BEAUTY NEWS

Το Liposan φροντίζει το περιβάλλον όσο και τα χείλη

Αλέξανδρος Μακρής

Η ζωή μου, όπως η ζωή όλων μας, είναι γεμάτη με προϊόντα ομορφιάς. Τα βρίσκεις παντού μέσα στο σπίτι μου: στα ντουλάπια, τα συρτάρια, τα ράφια του μπάνιου, το κομοδίνο πλάι στο κρεβάτι, αλλά και μέσα στην τσάντα μου. Αν την ανοίξεις οποιαδήποτε στιγμή, θα βρεις αρκετά προϊόντα, ένα όμως υπάρχει σταθερά ανάμεσά τους: το Liposan μου, το lip balm που εργάζεται σκληρά για να φροντίζει τα χείλη εδώ και πάνω από 110 χρόνια! Επειδή για τις ανάγκες της δουλειάς μου έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο, «βγάζω» το πρόσωπό μου σε βίντεο στα social media και μιλάω ακατάπαυστα, το Liposan έχει γίνει το εργαλείο μου ώστε τα χείλη μου να είναι και να δείχνουν ενυδατωμένα, λεία, απαλά, υγιή, περιποιημένα.

Όσο όμως με ενδιαφέρει η ομορφιά και η περιποίησή μου, ακόμα περισσότερο με απασχολεί η κλιματική κρίση. Έχω συνειδητοποιήσει από καιρό ότι το ενεργειακό αποτύπωμα της βιομηχανίας της ομορφιάς ευθύνεται σε σημαντικό ποσοστό για την κλιματική αλλαγή, τον νο1 κίνδυνο που γεμίζει τα social media feeds μας με δυσοίωνες ειδήσεις και προβλέψεις. Γι’ αυτό, το βασικό μου κριτήριο πλέον για να χρησιμοποιήσω ή να προτείνω ένα προϊόν, είναι η υπευθυνότητα με την οποία στέκεται ένα brand απέναντι σε αυτή την πρόκληση, χωρίς μισόλογα και αφηρημένες υποσχέσεις. Το Liposan και η μητρική του εταιρεία, η Beiersdorf, ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση για την προστασία του περιβάλλοντος και έχουν μια ολοκληρωμένη ατζέντα βιωσιμότητας («Care Beyond Skin» την ονομάζουν πολύ εύστοχα) με σαφείς στόχους και ειλικρινή διατύπωση. Έτσι, έχω την ελπίδα ότι κάτι αλλάζει στη βιομηχανία της ομορφιάς.

liposan Αλέξανδρος Μακρής

Το Liposan σε αποστολή προστασίας του περιβάλλοντος

Όταν απλώνεις στα χείλη σου την ευεργετική σύνθεση του Liposan, καλό είναι να γνωρίζεις πέρα από τα οφέλη της ότι το brand έχει μελετήσει προσεκτικά τα πρόσφατα πορίσματα των περιβαλλοντολόγων και έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους στόχους. Αυτοί αφορούν στη δραστική μείωση των άμεσων εκπομπών CO₂e, δηλαδή από τις εγκαταστάσεις παραγωγής, αλλά και των έμμεσων, από τη συνολική αλυσίδα παραγωγής – εδώ επίτρεψέ μου ένα σύντομο μάθημα χημείας, για να σου πω ότι το CO₂e είναι διαφορετικό από το γνωστό σου απ’ τα σχολικά χρόνια CO₂ και μετράει πιο αξιόπιστα το αποτύπωμα άνθρακα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Για να πετύχει αυτούς τους στόχους, το Liposan σου περιέχει φυσικά και ανανεώσιμα συστατικά, αλλά και μπαίνει σε συσκευασίες με περιορισμένη χρήση παρθένου πλαστικού ορυκτής προέλευσης, το οποίο επιβαρύνει τον αέρα και μολύνει το έδαφος σημαντικά. Επίσης, επειδή η εταιρεία αναγνωρίζει με κάθε ειλικρίνεια ότι σε κάποιο στάδιο δημιουργίας των προϊόντων της μπορεί να εκπέμπονται αέρια θερμοκηπίου, προσπαθεί να επανορθώσει γι’ αυτό. Συμμετέχει, λοιπόν, σε αυστηρά πιστοποιημένα projects προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, όπως αναδασώσεις και μια τεράστια επένδυση για τη βιώσιμη διαχείριση δύο εκατομμυρίων εκταρίων στη Βόρεια Κένυα. Έτσι, λοιπόν, καταλαβαίνεις ότι το Liposan έχει βάλει ως κατεπείγουσα προτεραιότητα την εξάλειψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την προστασία των οικοσυστημάτων και την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

liposan Αλέξανδρος Μακρής

Η συνταγή για ένα χαρούμενο χαμόγελο κι έναν χαρούμενο πλανήτη

Τώρα θα σε αφήσω να ψαχουλέψεις την τσάντα μου, που σου ανέφερα πριν. Εκεί κουβαλάω πάντα το Liposan Original στο χαρακτηριστικό μπλε σωληνάριο και, ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες μου, ένα ή δυο ακόμα: το καλοκαίρι το Sun Protect με SPF30, τον χειμώνα το Hyaluron με εξαιρετικά ενυδατικό υαλουρονικό οξύ, κι όταν θέλω να βάλω λίγο χρώμα στην καθημερινότητά μου, το Cherry Shine, που δίνει μια ρουμπινί κόκκινη απόχρωση, ή το Blackberry Shine σε μπορντώ τόνο.

liposan Αλέξανδρος Μακρής

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζω και να ομορφαίνω τα χείλη μου με συνθέσεις που είναι δερματολογικά ελεγμένες και περιέχουν συστατικά έως και 100% φυσικής προέλευσης, όπως το ηλιέλαιο, το καστορέλαιο, το βούτυρο καριτέ, οι βιταμίνες και το κερί ηλίανθου που υπάρχουν μέσα στα Liposan. Αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά στο αποκλειστικά βιώσιμης παραγωγής βούτυρο καριτέ, που κάνει τόσο απολαυστικά και θρεπτικά τα lip balms του brand. Η Beiersdorf συμμετέχει στη μη κερδοσκοπική ένωση Global Shea Alliance που ασχολείται με τη βιωσιμότητα του βουτύρου καριτέ, στηρίζοντας έτσι γυναίκες και κοινότητες στην Αφρική που το παράγουν.

Σημαντικό είναι όμως και το ότι αγοράζω ένα προϊόν που δεν δοκιμάζεται σε ζώα, σε συσκευασία από ανακυκλωμένο χαρτί χωρίς κανένα πλαστικό τμήμα και σε στικ από πολυπροπυλένιο, το οποίο ανακυκλώνεται πλήρως. Και για να κάνω κι εγώ τη διαφορά μαζί με το Liposan, ρίχνω πάντα τα χαρτόνια και τις άδειες συσκευασίες στον κάδο ανακύκλωσης και χρησιμοποιώ το lip balm μου μέχρι τέλους για να αποφεύγω τις σπατάλες!