VIDEO

DIY με τη Νίκη: Πώς να αλλάξεις χρώμα στα πλαστικά έπιπλα που έχεις στο σπίτι σου. Δεν πετάμε, ανανεώνουμε

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ένα μανικιούρ το έχεις κάνει. Αν έχεις κάνει και ημιμόνιμο, ξέρεις πως στην αρχή αφαιρείται η υγρασία του νυχιού (με λίμα), μετά περνάς την πρώτη διάφανη στρώση και από πάνω δυο χέρια το βερνίκι με το χρώμα. Αυτή ακριβώς, είναι η διαδικασία που θα δεις και στο σημερινό βίντεο, με το βάψιμο ενός πλαστικού τραπεζιού βεράντας. Κεφάλαιο Πλαστικά Έπιπλα, λοιπόν. Με μια προσθήκη: μεταξύ των στρώσεων του χρώματος, θα «λιμάρουμε» λιγουλάκι -για να φύγουν τυχόν στοιχεία που έχουν πέσει και δεν τα χρειαζόμαστε.

Πώς να αλλάξεις χρώμα στα πλαστικά έπιπλα με μπογιά

Γι’ αυτή τη δουλειά θα χρειαστείς:

  • Οικολογική ριπολίνη (νερού)
  • Primer
  • Σκαφάκι
  • Ένα πινέλο (μεσαίου μεγέθους)
  • Ένα ρολάκι που είναι σαν σφουγγαράκι (αφρολέξ -όχι ακρυλικό ή “γούνας”)
  • Αλουμινόχαρτο -που θα βάλεις στη σκαφίτσα, για να μην την καθαρίζεις συνέχεια.

Παρεμπιπτόντως, δεν σου είπα πως για να πούμε πως είναι καθαρά το πινέλο, το ρολό και η λεκανίτσα πρέπει να μην βγαίνει χρώμα, όταν τα βάζουμε κάτω από το νερό -να είναι διάφανο. Μετά τινάζουμε ελαφρώς και αφήνουμε να στεγνώσουν.

Για τη σημερινή εργασία κυρίως θα χρειαστείς κέφι και μπρίο, για:

  • να καθαρίσεις
  • να τρίψεις λιγουλάκι την επιφάνεια -και ετσι να απομακρύνεις και το τελευταίο ιχνοστοιχείο βρωμιάς που «χαλάει» το αποτέλεσμα και τη διάρκεια-
  • να ξανακαθαρίσεις -με νωπό πανάκι και μετά με στεγνό
  • να περάσεις ένα χέρι αστάρι (γνωστό ως primer -αυτό που έχεις αγοράσει ήδη)
  • να αφήσεις να στεγνώσει και
  • αφότου τρίψεις λίγο -και καθαρίσεις-
  • να περάσεις το χρώμα.

Εάν έχει υγρασία την ημέρα που αποφάσισες να βάψεις τα πλαστικά σου έπιπλα θα σου πρότεινα να περάσεις την επόμενη ημέρα το δεύτερο χέρι με το χρώμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ξεχάσεις να βάλεις κάτω από τρεχούμενο νερό το πινέλο και το ρολάκι που θα χρησιμοποιήσεις -αν αυτό έχει επίσης τρίχες/νήματα-, την προηγουμένη από την ημέρα που θα τα χρειαστείς. Έτσι θα αποφύγεις τη συγκίνηση με τις τριχίτσες που μένουν πίσω.

Πώς να αλλάξεις χρώμα στα πλαστικά έπιπλα με σπρέι, μόνη σου φυσικά

Το δοκιμάσαμε σε ένα παιδικό καρεκλάκι που είχα στο γκαράζ, για να μην πέφτω πάνω στον τοίχο όταν παρκάρω -με την όπισθεν.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου: ακόμα δεν έχω κατακτήσει την τέχνη στο 100%. Ίσως γιατί δεν μου επιτρέπει να «αδειάζω», δώρο που μου προσφέρει το βάψιμο με πινέλα και ρολάκια. Προφανώς και απευθύνθηκα σε επαγγελματία. Μου είπε να μην είναι μικρή η απόσταση μεταξύ του ακροφυσίου και του αντικειμένου που βάφω, να μην κουνάω τον καρπό -να κουνάω το χέρι- και… να μην είναι εξόχως σπάταλη. Δηλαδή, μη βάλεις μεγάλη ποσότητα.

Το μυστικό είναι το αργά και σταθερά, προς αριστερά και προς δεξιά, έως ότου καλυφθεί η επιφάνεια.

Μετά, περιμένεις να στεγνώσει (προφανώς και έχεις κάνει την προετοιμασία με το καθάρισμα. Αστάρι δεν βάζεις. Εκτός και αν το νιώσεις).

Άπαξ και βάψεις τα πλαστικά του είδη, θυμήσου να μην τα ξανακαθαρίσεις με χλωρίνη -γιατί θα τα ξαναβάψεις.

Επίσης, υπάρχουν και ειδικά χρώματα που καλύπτουν πάσης φύσεως επιφάνειες, πέραν των ξύλινων. Έχουν πιο «παχιά» υφή, δεν θέλουν αστάρι, αλλά στα μείον είναι η ακριβότερη τιμή.

Σε ένα από τα επόμενα μαθήματα, θα ασχοληθούμε με τα μεταλλικά αντικείμενα. Που δεν περιορίζονται στα έπιπλα βεράντας ή τα διακοσμητικά. Μπορεί να είναι τα αλουμίνια στα παράθυρα.