και χρυσά) εμπνευσμένα από το Βυζάντιο. Οι κήποι είναι δένουν απόλυτα με το τοπίο και την τοπική χλωρίδα και έχουν θέα (όπως και τα δωάτια) στο δάσος, τον Ταϋγετο και την κοιλάδα του Μυστρά.

Η Executive Junior Suite του Euphoria Retreat / Γ. Σφακιανάκης
Η Executive Junior Suite του Euphoria Retreat

 

Η φιλοσοφία των 5 Στοιχείων.

Η βάση της Euphoria Methodos είναι ότι για να φτάσεις στην αρμονία, πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία το πνεύμα, το μυαλό και το σώμα και να απολαμβάνουμε τη ζωή και τη φύση. Η θεωρία αυτής της ισορροπίας βρίσκεται σε όλες τις αρχαίες φιλοσοφίες -από τον Κομφούκιο και τον Lao Tzu στην αρχαία Κίνα, τον Βούδα και τα Αγιουρβεδικά κείμενα στην Ινδία του 6ου αιώνα π.Χ, μέχρι τις γραφές του Πυθαγόρα, του Σωκράτη, του Πλάτωνα και, βέβαια, του Ιπποκράτη.

Τα πέντε στοιχεία – νερό, ξύλο/αέρας, φωτιά, γη και μέταλλο (σε άλλες φιλοσοφίες τέσσερα ή τρία), λένε πολλά για τον χαρακτήρα μας, τον οργανισμό μας, τις ανάγκες του, τα δυνατά μας σημεία και τις αδυναμίες μας. Μέσα από συζητήσεις και διαλογισμό μπορείς να αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι το κύριο (ή τα κύρια) στοιχεία που περιγράφουν εσένα (εγώ βγήκα Φωτιά και Μέταλλο) και πάνω σε αυτό, το εξειδικευμένο προσωπικό σου προτείνει treatments.

H εξωτερική πισίνα του Euphoria Retreat Γ. Σφακιανάκης

Το Spa

Θεραπείες στηριγμένες σε αρχαία Κινεζική και Ελληνική, αλλά και σύγχρονη δυτική ιατρική σε ένα μοναδικά φτιαγμένο περιβάλλον με state-of-the-art εξοπλισμό, είναι το κέντρο του Euphoria. Αποτελείται από τέσσερις ορόφους που απλώνονται περιστροφικά γύρω από το εντυπωσιακό πηγάδι ύψους 25 μέτρων με τον ήλιο ή τα αστέρια ψηλά να φαίνονται από τον φεγγίτη και το φεγγάρι να απεικονίζεται στον πάτο του νερού στο κάτω μέρος (μπορείς να δοκιμάσεις τις θεραπευτικές ιδιότητες της Kneipp Therapy βουτώντας τα πόδια σου στο ζεστό και αμέσω μετά στο παγωμένο νερό). Εκτός από τις ειδικές για εσένα θεραπείες (μασάζ) που θα σου προτείνουν, δοκίμασε οπωσδήποτε:

To 25 μέτρων ύψους πηγάδι στο κέντρο του Spa Γ. Σφακιανάκης

Την υπέροχη Sphere Pool – με επιμέρους σημεία με jets για υδροθεραπεία. Μην παραλείψεις να κολυμπήσεις μέσα στη σφαίρα (ο τρούλος είναι εμπνευσμένος από την Αγία Σοφία) και να βουτήξεις σε βάθος για να ακούσεις ήχους δελφινιών και βαθιάς θάλασσας. Η αίσθηση είναι σαν να ξαναβρίσκεσαι στη μήτρα, σαν να ξαναγεννιέσαι. Η Sphere Pool επικοινωνεί με την εξωτερική πισίνα με ένα μικρό πορτάκι.

Η Sphere Pool του Euphoria Retreat Η μοναδική Sphere Pool / Γ. Σφακιανάκης
Η μοναδική Sphere Pool

Την πισίνα Watsu – μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία σε μια πισίνα με σταθερή θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου. Μπαίνεις μέσα μαζί με έναν ειδικό θεραπευτή κι ενώ εσύ επιπλέεις, χρησιμοποιεί στοιχεία από μασάζ, σιάτσου, stretching και κινησιοθεραπείας για απόλυτη χαλάρωση του σώματος.

Τη Sanctuary Deprivation Pool -απόλυτη απομόνωση και απόδραση σωματική και πνευματική, σχεδόν το ζεις σαν sci fi ταινία. Η θερμοκρασία του νερού είναι ακριβώς αυτή του σώματός σου, ενώ περιέχει όσο αλάτι χρειάζεται ώστε να επιπλέεις χωρίς προσπάθεια. Εκμηδενίζοντας κάθε φως και ήχο που μπορεί να σου αποσπάσουν την προσοχή, αυτό το treatment σου επιτρέπει να φτάσεις σε βαθύ διαλογισμό και ταξίδι αυτογνωσίας.

