ΠΡΟΣΩΠΟ

Το skincare συστατικό που μειώνει την όψη των πανάδων και αφήνει την επιδερμίδα πιο φωτεινή

Unsplash

Η υπερμελάγχρωση του δέρματος (οι επίμονες καφέ κηλίδες, πανάδες, μέλασμα, κηλίδες γήρανσης κλπ) είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τις περισσότερες από εμάς, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Οι αιτίες εμφάνισής της πολλές, με βασικότερη, την αθροιστική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή την έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, σε συνδυασμό με την κληρονομική προδιάθεση ή και με ορμονικές διαταραχές (όπως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης, η λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονών κλπ) που προκαλούν υπερβολική παραγωγή μελανίνης. Σε κάθε περίπτωση, ο δερματολόγος είναι εκείνος που βοηθά τόσο στην αποκωδικοποίηση των αιτιών της, όσο και στην εύρεση της καλύτερης δυνατής θεραπευτικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή της.

 

Κι όπως σου έχω ξαναπεί, η «επιστροφή» σε μια ομοιόμορφη, λαμπερή επιδερμίδα απαιτεί χρόνο και επιμέλεια, καθότι μαγικά ελιξίρια για να εξαφανίσουν τις πανάδες μέσα σ’ ένα βράδυ, δεν υπάρχουν. Μαζί λοιπόν, με το αντηλιακό – απαραίτητο σύμμαχο που βοηθά τόσο στην πρόληψη όσο και τη μείωσή τους- υπάρχουν μερικά ενεργά συστατικά, όπως η νιασιναμίδη, που μπορούν να στοχεύσουν ακριβώς εκεί: Στη μείωση των δυσχρωμιών στην επιδερμίδα του προσώπου σου.

Η Νιασιναμίδη, το συστατικό που συμβάλλει στη διόρθωση των πανάδων στην επιδερμίδα

Παράγωγο της Βιταμίνης Β3, η νιασιναμίδη είναι ένα κορυφαίο, ενεργό συστατικό με πολλά οφέλη για το δέρμα. Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καταπραΰνει τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες, μειώνει την εμφάνιση ρυτίδων και καφέ κηλίδων-πανάδων, ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος, προλαμβάνει την εμφάνιση ατελειών και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει οτι η νιασιναμίδη ως skincare συστατικό μπορεί να αφήσει την επιδερμίδα είναι πιο φωτεινή, πιο ομοιόμορφη και πιο λαμπερή μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, η νιασιναμίδη, αναστέλλει τη μεταφορά των μελανοσωμάτων από τα μελανοκύτταρα στα κερατινοκύτταρα. Σου θυμίζω πως η υπερμελάγχρωση του δέρματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που ξεκινά από τα μελανοκύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους περιέχουν τα μελανοσώματα, στα οποία συντίθεται η μελανίνη. Αυτά τα μελανοσώματα στη συνέχεια μεταφέρονται στα γύρω κερατινοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τη μελανίνη και τελικά τη διασπούν. Με μία φράση, μειώνει την υπερμελάγχρωση αποτρέποντας τη μεταφορά μελανίνης στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει την ικανότητα της νιασιναμίδης να ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνοντας την εμφάνιση κηλίδων μελάγχρωσης λόγω φωτογήρανσης (γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τις ακτίνες UVA του ήλιου), βελτιώνοντας παράλληλα, τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού.  Μ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού, ενισχύοντας τα επίπεδα υγρασίας. Τέλος, είναι εξαιρετική επιλογή για τις ευαίσθητες επιδερμίδες μιας και καταπραΰνει από τυχόν ερεθισμούς, ερυθρότητα και φλεγμονή στην επιδερμίδα, ενώ σε λιπαρές/ ακνεϊκές επιδερμίδες αναστέλλει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος.

Ένα serum με νιασιναμίδη, είναι μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη θεραπεία που μειώνει την εμφάνιση κηλίδων και πανάδων εφαρμόζοντας 3 έως 4 σταγόνες σε καθαρό και στεγνό πρόσωπο πρωί και βράδυ. Σε γενικές γραμμές, κάποιος που χρησιμοποιεί προϊόντα, όπως serum ή κρέμες με hero συστατικό τη νιασιναμίδη περίπου δύο φορές την ημέρα, θα ξεκινήσει να βλέπει αποτελέσματα μετά από 2 έως 4 εβδομάδες χρήσης τους. Βέβαια, οι περισσότερες μελέτες παρόλο που δείχνουν ότι μπορεί να δει κανείς βελτίωση αμέσως μετά τη χρήση ενός προϊόντος με νιασιναμίδη, συνήθως χρειάζονται 8-12 εβδομάδες για μια ξεκάθαρα ορατή αλλαγή.