DIY ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ

DIY Με τη Νίκη- The Hacks Edition: 4 φανταστικές χρήσεις της οδοντόκρεμας

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Οδοντόκρεμα υπάρχει σε όλα τα σπίτια. Ανάλογα με το επίπεδο του καθενός στην στοματική υγιεινή (έχω περιοδοντίτιδα, δεν κρίνω), προμηθευόμαστε την κατάλληλη, για την περίπτωση μας.

 

 

Οι περισσότερες οδοντόκρεμες έχουν καθαριστικά συστατικά που βοηθούν να κρατήσουμε την τερηδόνα μακριά από τα δόντια μας (πχ φθόριο). Τα ίδια βοηθούν να αποχαιρετήσουμε βρωμιές που δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε εύκολα, σε αντικείμενα που υπάρχουν παντού γύρω μας.

Όπως;

Τους αρμούς της κουζίνας -που μαζεύουν και λίπη
Τις άσπρες σόλες των παπουτσιών μας
Τα ασημένια κοσμήματα που «σκουραίνουν’» με την πάροδο του κόσμου -δεν φταις εσύ, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φταίνε.
Τις μπογιές από τα DIY μας που βρίσκουν τον τρόπο να «κολλήσουν» στα νύχια μας

Δεν χρειάζεσαι κάτι ακραίο (πχ whitening). Για την ακρίβεια, οι λευκαντικές οδοντόκρεμες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα χρωματιστά υφάσματα.

Είναι προτιμότερο να αγοράσεις την πιο απλή έκδοση της οδοντόκρεμας για να καθαρίσεις και το κάτω μέρος σκευών που έχουν «καταπονηθεί», αλλά και βρύσες, ντουζιέρες, το σίδερο σιδερώματος, το νιπτήρα, την οθόνη του κινητού, τις κονσόλες κλπ.

Παρεμπιπτόντως, με το ίδιο υλικό μπορείς να απολυμάνεις δοχεία νερού (όταν αποκτούν εκείνη την ενοχλητική, δυσάρεστη και επικίνδυνη οσμή), όπως μπορεί και να απομακρύνεις λεκέδες από τα ρούχα (απομάκρυνα βαφή καινούργιου τζιν που σε μια βροχή «μπήκε» στα παπούτσια μου).

Αφού βάλεις μια ποσότητα και την αφήσεις να κάνει δουλίτσα για λίγη ώρα, μετά απομακρύνεις με ένα πανάκι.

Μπορείς και να βάλεις την οδοντόκρεμα σε ένα καθαρό βαμβακερό πανάκι και να τρίψεις -ώστε να μην προκαλέσεις και ζημιές.

‘Ο,τι είναι ευαίσθητο, το κάνεις με ένα πανάκι.

Αν ο «εχθρός» είναι έντονος και επίμονος, τρίβεις με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Ιδανικά, όχι με μανία. Πολύ περισσότερο αν έχεις κοσμήματα με λίθους.

Το ξέβγαλμα με ζεστό νερό (σε καθαρό πανάκι) είναι καλύτερο δυνατό «κλείσιμο».

ΥΓ: Οι παλαιότερες οδοντόκρεμες είχαν περισσότερα χημικά που λειτουργούν ως διαβρωτικά και η συνέπεια ήταν να καθαρίζουν μεν, οι ασημένιες επιφάνειες, αλλά να επιταχύνεται και η νέα διαδικασία μαυρίσματος. Πλέον δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και πολύ περισσότερο αν ξεβγάλεις με υγρό πανάκι -που έχει ζεστό νερό.