Το Βυζαντινό Χαμάμ στο Euphoria Retreat
O χώρος του Βυζαντινού Χαμάμ

Το Βυζαντινό Χαμάμ – εκπληκτική εμπειρία, με περιποίηση από ειδικούς, τρίψιμο με παραδοσιακά σαπούνια και λούφες. Μόλις τελειώσεις, πριν χαλαρώσεις με ένα αφέψημα στο Tepidarium (έχει μελετημένο απαλό φυσικό φως και αποθεραπεύει το σώμα με τη θερμότητα, καθώς το μάρμαρο που έχει χρησιμοποιηθεί στο πάτωμα, τους τοίχους και τους πάγκους διατηρεί σταθερά θερμοκρασία μεταξύ 37-39 βαθμών Κελσίου και υγρασία 20%) τόλμα τη βουτιά στην πισίνα κρυοθεραπείας έξω από το Χαμάμ.

To tepidarium του Euphoria Retreat To tepidarium / M. Νικητάκη
To tepidarium

Τη Σπηλαιοθεραπεία στο Salt Room. Τα μερικώς διάφανα κομμάτια αλατιού με το μελί φως που ντύνουν τους τοίχους αυτού του δωματίου και η ζεστή θερμοκρασία χαλαρώνουν φοβερά το σώμα. Το αλάτι έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

To Salt Room του Euphoria Retreat To Salt Room / Γ. Σφακιανάκης
To Salt Room

Η διατροφή ως μέσο ίασης

Είτε στο εστιατόριο Gaia, είτε στην πριβέ τραπεζαρία του Leoncini Mansion τρως υγιεινά και πεντανόστιμα πιάτα (με επιμέλεια του Λευτέρη Λαζάρου), με πρώτες ύλες της Ελληνικής γης και της Μεσογειακής φιλοσοφίας στη διατροφή. Βότανα, λαχανικά και όσπρια γεμάτα αντιοξειδωτικά, ψάρι και κρέας, όλα συνθέτουν ένα διατροφικό concept (πολλά και μικρά γεύματα) που ρυθμίζουν και διευκολύνουν τον μεταβολισμό, αποτοξινώνουν το σώμα, καταπολεμούν τις φλεγμονές και ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τη μακροζωία.

H πριβέ τραπεζαρία του Leoncini Mansion H πριβέ τραπεζαρία του Leoncini Mansion / Γ. Σφακιανάκης
H πριβέ τραπεζαρία του Leoncini Mansion

Και εδώ μπαίνει η φιλοσοφία των 5 στοιχείων και αντικατοπτρίζεται στα υλικά των συνταγών -π.χ. το πιπέρι ή το τσίλι που ανήκουν στο στοιχείο της φωτιάς είναι ευεργετικά για την καρδιά, το καρότο που ανήκει στο στοιχείο της γης, με την ήπια και γλυκιά γεύση του βοηθάει την πεπτική λειτουργία, κ.ο.κ.

Αν δε, κάποιος ενδιαφέρεται να ακολουθήσει εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, το Euphoria Retreat, σε συνεργασία με ειδικούς της Μεσογειακής Ευκρασίας, διαθέτει για τους επισκέπτες του το σύστημα 3GL . Τι ακριβώς είναι αυτό;

Με την αξιόπιστη φορητή συσκευή mini lab και μέσα από μια απλή εξέταση αίματος (από το δάχτυλό σου), μετράνε με 100% αξιοπιστία, τα επίπεδα γλουταθειόνης (ο σημαντικότερος αντιοξειδωτικός κυτταρικός προστάτης στον μεταβολισμό μας). Παράλληλα, πραγματοποιείται μέτρηση γλυκόζης για την αξιολόγηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα και ανάλυση της μεταβολικής λειτουργίας.

Με αυτό τον τρόπο, οι ειδικοί αξιολογούν με λεπτομέρεια την διαχείριση των αποθεμάτων λίπους ως υπόστρωμα για την παραγωγή ενέργειας (καύση λίπους). Μαζί με τις απαντήσεις σε ένα βιοσταθμισμένο ερωτηματολόγιο, η ομάδα των ειδικών του Euphoria προσδιορίζει τις πραγματικές κυτταρικές σου απαιτήσεις (μεταβολική ρύθμιση, αντιγήρανση, ευεξία, κυτταρική προστασία και μακροζωία) και διαμορφώνει την ιδανική για εσένα ισογλυκαιμική διατροφή και αντίστοιχα το ιδανικό πρόγραμμα γυμναστικής.

