ΣΩΜΑ

Το στήθος σου χρειάζεται αγάπη και skincare. 4 κινήσεις-ματ για τη σωστή περιποίησή του

Pexels

Τη φράση «επιδερμίδα δεν έχουμε μόνο στο πρόσωπό μας» την έχεις διαβάσει ουκ ολίγες φορές από αυτή εδώ τη στήλη. Κι όσο συνεχίζουμε να μην μοιράζουμε τη φροντίδα μας στα διάφορα μέρη του σώματός μας, τόσο δεν θα κουραστώ να την επαναλαμβάνω. Οι περιοχές στο ντεκολτέ και το στήθος μας είναι δύο από αυτές που οι περισσότερες αμελούμε ή δεν μάθαμε ποτέ να περιποιούμαστε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη skincare ρουτίνα.

Το στήθος είναι/ πρέπει να είναι μέρος της self-care ρουτίνας μας και οι απότομες αυξομειώσεις στο βάρος μας, ο θηλασμός, τα χρόνια που περνούν, το αγγίζουν. Και σ’ αυτή τη λογική θα πρέπει να το αγγίζουμε κι εμείς, κάνοντας όμως, τις σωστές κινήσεις για τη φροντίδα και την καλύτερη υγεία του. Τέσσερις από αυτές θα βρεις παρακάτω!

-Λεμφικό Μασάζ

Όσον αφορά την υγεία του μαστού, η λεμφική παροχέτευση/αποστράγγιση (λεμφικό drainage) μπορεί να βοηθήσει και σ’ αυτό το σημείο του σώματος αρκετά. Η διέγερση της λεμφικής παροχέτευσης στην περιοχή του μαστού- η πιο εύκολη και γρήγορη δηλαδή κυκλοφορία του λεμφικού υγρού- είναι ένας εύκολος τρόπος για γρήγορη και αποτελεσματική αποτοξίνωση του οργανισμού, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μείωση τυχόν λεμφοιδήματος. Όλα συμβάλλουν στη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Το μυστικό της επιτυχίας βέβαια, βρίσκεται στην τεχνική. Το μεγαλύτερο μέρος του ιστού του μαστού παροχετεύεται προς τις μασχάλες και ένα μικρό τμήμα προς την κλείδα. Οι ειδικοί συνιστούν σε κάθε περίπτωση να ασκεί κανείς ελαφριά πίεση, ενώ καλό είναι, όταν θέλει να διεγείρει κανείς το λεμφικό σύστημα να ξεκινά να κάνει πρώτα μασάζ στην περιοχή των λεμφαδένων στο λαιμό και την κλείδα.

-Skincare από το ντεκολτέ έως τις θηλές

Εκτός από το πρόσωπο, η περιοχή του ντεκολτέ και του στήθους εμφανίζουν από νωρίς τα πρώτα σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες, σκούρες κηλίδες, δυσχρωμίες και χαλάρωση. Αυτό, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως αυτές οι περιοχές είναι αρκετά παραμελημένες όσον αφορά τη φροντίδα τους, αλλά και στο ότι η επιδερμίδα του μαστού (και συνολικά του στήθους) είναι πιο λεπτή και ευαίσθητη σε σχέση μ’ άλλα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα, με το πέρασμα του χρόνου, να εμφανίζονται γρηγορότερα σημάδια γήρανσης. Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω τις επιπτώσεις της βαρύτητας στο ίδιο το στήθος.

Ξεκινώντας λοιπόν, από την ηλικία των 20, όταν αρχίζουμε να χάνουμε κολλαγόνο και ελαστίνη, καλό θα ήταν να ξεκινάμε να εφαρμόζουμε σε αυτές τις περιοχές τα ίδια προϊόντα περιποίησης (ορούς, ενυδατική κλπ) που εφαρμόζουμε στο πρόσωπό μας, ή τουλάχιστον να «κατεβάζουμε» μέχρι εκείνο το σημείο το προϊόν που έχει περισσέψει στα χέρια μας μετά την περιποίηση του προσώπου μας. Μην ξεχνάς, πως η αποτελεσματική περιποίηση της περιοχής του στήθους ξεκινά από την πρόληψη της εμφάνισης σημαδιών φθοράς.

Extra Tip: Η ενυδάτωση και η εφαρμογή θρεπτικών αντιγηραντικών συστατικών όπως πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ και αντιοξειδωτικά ενισχύουν τον φραγμό του δέρματος και την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

– Αντηλιακό έβαλες;

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) δεν κάνει εξαιρέσεις σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Ιδιαίτερα τώρα, το καλοκαίρι που φοράμε μαγιό αλλά και πιο ανοιχτά ρούχα στα σημεία του λαιμού, ντεκολτέ, στήθους, δεν πρέπει να αμελούμε να απλώνουμε μία γενναιόδωρη ποσότητα αντηλιακού και εκεί πριν βγούμε από το σπίτι, αλλά και να το ανανεώνουμε κάθε 2 έως 4 ώρες (αν είμαστε στην παραλία). #Φωτογήρανσηalert.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάς άλλωστε, πως μακροπρόθεσμα, το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Ένα αντηλιακό σε μορφή spray είναι super βολικό.

– Η φροντίδα των θηλών

Η επιδερμίδα στις θηλές είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, γι αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά αφενός τα προϊόντα που εφαρμόζουμε πάνω τους (αυτό έχει να κάνει και με τις ανάγκες κάθε γυναίκας- πριν/μετά την εγκυμοσύνη για έναν ανώδυνο θηλασμό), αφετέρου, τα ρούχα που έρχονται σε άμεση επαφή/ τριβή, προκειμένου να αποφευχθούν μικροτραυματισμοί και ερεθισμοί. (Btw, ο σωστός στηθόδεσμος πρώτα απ’ όλα είναι θέμα υγείας και μετά αισθητικής).

Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς κρέμες μαλακτικής περιποίησης θηλών για την προετοιμασία τους για έναν άνετο θηλασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά, αλλά και την αποκατάστασή τους από τυχόν μικροτραυματισμούς, που προκαλούν φλεγμονές και μαστίτιδες.