MAMA KNOWS BEST

Δείξε μου την ντουλάπα σου να σου πω ποια είσαι

Η θεωρία μου που συνδέει την κατάσταση της ντουλάπας σου με τον τρόπο που λειτουργείς και αντιλαμβάνεσαι τη ζωή σε δεδομένη στιγμή και ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνεις σε κάθε περίοδο, γεννήθηκε μαζί με τα παιδιά μου.
Τότε ήταν που χρειάστηκε να αλλάξω τον τρόπο που αντιμετώπιζα τη ντουλάπα μου μέχρι εκείνη τη στιγμή, για διάφορους λόγους. Βίωσα πολλές αλλαγές στα νούμερα των ρούχων μου μέσα στα 6 αυτά χρόνια. Πολλά αγαπημένα μου κομμάτια δεν θα μπορούσα να τα φορέσω για πολύ καιρό λόγω της εγκυμοσύνης μου αλλά και μετά απ’ αυτή, μιας και η κοινωνική ζωή μπαίνει πολύ χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες σου αφού γίνεις γονιός.

Με όλα αυτά τα δεδομένα και έχοντας πια 2 παιδιά, στα παραπάνω προστέθηκε και το γεγονός πως ο χώρος που μου αναλογεί πια σε ντουλάπες στο σπίτι μας είναι τρομακτικά μικρός σε σχέση με τον όγκο των ρούχων μου. Ομολογώ πως ήταν μεγάλο πλήγμα για μένα να μην μπορώ να έχω πρόσβαση σε όλα μου τα ρούχα ανά πάσα στιγμή. Ταυτόχρονα όμως μπήκα στον πειρασμό να το δω όλο αυτό σαν μια ωραία πρόκληση για να κάνω ένα γενναίο ξεσκαρτάρισμα και μια ενδεχόμενη αναθεώρηση στο στυλ μου.

Σιγά σιγά άρχισα να βλέπω και τον καταναλωτισμό με άλλο μάτι. Σταμάτησα να ψωνίζω γιατί δεν είχα χώρο στις ντουλάπες μου για να βάλω οτιδήποτε καινούριο κι έτσι αναγκάστηκα να κάνω τις αγορές μου πιο συνειδητοποιημένα.
Μπήκα λοιπόν σε μια διαδικασία να βρίσκω ιδέες για να τακτοποιήσω τη ντουλάπα μου σύμφωνα με τα καινούρια δεδομένα της ζωής μου και μέσα από αυτό ανακάλυψα κάποια πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα όπως ότι στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο για να χωρέσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν, αλλά λιγότερα πράγματα.

Είναι τεράστιος μύθος ότι τα πολλά υλικά αγαθά φέρνουν την ευτυχία. Στην πραγματικότητα φέρνουν μεγάλη ακαταστασία, συσσώρευση σκόνης και άγχος!

Παρόλ’ αυτα αν έχετε ένα κάρο φανταστικά ρούχα που δεν θέλετε απλά να τα δώσετε, παρακάτω ίσως βρείτε μερικές χρήσιμες ιδέες:

Υπάρχουν θεωρίες και θεωρίες για το σωστό ξεσκαρτάρισμα των ρούχων και τη σωστή οργάνωση της ντουλάπας μας.
Η guru του θέματος Marie Kondo λέει πως πρέπει να αδειάσουμε τα πάντα δημιουργώντας έτσι μια στοίβα που θα μας φέρει αντιμέτωπους με το μέγεθος του προβλήματος.
Αν σε τρομάζει η σκέψη και μόνο του ύψους που θα έχει το δικό σου «βουνό» τότε μάλλον θα χρειαστεί να κάνεις ακριβώς αυτό. Τότε και μόνο θα συνειδητοποιήσεις τα υπάρχοντά σου και ίσως τότε εκτιμήσεις όλα όσα έχεις και όχι όσα δεν έχεις. Η λατρεμένη κινεζούλα λέει το εξής απλό και συνάμα σοφό:
«Πάρε στα χέρια σου ένα απ’ τα ρούχα σου και αν νιώσεις μια σπίθα χαράς όταν το κρατάς τότε το ρούχο αυτό έχει μια θέση στη ντουλάπα σου. Αν όχι, ευχαρίστησε το ρούχο σου και βάλ’ το στην άκρη για να το δωρίσεις σε κάποιον που το χρειάζεται πραγματικά.»
Μπορεί να σου ακούγεται απλό και παιδιάστικο, αλλά θα έρθεις αντιμέτωπος με μεγάλες αλήθειες αν μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία.