Γ. Σφακιανάκης

Επίσης, με το νέο πρόγραμμα 3GL PLUS, μπορείς να πετύχεις τη μέγιστη απόδοση της μεταβολικής σου λειτουργίας. Μέσα από επιστημονικά test, η ομάδα αξιολογεί σε βάθος τον μεταβολισμό σου, εντοπίζει πιθανές διαταραχές που σχετίζονται με σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες, ορίζει τη σωστή μεταβολική ρύθμιση για τη δική σου ευεξία και μακροχρόνια υγεία και προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για την κατάλληλη ισορροπία των πρωτεϊνών στην καθημερινή σου διατροφή.

Η γυναίκα με το όραμα του Euphoria

Η ιδρύτρια του Euphoria Retreat, Μαρίνα Ευφραίμογλου, εμπνεύστηκε από τα ταξίδια της σε wellness spa σε όλο τον κόσμο, ωστόσο οι απαντήσεις στα φιλοσοφικά ερωτήματά της βρίσκονταν τελικά εδώ στην πατρίδα της. Όταν την ακούς να μιλάει για αυτό, δεν ακούς μια επιχειρηματία (που είναι δεινή) να μιλάει για μια εταιρεία. Ακούς μια γυναίκα να μιλάει για κάτι που της άλλαξε τη ζωή. Και που θέλει να σε βοηθήσει να βρεις τρόπο να το κάνεις κι εσύ με φροντίδα και αγάπη στον εαυτό σου.

H Μαρίνα Ευφραίμογλου Η Μαρίνα Ευφραίμογλου
Η Μαρίνα Ευφραίμογλου

“Το Euphoria Retreat αντιπροσωπεύει το προσωπικό μου ταξίδι μεταμόρφωσης. Είναι ένα όραμα ζωής που έγινε πραγματικότητα μέσα από μια σειρά ευκαιριών και προκλήσεων που προέκυψαν στην πορεία και χάρη στην υποστήριξη όλων όσων μοιράστηκαν το όραμά μου – μαζί κι εσείς τώρα.

Ο δρόμος που με οδήγησε να επισκεφτώ ένα πρώτο destination spa ήταν τελικά μακρύς. Αφού ξεπέρασα τον καρκίνο λίγο πριν τα 30 μου, πέτυχα την καταξίωση – αλλά και την εξάντληση στο χώρο της επενδυτικής τραπεζικής. Μόνο τότε επεδίωξα να επαναφέρω την απαραίτητη ισορροπία στη ζωή μου.

meditation room O χώρος του διαλογισμού / Γ. Σφακιανάκης
O χώρος του διαλογισμού

Η γνωριμία μου με τον συναρπαστικό κόσμο της κινεζικής ιατρικής και τα πέντε στοιχεία ήταν μια εμπειρία που μου άνοιξε τα μάτια, τόσο που, επιστρέφοντας, έφερα μαζί μου όχι μόνο την πρακτική μου της γιόγκα και του διαλογισμού, αλλά και μία απόφαση για το μέλλον μου. Επιθυμία μου ήταν να δημιουργήσω ένα χώρο όπου άτομα με παρόμοιες ανάγκες θα αισθάνονταν σαν στο σπίτι τους, λαμβάνοντας φροντίδα και καθοδήγηση για το δικό τους προσωπικό ταξίδι προς ένα πιο ολιστικό, κοινωνικά ευαισθητοποιημένο και πνευματικά ικανοποιητικό τρόπο ζωής”.

Αυτό ακριβώς, σε συνδυασμό με το συμπέρασμά της πως “Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι η απάντηση βρισκόταν στην ελληνική μας κληρονομιά. Για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, η ατομική ελευθερία της επιλογής ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της κοσμοθεωρίας τους. Μαζί και η υπευθυνότητα όχι μόνο ως προς το κράτος, αλλά και προς τον εαυτό του ο καθένας. Πάνω από όλα, θεωρούσαν τη ζωή μια χαρούμενη διαδικασία για όλες τις αισθήσεις, γεμάτη προοπτικέςγια εξέλιξη και ανακάλυψη” είναι ο λόγος πως το Euphoria δεν είναι ένα ακόμα ξενοδοχείο με spa.

pool lounge area Χώρος χαλάρωσης μπροστά στην εξωτερική πισίνα / Γ. Σφακιανάκης
Χώρος χαλάρωσης μπροστά στην εξωτερική πισίνα

Γιατί να πας τώρα

Αρχικά, γιατί 2020 (θες να το αναλύσουμε κι άλλο αυτό;). Κι έπειτα, γιατί τώρα το Euphoria Retreat δίνει ακόμα περισσότερους λόγους για να κάνεις το ταξίδι της προσωπικής σου αναζωογόνησης, με μια προνομιακή προσφορά έως 30% στη διαμονή. Επιπλέον,  προσφέρει έκπτωση 20% σε όλες τις θεραπείες του Euphoria Spa (η προσφορά ισχύει για το ελληνικό κοινό και για κρατήσεις που θα γίνουν μέχρι 31/8)