MADAME GINGER

5 tips για να φας οικονομικά στις διακοπές, χωρίς μιζέριες

Unsplash

Επιτέλους έφτασες στο νησί. Ή στην εξοχή. Όπου κι αν βρίσκεσαι, θες να απολαύσεις στο έπακρο, τις λίγες ή τις πολλές (πάντα λίγες είναι) ημέρες των πολύτιμων διακοπών. Να γεμίσεις μπαταρίες. Να κολυμπήσεις σε κρυστάλλινα νερά. Να κοιμηθείς σαν πουλάκι. Να γελάσεις, να χορέψεις, να παρτάρεις μέχρι πρωίας. Να διαβάσεις επιτέλους τα βιβλία που έχεις ξεκινήσει και φυλούσες για τις διακοπές. Και φυσικά, να φας νοστιμιές, χωρίς καμία βιασύνη στον κόσμο.

Δε θες όμως να ξοδέψεις μια περιουσία. Είπαμε είναι διακοπές, όμως το πορτοφόλι σου δεν είναι απεριόριστο. Υπάρχει τρόπος να το «παίξεις» κάπως οικονομικά, χωρίς στερήσεις και μιζέριες. Σου γράφω παρακάτω τι κάνω εγώ -πράγματα αυτονόητα- για να περνάω καλά, να απολαμβάνω το φαγητό μου και να γλιτώνω χρήματα απ’ όπου μπορώ.

Ο πρωινός καφές

Δεν ξέρω για σένα, εγώ όμως τον πρώτο καφέ της μέρας, αυτόν που θα μου ανοίξει το μάτι, θέλω να τον πιω με το που ξυπνήσω. Πριν ντυθώ, σενιαριστώ, βάλω αντηλιακά και μαγιό. Πριν αναγκαστώ να σκεφτώ τι πρέπει να πάρω μαζί μου στην παραλία (ή οπουδήποτε). Εάν μένεις σε ξενοδοχείο που παρέχει υπηρεσίες πρωινού στο δωμάτιο, τότε είσαι τυχερός. Εάν όμως μένεις σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή εξοχικό ή camping, τότε μπορείς να γλιτώσεις σημαντικά έξοδα, εάν εξασφαλίσεις ένα μπρίκι, ένα σακουλάκι ελληνικό καφέ και ζάχαρη. Σίγουρα θα πιεις και άλλο καφέ κατά τη διάρκεια της μέρας. Ε, τον αγοραστό, ας τον απολαύσεις σε κάποια παραλία ή το απόγευμα σε κάποια καφετέρια με θέα.

Το πρωινό

Και πάλι, εάν μένεις σε ξενοδοχείο με υπηρεσίες πρωινού, τότε να το χαρείς (σου αξίζει!). Σε κάθε άλλη περίπτωση, μπορείς να γλιτώσεις πολλά χρήματα εάν δεν πας να φας καθιστό πρωινό σε κάποιο καφέ, αλλά αγοράσεις μερικά απαραίτητα από κάποιο μπακάλικο. Λίγο φρέσκο ψωμί ή φρεσκοψημένες πίτες από τοπικό φούρνο, τοπικό μέλι (κάθε τόπος περηφανεύεται για το δικό του στην Ελλάδα), γιαούρτια ή ακόμα και αυγά που μπορείς να τηγανίσεις στο κουζινάκι ή τη γκαζιέρα σου (εάν κάνεις camping).Κι αν ταξιδεύεις με όλη την οικογένεια, ιδού μερικές ιδέες για το πρωινό των παιδιών, που μπορείς να φτιάξεις παντού.

Σνακ παραλίας

Οι περισσότεροι στις διακοπές, δεν τρώμε κυρίως γεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας, παρά όταν πέσει το βράδυ. Προτιμούμε να περνάμε τις ώρες μας στην παραλία, μέχρι να βαρεθούμε. Όμως η πείνα -σίγουρα κάποια στιγμή- θα χτυπήσει. Εάν θες να αποφύγεις το ταβερνάκι (ή την καντίνα) της παραλίας για το μεσημέρι, μπορείς να έχεις φροντίσει να πάρεις μερικά φαγώσιμα στην παραλία. Σπιτικά σάντουιτς που θα έχεις φτιάξει στο κουζινάκι, υγιεινά σνακ όπως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί ή ακόμα και σπανακόπιτες/τυρόπιτες κ.λ.π. που αγόρασες απ’ τον φούρνο το πρωί.

Βραδινό φαγητό

Για τους περισσότερους, το βραδινό είναι το κυρίως γεύμα των διακοπών. Κάνε ένα καλό ψάξιμο για το που θα το απολαύσεις.  Ρώτα τους κατοίκους πού τρώνε εκείνοι, γιατί μπορεί να σου προτείνουν μαγαζιά “διαμάντια”, που δεν είναι τόσο τουριστικά. Ρώτα επίσης τους “γείτονές” σου στην παραλία ή στο δωμάτιο, ή όποιον άλλον ταξιδιώτη -που θα έχει κάτσει περισσότερες μέρες από σένα- συναντήσεις, τι έχει δοκιμάσει και τι σου προτείνει. Μην πας στο ίδιο μαγαζί κάθε βράδυ, γιατί θα χάσεις γεύσεις και αναμνήσεις που θα γεμίζουν το χειμώνα που έρχεται. Δοκίμαζε τοπικά πιάτα που δεν θα έφτιαχνες σπίτι και που δεν έχεις συνηθίσει, γιατί είσαι σε διακοπές. Τα ωραιότερα γεύματα σε νησιά και εξοχικά μέρη, τα έφαγα σε ταβερνάκια και εστιατόρια που δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου ακριβά.

Και μια στο τόσο, do-it-yourself βραδινό

Δε χρειάζεται να τρως έξω κάθε βράδυ. Μα υπάρχει ωραιότερο πράγμα απ’ το να έχεις αγοράσει τα κρασιά σου, τα τσίπουρά σου και να κάθεσαι να μαγειρέψεις -με παρέα, όχι μόνος- λιτές αλλά νόστιμες λιχουδιές, στο κουζινάκι ή, αν είσαι σε camping, στο γκαζάκι σου, κάτω απ’ τον ουρανό του δειλινού; Αυτό κι αν είναι καλοκαιρινή ανάμνηση! Πίστεψέ με, θα το ευχαριστηθούν όλοι και θα γλιτώσεις πολλά χρήματα. Άρα ίσως μπορέσεις να μείνεις λίγες παραπάνω μέρες.

Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.