ΠΡΟΣΩΠΟ

Το λάθος που κάνεις με τα περισσότερα καλλυντικά και τις κρέμες σου

Τα καλλυντικά και γενικότερα το μπουντουάρ είναι η εμμονή μας. Είναι η αγαπημένη μας γωνιά μέσα στο σπίτι και τα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά είτε για να περιποιηθούμε την επιδερμίδα μας, είτε για να κάνουμε το μακιγιάζ μας.

 

Κι όσο μεγαλώνει η beauty συλλογή μας, προσθέτοντας συνεχώς νέες κρέμες, καλλυντικά, προϊόντα- συμμάχους για ακόμη πιο λαμπερή επιδερμίδα και μακιγιάζ, τόσο πιο πιθανό είναι να αφήνουμε στη «μέση» και να μη συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε πολλά από τα προϊόντα που έχουμε ανοίξει ήδη. Κάπως έτσι, καταλήγουμε στο τέλος του μήνα- του εξαμήνου- του χρόνου να έχουμε ένα γεμάτο μπουντουάρ, αλλά να χρησιμοποιούμε καθημερινά, μόλις 5-6 πολύ συγκεκριμένα προϊόντα. Και κάπου εδώ κρύβεται το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε. Γιατί, αυτό που πολλές φορές ξεχνάμε ή αγνοούμε είναι πως και τα καλλυντικά, οι κρέμες, οι οροί, οι μάσκες κλπ έχουν κι αυτά τη δική τους ημερομηνία λήξης και ναι, πρέπει να τα πετάμε ανεξάρτητα από το αν είναι ακόμη μισογεμάτα ή δεν έχουν κανένα σημάδι ότι έχει αλλοιωθεί η σύστασή τους.

Όσο και να τα λατρεύεις ή να έχει επενδύσει μία περιουσία σε αυτά, τα προϊόντα ομορφιάς έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και η χρήση τους μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας εκτός από τη χαμηλή έως καθόλου απόδοσή τους (τα συστατικά πλέον δεν είναι ενεργά) μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ερεθισμό ή λοίμωξη στην επιδερμίδα. Πολλά από αυτά αποκτούν άσχημη μυρωδιά, αλλάζουν απόχρωση και υφή, ενώ στην ίδια λογική, μπορεί να δεις τα συστατικά να είναι διαχωρισμένα μέσα στη συσκευασία, με αποτέλεσμα να είναι επιβλαβή για την επιδερμίδα.

Τι πρέπει να κάνεις;

Αρχικά, για να καταλάβεις ότι η κρέμα σου έχει λήξει, τσέκαρε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στην ίδια την συσκευασία του προϊόντος και έπειτα προσπάθησε να θυμηθείς πότε περίπου άνοιξε και χρησιμοποίησες το προϊόν για πρώτη φορά.

Έπειτα, αναζήτησε το ειδικό σύμβολο (μια κρέμα με ανοιχτό καπάκι) με έναν αριθμό που δείχνει πόση είναι η διάρκεια ζωής από τη στιγμή που θα ανοιχτεί για πρώτη φορά. Αν έχει περάσει η ημερομηνία ή δεν θυμάσαι πότε το άνοιξες για πρώτη φορά (εννοώ σου φαίνεται αιώνες πριν), τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Για παράδειγμα αν δεις το σύμβολο 12Μ, αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που άνοιξες/ θα ανοίξεις το ποιόν έχεις περίπου έναν ολόκληρο χρόνο μπροστά σου για να το τελειώσεις. Τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας με ενεργά συστατικά πολλές φορές έχουν διάρκεια ζωής από 3M έως 6M. Τα καλλυντικά κατά γενικό κανόνα περισσότερο χρόνο ζωής. Ειδικά τα προϊόντα που περιέχουν δραστικά συστατικά ή SPF, χάνουν την αποτελεσματικότητά τους και ενδέχεται να μην προσφέρουν την προστασία που χρειάζεσαι.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν οι φορές που  η κρέμα σου μπορεί να έχει αλλοιωθεί χωρίς να έχει περάσει η προβλεπόμενη ημερομηνία (αυτό έχει να κάνει και με το χώρο που τις αποθηκεύεις). Σ’ αυτή την περίπτωση τσέκαρε 5 σημάδια SOS που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη σωστή απόφαση.