ΜΑΛΛΙΑ

Vertical Undercut: Όλες οι λεπτομέρειες για το κούρεμα της Gisele από τον celebrity hairstylist Πάνο Καλλίτση

Steve Granitz/WireImage/Getty Images/Ideal Image

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ, μέσα στα τρία πρώτα πράγματα που κάνω κάθε φορά που σκέφτομαι να τολμήσω μία αλλαγή στα μαλλιά μου, είναι να τσεκάρω το Pinterest και το Instagram. Να ψάξω σε αγαπημένους λογαριασμούς κοριτσιών, celebrities, It Girls με τέλεια μαλλιά για να βρω αυτό το τέλειο* (για τα δικά μου γούστα και δεδομένα πάντα) κούρεμα και γενικότερα hairlook που θα δείξω στη δεύτερη φάση στον κομμωτή μου.

Και σίγουρα, όταν μιλάμε για hair icons, η Gisele Bündchen δεν γίνεται να λείπει από τη λίστα. Τι κάνει στα μαλλιά της; Γιατί όλοι μιλούν για το vertical undercut κούρεμά της; Ρωτήσαμε τον celebrity hairstylist Πάνο Καλλίτση και έχουμε όλες τις απαντήσεις.

Τι είναι το vertical undercut

Στην ουσία το vertical undercut είναι ένα κούρεμα- τεχνική που κάνω εδώ και πολλά χρόνια και την εξελίσσω με τον καιρό. Είναι μία τεχνική- καθόλου επιφανειακή- βασισμένη στα κάθετα εσωτερικά κοψίματα στα μαλλιά, σε αντίθεση δηλαδή με το καρέ που κόβεις τα μαλλιά με οριζόντια φορά και μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα μήκη μαλλιών (από τα πιο μακριά- extra long έως τα bob hair και pixie cut). Στην ουσία, δημιουργείς μία εσωτερική κίνηση στα μαλλιά, που «σπάει» το τριγωνικό εφέ που έχουν όταν μεγαλώνουν. Με πιο τεχνικούς όρους, κάνεις λεπτά κοψίματα (slicing)  σε κάθετες χωρίστρες στα μαλλιά (παράλληλες με το κρανίο), ώστε να περνάει ο αέρας μέσα από τα μαλλιά.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όσο τα μαλλιά όσο μακραίνουν, δημιουργείται αφενός ένας όγκος στο κάτω μέρος τους με αποτέλεσμα να δείχνουν και να είναι «βαριά», αφετέρου, ένα φλατάρισμα στις ρίζες (στο πάνω μέρος). Με το vertical undercut (όπως λέει και το όνομά του) ο όγκος αυτός στο κάτω μέρος των μαλλιών μειώνεται, χωρίς να γίνεται όμως, ντεγκραντάρισμα ή έντονο φιλάρισμα. Τα μαλλιά αποκτούν μία φυσική κίνηση στο περπάτημα, εξαφανίζοντας αυτό το V shape (τριγωνικό εφέ). Με μία φράση δίνει το εφέ των ”long and slim” hair ή αλλιώς το απόλυτο καλοκαιρινό κούρεμα.

Vertical undercut vs Φιλάρισμα

Στην πραγματικότητα, στο φιλάρισμα, τα κοψίματα είναι αρκετά εμφανή και σε πολλά μήκη, με αρκετές διακυμάνσεις, ενώ το vertical undercut σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πιο ανάλαφρο το hairlook σου χωρίς εμφανείς διακυμάνσεις επιφανειακά. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου επιφανειακό και δεν θυμίζει το έντονο ντεγκραντάρισμα που είχαν τα μαλλιά των γυναικών στα 70s.

Ιδανικό κούρεμα για…

Το vertical undercut είναι ιδανικό κούρεμα για σπαστά μαλλιά, για γυναίκες με πάρα πολύ λεπτά μακριά μαλλιά, ή αντίστοιχα με πολλά μαλλιά και χοντρή τρίχα που θέλουν να τους δώσουν μία ανάλαφρη φυσική κίνηση. Plus: Είναι τέλεια επιλογή αν έχεις κόψει εδώ καιρό τα μαλλιά σου καρέ και θέλεις να κάνεις μία μικρή ανανέωση στο hairlook σου ή αν απλά θέλεις να κάνεις ένα κούρεμα χωρίς να χάσεις καθόλου από το τελικό μήκος των μαλλιών σου.

Κάθε πότε χρειάζεται να το ανανεώνεις

2- 3 φορές το χρόνο είναι αρκετές για να ανανεώσεις το vertical undercut που έχεις στα μαλλιά σου. Το καλύτερο part βέβαια, είναι πως τα μαλλιά με το πέρασμα του χρόνου μακραίνουν ομοιόμορφα.

Μπορείς να το συνδυάσεις με…

Γενικά, το vertical undercut είναι ένα low maintenance κούρεμα, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο styling, μιας και μεγαλώνει πολύ όμορφα… Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μερικά χτενίσματα που το αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο όπως τα beach waves (βλέπε Gisele) ή πιο σπαστά hairstyles. Ένα εύκολο χτένισμα που μπορεί να κάνει μία γυναίκα, είναι να πιάσει τα μαλλιά της πλεξούδες αποβραδίς και το επόμενο πρωί να τις λύσει.