ΜΑΛΛΙΑ

Τριχόπτωση: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις τα ρωτήσαμε εμείς για σένα στους ειδικούς

Η τριχόπτωση δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση και μέχρι ένα σημείο η καθημερινή απώλεια τριχών (περίπου 80-100 τρίχες) είναι φυσιολογική και στα δύο φύλα. Οι τρίχες πέφτουν και μαζί μ’ αυτές, επηρεάζεται ξεκάθαρα η ψυχολογία και η ψυχραιμία μας. Πώς γίνεται να μην αγχωθείς περισσότερο όταν βλέπεις καθημερινά τα μαλλιά σου να πέφτουν; Κι ενώ, οι μύθοι γύρω από την τριχόπτωση είναι πολλοί, οι ειδικοί είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Πού οφείλεται η τριχόπτωση στις γυναίκες; Μπορούμε να τη σταματήσουμε; Και μετά τη διάγνωση τι; Ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι για να την αντιμετωπίσεις;

 

Πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε το Seneca Medical Group, την κλινική που εξειδικεύεται σε θέματα τριχόπτωσης προκειμένου να μιλήσουμε με τους ειδικούς και γι αυτό το ζήτημα.

«Το τριχωτό της κεφαλής έχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του κάθε ατόμου» μας λέει η Φωτεινή Κοντογιάννη Δερματολόγος και συνεχίζει: «Μιλώντας συγκεκριμένα για τις γυναίκες, θα λέγαμε πως αποτελεί έκφραση υγείας ελκυστικότητας και νεότητας. Η αραίωση ή απώλεια των μαλλιών, δηλαδή η τριχόπτωση δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια».

-Πού οφείλεται η τριχόπτωση στις γυναίκες;

«Οι αλωπεκίες, όπως είναι και ο επιστημονικός όρος για την τριχόπτωση χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις ουλωτικές και τις μη ουλωτικές. Στην κάθε κατηγορία ανήκουν πολλές με συχνότερες στις ουλωτικές αλωπεκίες, τον θυλακικό λειχήνα και τον ερυθηματώδη λύκο. Οι μη ουλωτικές οφείλονται σε πολλά αίτια κάποια από αυτά είναι: λήψη φαρμάκων, ορμονικοί παράγοντες, νοσήματα θυρεοειδούς, έλλειψη σιδήρου, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η γυροειδής αλωπεκία, συστηματικά νοσήματα, stress, απώλεια μετά τον τοκετό και η ανδρογενετική αλωπεκία. Όσον αφορά το τελευταίο, την ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες θα λέγαμε πως μπορεί να εμφανιστεί από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως».

-Μπορούμε να σταματήσουμε την τριχόπτωση;

«Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία στις γυναίκες είναι κυρίως κληρονομούμενη και η συχνότερη αιτία απώλειας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας είναι θεμελιώδης. Αφενός για να εμποδίσουμε την περαιτέρω απώλεια και αφετέρου για να βοηθήσουμε την αύξηση της διαμέτρου ή και την επανέκφυση των τριχών. Όσον αφορά τις υπόλοιπες αιτίες θα πρέπει να τις αξιολογήσουμε διαφορετικά».

-Και μετά τη διάγνωση, τι; Ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι για να αντιμετωπίσεις την τριχόπτωση

«Οι Θεραπείες χωρίζονται στις συστηματικές που λαμβάνονται από το στόμα (αντιανδρογόνα, βιταμίνες, κ.α.), σε συντηρητικές – τοπικές (λοσιόν, σαμπουάν) και μεσοθεραπεία μαλλιών (PRP) οι οποίες βοηθούν στο να καθυστερήσουν την τριχόπτωση και να ενισχύσουν το τριχωτό. Θα πρέπει όμως, να γνωρίζουμε πως καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν πρόκειται να επαναφέρει όλες τις τρίχες που έχουν χαθεί. Λύση σ´αυτό δίνει η χειρουργική αποκατάσταση με μικρομεταμόσχευση τριχοθυλακίων (Direct FUE). Αυτό, που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι το γεγονός πως η μία θεραπεία δεν αναιρεί την άλλη. Δηλαδή, το γεγονός πως κάποιος μπορεί να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να κάνει PRP. Οι θεραπείες βοηθούν τα δικά μας μαλλιά. Το DNA σίγουρα δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική».

-Πόσο διαρκεί μια μεταμόσχευση μαλλιών και πόσο επώδυνη είναι η διαδικασία;

«Μια μεταμόσχευση μαλλιών διαρκεί 4-6 ώρες, γίνεται με τοπική αναισθησία και για αυτό είναι πρακτικά ανώδυνη. Η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών Direct FUE της SENECA χρησιμοποιεί τριχοθυλάκια, τα οποία εξάγονται από το πίσω μέρος της κεφαλής και εμφυτεύονται, το καθένα ξεχωριστά, στην περιοχή που πάσχει από τριχόπτωση. Η διαδικασία πραγματοποιείται μόνο από γιατρούς πιστοποιημένους από το Training & Research Centre της SENECA, οι οποίοι τηρούν τα αυστηρά πρωτόκολλα ποιότητας της Seneca Medical Group. Το αποτέλεσμα είναι 100% φυσικό, που θα διαρκέσει μια ζωή, σε κάθε περίπτωση ασθενή με τριχόπτωση ή ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Στην Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών, η θεραπεία εγχέεται στην περιοχή που υποφέρει από τριχόπτωση για να τονώσει την ανάπτυξη των μαλλιών και να καθυστερήσει περαιτέρω αραίωση».

-Γιατί κάποιος να έρθει έως εδώ;

Αρχικά, στη Seneca διαθέτουμε 35 χρόνια εμπειρίας με ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό με αποκλειστική εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Έπειτα, παρέχουμε εξατομικευμένη διάγνωση από την ιατρική μας ομάδα έτσι ώστε να γίνει ένα πλάνο θεραπείας ξεχωριστά για τον κάθε ασθενή. Τέλος, οι θεραπείες εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο από γιατρούς με εμπειρία και ειδικότητες που προτείνει ο ΙΣΑ.

Κι αν έχεις τριχόπτωση, ένα ραντεβού με τους ειδικούς της Seneca θα σε βοηθήσει να μάθεις όλες τις σύγχρονες μεθόδους όπως προϊόντα και βιταμίνες για την τριχόπτωση, μεσοθεραπεία μαλλιών (PRP), μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική Direct FUE αλλά και να κάνει μία εξατομικευμένη διάγνωση της τριχόπτωσης, δίνοντας λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

 

Αθήνα

Μεσογείων 2, Πύργος Αθηνών, Κτίριο Β, Αμπελόκηποι, 115 27, +30 210 61 08022

Θεσσαλονίκη

Αγίας Σοφίας 37, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 546 23, +30 2311 320 024