 

Μπορείς να ξεκινήσεις χωρίζοντας τα ρούχα σου σε αυτά που σε κάνουν πραγματικά χαρούμενο, αυτά που θα δωρίσεις και αυτά που θέλεις να αποθηκεύσεις για συναισθηματικούς λόγους. Γιατί κακά τα ψέματα, όλοι έχουμε εκείνο το ρούχο που μας θυμίζει μια όμορφη στιγμή κι ας είναι πια εκτός μόδας, ή λάθος νούμερο ή φθαρμένο απ’ τον καιρό.
Προμηθεύσου μερικά πλαστικά, διάφανα κατά προτίμηση, κουτιά αποθήκευσης και τακτοποίησε τα ρούχα που θέλεις να κρατήσεις κι ας μην τα φοράς. Βάλε ετικέτες που θα περιγράφουν το περιεχόμενο, τοποθέτησε μέσα αντισκωριακές ταμπλέτες και φακελάκια λεβάντας και αποθήκευσε τις κούτες.
Η μόδα κάνει κύκλους και γι’ αυτό τον λόγο οφείλεις να κρατήσεις εκείνα τα καλοραμμένα, ιδιαίτερα, ή designer items που μπορεί αυτή τη στιγμή είναι εκτός μόδας, αλλά το ένστικτο σου σού λέει πως δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα.

Κοστολόγησε κάποια απ’ τα ακριβά σου κομμάτια και αν είναι σε άριστη κατάσταση, πούλησε τα σε κάποιο απ’ τα διάσημα second hand sites.

Δοκίμασε να μεταποιήσεις κάποια απ’ τα ρούχα σου. Είναι υπέροχο να δίνεις καινούρια πνοή σ’ ένα ρούχο. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, και δημιούργησε ολοκαίνουρια outfits από τα ξεχασμένα σου ρούχα.

One man ‘s trash is another man ‘s treasure! Μπορείς να προτείνεις στις φίλες σου να ανταλλάξετε μεταξύ σας τα κομμάτια που θέλετε να δωρίσετε. Θα περάσετε μια υπέροχη μέρα με τις μαζί και θα αποκτήσετε όλες καινούρια ρούχα χωρίς να ξοδέψετε απολύτως τίποτα.

 

Τα ρούχα που θα σου μείνουν μπορείς να τα διαθέσεις στη Fabric Republic που επαναχρησιμοποιεί ή ανακυκλώνει πλεονάζοντα ρουχισμό. Τα ρούχα καθαρίζονται, απολυμαίνονται, κατηγοριοποιούνται και διανέμονται σε κοινωφελείς οργανισμούς.

Τελευταία έχω ανακαλύψει πως πλέον έχουμε την τύχη να μπορούμε να αναθέσουμε την οργάνωση της ντουλάπας μας σε ειδικούς. Πόσο φανταστικό θα είναι να σου τακτοποιήσει την ντουλάπα σου κάποιος που ξέρει πώς να το κάνει!

Στην ντουλάπα μας όπως και στη ζωή, χρειάζεται να κάνουμε συχνά ξεσκαρταρίσματα, να κρατάμε τα καλά, να επιδιορθώνουμε τα φθαρμένα, να πετάμε όσα δεν μας κάνουν, να δωρίζουμε όταν μας περισσεύουν και να κάνουμε χώρο αν θέλουμε να έρθουν καινούρια πράγματα.

Βγάζει νόημα; 😉

Love
P